12. května 2015 • 22:42

Česko vydřelo výhru nad Švýcary. Ale až po nájezdech

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se základní skupinou se čeští hokejisté rozloučili výhrou nad  Švýcarskem 2:1 po nájezdech. V utkání, které už nemělo vliv na konečné pořadí ve skupině, prohrával domácí tým od konce první třetiny, v 51. minutě se mu podařilo vyrovnat. Od poloviny první třetiny chyběl v české sestavě kvůli zdravotním problémům Jaromír Jágr. Ve čtvrtečním čtvrtfinále narazí Češi na Finsko. Utkání jsme sledovali s živými videokomentáři mistra světa Roberta Kysely a bývalého spoluhráče Sidneyho Crosbyho Zbyňka Hrdela.



MATCH OVERVIEW LEGACY
12. 5. • 20:15
Česká republika
Česká republika
2:1
ONLINE
12. května
20:15
Švýcarsko
Švýcarsko
Góly

Domácí: 50:44. Zaťovič, 65:00. Vondrka

Hosté: 16:56. Fiala

Sestavy

Domácí: Pavelec (Salák) – Hejda, Jordán, Kolář, Nakládal, Němec, Čáslava, Krejčík – Sobotka, Erat, Voráček – Červenka, Novotný, Jágr – Kovář, Hertl, Vondrka – Zaťovič, Koukal, Smoleňák – Simon

Hosté: Berra (Genoni) – Blum, Josi, Geering, Streit, Helbling, Grossmann, Loeffel – Ambuhl, Bodenmann, Bieber – Suri, Almond, Walker – Schappi, Fiala, Trachsler – Wieser, Hollenstein, Romy – Brunner

Rozhodčí

Kubuš (SVK), Olenin (RUS) – Pihlblad (SWE), MC Intyre (USA)

Stadion

O2 arena

Švýcaři měli hned v úvodu duelu výhodu přesilové hry, kterou však nevyužili stejně jako následně poté i český tým. Obě mužstva se snažila soustředit hlavně na pozornou defenzivu, ofenzivu domácího výběru poznamenalo brzké odstoupení Jágra. Česká hvězda má pravděpodobně svalové zranění.

Ve 14. minutě se do první větší české šance dostal Němec, v početní výhodě však z dobré pozice přestřelil. S Voráčkovým pokusem si Berra poradil. V 17. minutě byli v rychlém sledu vyloučeni Koukal s Čáslavou a Švýcaři 105 sekund dlouhou přesilovku pět na tři využili. Pavelce prostřelil Fiala.

Další gól mohl přidat Almond, ale neuspěl, stejně jako po chybě v české rozehrávce Ambühl. Vyrovnat mohli ve druhé třetině Hertl, Sobotka, Krejčík či Koukal, ani jeden z nich však na Berru nevyzráli. Ve 28. minutě se do brejku dostal Brunner, jenž využil toho, že Nakládal zlomil hůl, Pavelec však jeho nájezd zlikvidoval.

Češi poté nevyužili dvě přesilové hry v rychlém sledu, při Kovářově vyloučení je zachránil od inkasovaného gólu obětavý skok Jordána. Svěřenci kouče Růžičky podporováni vyprodanou O2 arenou se snažili vyrovnat, recept na spolehlivou hru Švýcarů se jim však nedařilo najít. Berra udržel čisté konto i při Geeringově vyloučení.

Vyrovnat se podařilo až v 51. minutě Zaťovičovi, jehož střela zapadla do horního rohu švýcarské branky. Útočník ruského Togliatti si tak po Kovářově přihrávce připsal čtvrtou trefu na turnaji. Další branka však již v normální hrací době nepadla a tak se muselo prodlužovat.

Ani v nastavené pětiminutovce se žádný tým neprosadil, i když Češi měli další výhodu přesilové hry. O vítězi tak rozhodly samostatné nájezdy. V nich se prosadili na české straně Voráček a Vondrka, Pavelce překonal jen Fiala. Český tým tak ukončil sérii čtyř porážek se Švýcarskem na vrcholných mezinárodních akcích.

Prodloužení + nájezdy

Ani prodloužení nepřineslo gól. Komu připadne druhý bod? To rozhodly nájezdy. Rozhodující proměnil Michal Vondrka.

Pavelec skáče po střele švýcarského hráče Almonda
Pavelec skáče po střele švýcarského hráče Almonda

3. třetina

Konec třetí třetiny. Zápas rozhodne pětiminutové prodloužení, případně nájezdy.

Něco se během turnaje nemění. 17 883 diváků v O2 Areně - na český zápas je dnes opět vyprodáno.

50:43 ČESKO - ŠVÝCARSKO 1:1 - GÓL. Tak se podařilo vyrovnat. O první český gól proti Švýcarsku se postaral Martin Zaťovič.
Zbyněk Hrdel: "Honza Kovář poslal přesnou křížnou přihrávku a i když Zaťovičovi střela možná úplně nesedla, trefil přesně vingl."

Hrdel o gólu Česka na 1:1: Zaťovič přesně trefil vingl
Video se připravuje ...

Začala třetí třetina. Michal Jordán je zpátky na ledě, ale Jaromír Jágr se už zpátky do sestavy v dnešním utkání nevrátí.

2. třetina

Konec 2. třetiny.

 

Jaromír Jágr si v první třetině utkání se Švýcarskem masíroval tříslo, pak zmizel v šatně Jaromír Jágr si v první třetině utkání se Švýcarskem masíroval tříslo, pak zmizel v šatněFoto Koláž iSport.cz

Ani na začátku 2. třetiny není Jaromír Jágr na české střídačce.

1. třetina

Konec 1. třetiny

V souběžně hraném utkání vede Rusko nad Finskem 1:0 a je blíž čtvrtfinále s Českem.

16:55 ČESKO - ŠVÝCARSKO 1:0 - GÓL. Přesilovku 5 na 3 zakončuje Kevin Fiala.

Robert Kysela: "Nechci říct, že by se to dalo očekávat, ale je to přesilovka 5 na 3. Přesto to byla branka víceméně dílem náhody. Fialovi to očividně sjelo. Přesto při takové přesilovce je pravděpodobné, že branka padne."

Kysela o gólu Švýcarska na 1:0: Bylo to víceméně dílem náhody
Video se připravuje ...

Z české sestavy zmizel Jaromír Jágr. Není ani na střídačce, kde chybí i fyzioterapeut Pavel Kolář.

Zápas začal.

Před zápasem

Robert Kysela: "Tento zápas slouží vyloženě k tomu, aby se hráči dostali do tempa. Myslím si, že se dostanou do hry všechny lajny. Nejdůležitější je, aby se nikdo nezranil."

Zbyněk Hrdel: "Do čtvrtfinále bych si přál Finy. Je to pro nás přijatelnější soupeř než Rusko."

Poslední soupeř ve skupině dnes čeká na český tým na domácím mistrovství světa v hokeji. A tým Švýcarska rozhodně nebude hladkým protivníkem. V tabulce skupiny má sice o čtyři body méně, jenže hokejisté Česka mají s tímto protivníkem v posledních letech na velkých turnajích velmi nehezkou bilanci. Čtyři porážky v řadě! Švýcary naposledy porazili na MS v Quebecu v roce 2008. VÍCE ZDE>>>

Kustod českých hokejistů: Jak zahnat Jágrovi a spol. splín z porážky?
Video se připravuje ...

Tajná zbraň českých hokejistů: Do každého dne s novým heslem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud