11. května 2016 • 21:50

Další sprcha pro Slovensko, padlo 2:4. Švédsko přejelo Kazachstán

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenští hokejisté nenapravili na mistrovství světa blamáž z úterního utkání s Německem (1:5). Přestože proti Bělorusku vedli 2:0, inkasovali ve třetí třetině čtyři góly a zápas nakonec prohráli 2:4. Ve skupině B jim se šesti body zatím patří třetí příčka. O přestřelku se ve druhém odpoledním zápase ve skupině A postaraly výběry Švýcarska a Lotyšska. Zápas nakonec skončil výsledkem 5:4 pro Švýcary. Ve večerním zápase bojovalo Maďarsko proti Finsku. Přestože drželo téměř dvě třetiny bezbrankový stav, nakonec padlo 0:3. Švédsko v české skupině přejelo Kazachstán 7:3.



V přestřelce s Lotyšskem bylo úspěšnější Švýcarsko

Hokejisté Švýcarska porazili na mistrovství světa Lotyšsko 5:4 a ve čtvrtém utkání na turnaji slaví první tříbodový zisk. Vítězný gól vstřelil v 59. minutě obránce Eric Blum, který v úterý rozhodl o výhře v prodloužení nad Dánskem. Švýcaři, kteří v průběhu duelu přišli o tříbrankové vedení, se tak se sedmi body posunuli na třetí místo moskevské skupiny. Lotyši jsou s dvěma body poslední.

"Poprvé na turnaji jsme dobře začali. Hráli jsme docela dobře, ale pak jsme ztratili vedení 3:0. Přesto jsme našli dost sil, abychom poprvé na turnaji vyhráli v normální hrací době, takže jsme docela spokojeni," řekl kapitán Švýcarů Andres Ambühl.

V Ledovém paláci se zajímavé momenty začaly dít až od druhé třetiny. V úvodní dvacetiminutovce byli sice Švýcaři střelecky aktivnější, Masalskise v lotyšské brance však nepřekonali a nekapituloval ani jeho protějšek Berra.

Bezbrankový stav změnil až ve 24. minutě v přesilové hře Niederreiter. Útočník Minnesoty potvrdil rostoucí výkonnost na turnaji a skóroval i v další početní výhodě. Ještě radostněji to pro Švýcary vypadalo ve 29. minutě, kdy se Andrighettova střela odrazila od brusle Hofmanna a skončila v lotyšské brance.

Hráči ze země Helvétského kříže však dokázali ještě do konce třetiny o třígólový náskok přijít. Niederreiterův počin totiž dokázal napodobit Redlihs, jenž se také dvakrát prosadil v přesilovkách. Ve 39. minutě poté překonal Berru potřetí Keninš a začínalo se opět od nuly.

Ve 46. minutě posunul Švýcarsko zpět do vedení Andrighetto, Lotyši však dokázali ještě jednou srovnat. Na gól Bluma 89 sekund před koncem ale už odpovědět nezvládli.

"Říkali jsme si, že to byl takový 'disco zápas'. Snad každá střela nějak skončila v brance. Dohromady jsme dali snad sedm gólů, ale tři vlastní. Je to neuvěřitelné," řekl Blum.

Švýcarsko - Lotyšsko 5:4 (0:0, 3:3, 2:1)
Branky a nahrávky: 24. Niederreiter (Andrighetto, Diaz), 27. Niederreiter (Du Bois, Diaz), 29. Hofmann (Andrighetto, Schappi), 46. Andrighetto (Geering), 59. Blum - 34. M. Redlihs (Sotnieks, Cibulskis), 38. M. Redlihs (Sotnieks, Cibulskis), 39. Keninš, 47. Širokovs (Galvinš, Daugavinš). Rozhodčí: Mayer (USA), Sidorenko (Běl.) - Lederer (ČR), Nieminen (Fin.). Vyloučení: 5:6, navíc Džerinš (Lot.) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 5692.

Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Diaz, Blum, Weber, Marti, Schneeberger, Grossmann - Ambühl, Hollenstein, Walser - Trachsler, Niederreiter, Moser - Hofmann, Schappi, Andrighetto - M. Wieser, D. Wieser, Walker. Trenér: Patrick Fischer.
Lotyšsko: Masalskis - M. Širokovs, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Cibulskis, Jerofejevs, Freibergs - Daugavinš, Girgensons, Keninš - Indrašis, Džerinš, Bukarts - M. Redlihs, Meija, Pavlovs - Abols, E. Kulda, Bičevskis - Širokovs. Trenér: Leonids Beresnevs.

Švédové přejeli Kazachstán sedmi góly, Nyquist dal hattrick

Hokejisté Švédska porazili v čtvrtém zápase na mistrovství světa Kazachstán 7:3 a dostali se do čela skupiny A. Seveřané díky lepšímu skóre předstihli českou reprezentaci, která však odehrála o utkání méně. Hattrickem a asistencí se na výhře Švédska podílel útočník Gustav Nyquist.

Do první šance se dostal Krasnoslobodcev, ale Fastha nepřekonal a následně začali úřadovat Švédové. Ve 13. minutě otevřel skóre Backlund, poté přidali góly Klasen a Larsson.

Kazaši sice potvrdili, že se jim daří v přesilových hrách, a sekundu před koncem první třetiny snížili po spolupráci zámořských posil, hned ve druhé dvacetiminutovce Tři korunky definitivně rozhodly o své výhře.

Po čtvrté brance Nyquista nahradil Kolesnika v kazašské brance Poluektov, ani on ale dlouho čisté konto neudržel. Ve 29. minutě jej překonal Nyquist a na 6:1 zvýšil dokonce v oslabení Wennberg. Poté navíc Omark neproměnil trestné střílení, na které se do branky vrátil Kolesnik.

Kazachstán se však nevzdal a ve třetí třetině se mu podařilo utkání zdramatizovat. Nejprve snížil Markelov, poté překonal Fastha střelou od modré Savčenko a kouč Švédů Marts si musel vzít oddechový čas, aby se jeho svěřenci vrátili zpět ke své hře.

"Udělali jsme několik chyb a dostali zbytečné góly. Prohrávali, takže museli něco zkusit. My ale musíme hrát trochu lépe. Udělali jsme pár špatných rozhodnutí, ale to je hokej. Příště musíme chybovat méně," řekl Johan Fransson.

Další drama se už nekonalo, i když Kazaši mohli ještě snížit v dalších přesilovkách. Místo toho však v oslabení podruhé inkasovali a Nyquist se stal po francouzském útočníkovi Sachovi Treillemu druhým hráčem, jenž na MS vstřelil hattrick.

Švédsko - Kazachstán 7:3 (3:1, 3:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. Backlund (Omark, Larsson), 16. Klasen (Nyquist, Wennberg), 17. Larsson (Norman, Sjögren), 25. Nyquist (Wennberg, Klasen), 29. Nyquist (Omark, Ericsson), 31. Wennberg, 55. Nyquist (Fransson, Wennberg) - 20. Boyd (Dawes), 47. Markelov (Puškarjov, Solarjov), 48. Savčenko (Rymarjev, Poluektov). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin (Rus.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 8729.

Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Fransson, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Rosén, Klasen - Norman, Sjögren, Lundberg - Wennberg, Cehlin, Ritola. Trenér: Pär Marts.
Kazachstán: Kolesnik (25. Poluektov) - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Lobanov, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Krasnoslobodcev, Rymarjev, Ivanov - Chuďakov, Puškarjov, Markelov - Panšin, Solarjov, Grents. Trenér: Andrej Nazarov.

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2


Slováci blamáž nenapravili, prohráli i s Běloruskem

Hokejisté Slovenska ztratili v základní skupině B mistrovství světa dobře rozehraný duel s Běloruskem a prohráli 2:4. Slovákům sice kapitán Andrej Sekera a útočník Tomáš Jurčo zajistili vedení 2:0 po druhé třetině, ale Bělorusové dokázali zápas otočit a připsali si první body v turnaji.

Slováci ve snaze odčinit vysokou porážku 1:5 s Německem z minulého utkání začali pozorně a patřila jim i první velká šance, Sekeru ale na začátku sedmé minuty vychytal Koval. V 11. minutě měli Bělorusové obrovskou příležitost k otevření skóre, když jim Marcinkův faul přihrál minutu a půl přesilovky pět na tři, jenže ji promarnili.

Druhá třetina začala kratičkou slovenskou přesilovkou čtyři na tři, na niž navázala dvojnásobná početní výhoda v délce minuty a čtvrt. Slováci ji však zkrátili úvodním gólem, když Sekera skvěle využil zacloněný Kovalův výhled a poslal svůj tým do vedení. Běloruský gólman se pak vyznamenal proti Graňákovu zakončení. Další šance zůstaly nevyužity až do 37. minuty, kdy Mikušovu ránu tečoval Jurčo a zvýšil.

Ve třetí třetině přišel s ohledem na dosavadní obraz hry a do té doby bezzubé a zdánlivě unaveně působící Bělorusy hodně překvapivý obrat. Načal ho nešťastnou tečí Gotovcovy rány ve 43. minutě Mikuš. Před polovinou třetí části využil Réwayova bídného přístupu k bránění Gavrus, namířil si to nejkratší cestou do útočného pásma a propálil Hudáčka.

Probuzení Bělorusové pak využili velkou nejistotu, která se vkradla do slovenských řad. V 55. minutě vzal na sebe Stěpanov zakončení přečíslení ve třech proti dvěma a dokonal obrat. Snahu Slováků o vyrovnání pak v 58. minutě nekompromisně ukončil po dalším přečíslení bez přípravy střílející Linglet a do vývoje už se pak nepromítla ani zoufalá power play Slováků.

Ti budou mít hodně práce, aby ještě stihli proklouznout do vyřazovacích bojů o medaile, protože v jejich zbývajícím programu v rámci základní skupiny na ně čekají postupně Kanada, Finsko a USA.

Slovensko - Bělorusko 2:4 (0:0, 2:0, 0:4)
Branky a nahrávky: 21. Sekera (Réway, Daňo), 37. Jurčo (Mikuš, L. Hudáček) - 43. Gotovec (Lisovec), 49. Gavrus (Gotovec, Kovyršin), 55. Stěpanov (Lisovec), 58. Linglet (Platt, Lisovec). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 3172.

Slovensko: J. Hudáček - Sersen, Meszároš, Sekera, Marinčin, Mikuš, Graňák, Švarný - Daňo, Réway, Bakoš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Skalický, Lušňák, Šťastný - od 21. navíc Cehlárik. Trenér: Zdeno Cíger.
Bělorusko: Koval - Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Djukov, Korobov, Ustiněnko - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Pavlovič, Kitarov, Děmkov - N. Komarov. Trenér: Dave Lewis.

Maďarsko dlouho bojovalo, s Finskem přesto padlo

Hokejisté Finska vyhráli i čtvrtý zápas na mistrovství světa v Rusku a po výhře 3:0 poskočili v základní skupině B s 12 body do čela tabulky před Kanadu. Obhájce titulu však dosud sehrál jen tři utkání.

Maďaři, kteří jako nováček mezi elitou dosud nebodovali, statečně drželi s favorizovanými Seveřany krok a bezbrankový stav až do konce druhé části. Výhru zajistili Finům Atte Ohtamaa, Mikko Koivu a Aleksander Barkov. Čisté konto vychytal mladý gólman Juuse Saros.

Zatímco Maďaři se do soupeře s chutí zakousli, Finové začali vlažněji. Změnu skóre nezvládla obstarat ani vycházející hvězdička Laine a do pohody nedostala mužstvo ani 81 vteřin dlouhá přesilovka pět na tři. K výbornému výkonu se totiž rozchytal strážce maďarské branky Vay.

Ten se během druhé části hodně zahřál, neboť Finové ho zasypali velkým počtem ran a vyhráli prostřední dějství na střely mezi tyče drtivě 25:3. Dlouho jim to ale nebylo vůbec nic platné. Maďaři s vynikajícím Vayem odolávali. Zuby si na něm vylámali kromě jiných Koivu, Lindell a Barkov. Nakonec na něho našel recept bek Ohtamaa, který ho prostřelil z kruhu pro vhazování až ve 37. minutě.

Pojistka Finů přišla poté až v polovině třetí třetiny, kdy zvýšil po přečíslení Koivu. V 54. minutě hráli Finové přesilovku, na níž po pár vteřinách navazovala další, a Barkov uzavřel výsledek. Vay se i tak stal maďarským hrdinou, když v utkání pochytal celkem 48 střel.

Finsko - Maďarsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 37. Ohtamaa (Komarov), 50. M. Koivu (Mikael Granlund), 57. Barkov (Laine, J. Jokinen). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Piechaczek (Něm.) - Fluri (Švýc.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 1:7. Využití: 1:0. Diváci: 3794.

Finsko: Saros - Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Kivostö, Salmela, Ohtamaa - Aho, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Trenér: Kari Jalonen.
Maďarsko: Vay - Wehrs, Szirányi, Dudás, Sagert, Stipsicz, M. Vas, Garát, Mestyán - Kóger, Sarauer, Galló - Benk, J. Vas, K. Nagy - Sofron, Bartalis, G. Nagy - Magosi, Sebök, Erdély. Trenér: Rich Chernomaz.

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 7 0 0 0 29:6 21
2. Kanada 7 6 0 0 1 34:8 18
3. Německo 7 4 0 1 2 22:20 13
4. USA 7 3 0 1 3 22:18 10
5. Slovensko 7 2 1 0 4 15:23 8
6. Bělorusko 7 2 0 0 5 16:32 6
7. Francie 7 1 1 0 5 11:23 5
8. Maďarsko 7 1 0 0 6 12:31 3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud