Pavel Ryšavý
19. dubna 2018 • 16:36

Čeští brankáři pro MS: Francouz je jistota, jaké šance mají ostatní?

Autor: Pavel Ryšavý, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Ve hře o MS jsou čtyři brankáři: Francouz je jistota, jaké šance mají ostatní?Ve hře o MS jsou čtyři brankáři: Francouz je jistota, jaké šance mají ostatní?FOTO: Pavel Mazáč / Sport

    Trenéři české hokejové reprezentace mají v přípravě na MS v Dánsku starosti s marodkou v obraně, ale realizační tým Josefa Jandače může tešit situace v brankovišti. Český tým v něm má jistotu v podobě Pavla Francouze a o další dvě letenky do Kodaně se aktuálně perou další tři borci. Podívejte se, jaké jsou podle deníku Sport jejich šance a kdo může ještě do konečného výběru promluvit ze zámoří i Evropy.

  • PATRIK BARTOŠÁK (25 let) - 50 %

    Patrik Bartošák vychytal vítězství nad Švýcary, ale o nulu smolně přišelFoto ČTK

    Šance na MS podle Sportu: 50 %.

    Klub: Vítkovice. V sezoně: 47/29/93,3 % – play off 4/0/91,1 %. Reprezentace: 3 zápasy. Velké akce: ZOH (2018).

    Pozn.: Údaje v sezoně znamenají zápasy, výhry, procentuální úspěšnost zákroků.

    Francouz a Furch jsou zkušenější, Rittich z NHL, takže logika věci velí, že je ze hry? Omyl. Taky dostane šanci v nějakém zápase Euro Hockey Tour. Pokud zazáří a bude se líbit v tréninku, může zamíchat kartami. Patří mezi nejvýraznější postavy extraligy, umí urvat zápasy sám, má motivaci se dostat do NHL. Přetrhne se.

  • DAVID RITTICH (25 let) - 60 %

    David Rittich se už s reprezentačním trikotem seznámil, v sezoně 2015/16 však jen s tréninkovýmFoto Michal Beránek (Sport)

    Šance na MS podle Sportu: 60 %.

    Klub: Calgary/NHL, Stockton/AHL. V sezoně: Calgary 21/8/90,4 % – Stockton 12/7/88,9 %. Reprezentace: 0. Velké akce: žádná.

    Přijal výzvu, že se popere o mistrovství světa a z Ameriky přiletěl hned, jak to bylo možné. Co hovoří pro něj? Hlavně fakt, že je jiný. Hraje hodně hokejkou, je vysoký. Pokud v akci přesvědčí, bude se jevit jako lákavá volba ho vzít na šampionát. Už jenom kvůli té odlišnosti. Přijal by navíc jakoukoliv roli.

  • DOMINIK FURCH (27 let) - 80 %

    Dominik Furch ze hry na MS inkasoval zatím pouze jednouFoto Michal Beránek (Sport)

    Šance na MS podle Sportu: 80 %.

    Klub: Omsk/KHL. V sezoně: 47/20/92,6 % – play off 7/3/90,3 %. Reprezentace: 24 zápasů. Velké akce: 2x MS (2016-17), ZOH (2018).

    Ruské prostředí je hodně vrtkavé, v ambiciózním Omsku obzvlášť. On tam ale byl už třetí rok za sebou brankářem číslo jedna, to něco znamená. S Francouzem by opět mohl na MS vytvořit stabilní dvojici. Má to ale háček, trenéři musí cítit, že je nejhůř brankář číslo dva. Vozit ho na tribunu nemá moc smysl.

  • PAVEL FRANCOUZ (27 let) - 100 %

    Pavel Francouz inkasuje jeden z šesti gólů Kanady v utkání o bronzFoto Barbora Reichová / Sport

    Šance na MS podle Sportu: 100 %.

    Klub: Čeljabinsk/KHL. V sezoně: 35/15/94,6 % – play off 12/6/94,9 %. Reprezentace: 39 zápasů. Velké akce: 4x MS (2013-14, 2016-17), ZOH (2018).

    Dovedete si představit reprezentaci bez něj? V současné chvíli ani ve snu. Na olympiádě ukázal, že dovede být jedničkou, zvládl čtvrtfinále, taky držel tým, když došlo na nájezdy. V KHL platí za jednu z největších hvězd ligy a ve vzduchu visí jeho kontrakt v NHL. Mistrovství by mu sebralo jen zranění.

  • CO OSTATNÍ BRANKÁŘI?

    Petr Mrázek si s hokejkou rozumíFoto Pavel Mazáč (Sport)

    V letadle do Kodaně budou sedět jen tři brankáři a je možné, že jejich čtyřka kandidátů bude konečná. Ve hře jsou ale také další varianty podle vývoje v NHL i v případě zranění některého ze současného kvarteta.

    Blízko vyřazení z play off je Philadelphie, za kterou naskočil do série proti Pittsburghu (1:3 na zápasy) také Petr Mrázek a poslední utkání dochytal uzdravený Michal Neuvirth . V jeho případě je ale start nepravděpodobný kvůli zdravotnímu stavu, zatímco Petr Mrázek nemá smlouvu na příští sezonu.

    Čeští trenéři mohou navíc sáhnout také do Evropy. V případě vážných problémů se nabízí také Šimon Hrubec z Třince, zatímco Marek Langhamer z Komety sleduje finále pouze z lavičky. Navíc je v reprezentaci neozkoušený, což platí i pro plzeňského Miroslava Svobodu. Žádná stopa v reprezentaci snižuje také šance Dominik Hrachoviny, který je s finskou Tapparou ve finále finské ligy, kde obhajuje loňský titul. I přes tyto úspěchy je ale český brankář přehlížený.

    V případě zranění zkušených brankářů Pavla Francouze, případně Dominika Furcha jako potenciálních jedniček, by trenéři mohli sáhnout také po Ondřeji Pavelcovi . Zkušenému brankáři skončila sezona už v základní části NHL a v barvách New York Rangers plnil roli spolehlivé dvojky. V reprezentaci má navíc bohaté zkušenosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud