Adam Lacek
14. února 2018 • 04:50

Co (ne)prošlo na maskách pro Koreu: Furchovi zakázali Rašku a Hradčany

Autor: Adam Lacek, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská pravidla jsou přísná. Někdy až moc. Své o tom ví i hokejoví brankáři a brankářky. Jejich masky mohou na probíhajících Hrách v Pchjongčchangu obsahovat jen státní symboly nebo číslo. Nějaký originální nápad? Pod pěti kruhy ani omylem! „Pravidla výboru jsou dost striktní. Člověk tam nemůže mít nic moc svého,“ pravil Pavel Francouz během reprezentačního srazu. Další český brankář Dominik Furch neuspěl se dvěma zdánlivě nevinnými motivy. Problém musely řešit také Američanky. Motiv Sochy Svobody na maskách dvou ze tří jejich brankářek zatím u MOV prošel, případ se ale stále řeší.



Češi si museli dávat pozor, s čím do Pchjongčchangu vyráží. Francouz o regulích MOV dopředu věděl. „Před časem jsme dostali pravidla od výboru, byla dost striktní. Na masku jsem si nemohl dát moc svých nápadů,“ vysvětloval během prvního pražského tréninku národního týmu.

Francouzovu masku zdobí motivy státního znaku, vše ve stříbrném provedení. O konečnou podobu se postaral známý designér helem Bohumil Korál. „Řekl jsem mu, že bych chtěl spíše státní znak. Dal jsem mu v podstatě volnou ruku a udělal to takhle,“ ukazoval na svou chloubu, která mu od čtvrtka bude pomáhat zastavovat puky. 

Korál vymýšlel motiv helmy i pro Dominika Furcha. „Oba chtěli mít masky v retro stylu. Bylo hodně těžké to vymyslet. Dominik chtěl motiv Rašky jako připomínku jeho olympijského vítězství, to mu zakázali. Pak jsme se domluvili, že bychom tam udělali Hradčany, to taky neprošlo,“ vysvětlil Korál, jenž se profesi věnuje 20 let. 

Striktnost pravidel na olympijských hrách Kolár příliš nechápe. „Je to takové podivné a hodně osekané. Pavel Francouz chtěl použít masku s prezidenty, jak ji měl minulý rok na MS, ale to absolutně neprošlo,“ poodhalil designér, jenž se kromě malování masek věnuje i trénování hokejové Sušice, hrající Krajský přebor Plzeňského kraje.

Nicole Hensleyová má Sochu Svobody vyobrazenou na levé straně masky
Nicole Hensleyová má Sochu Svobody vyobrazenou na levé straně masky

Když americká brankářka Alex Rigsbyová před turnajem mluvila o své masce, byla pyšná. Má jí dost přeplácanou. Na jedné straně kresba slavného polibku námořníka po konci 2. světové války, na druhé orel bělohlavý a státní znak USA. Všechno v klidu. Jenže malůvka poštovní známky znázorňující Sochu Svobody na bradě už značila problém.

„Žádná položka nesmí obsahovat znění nebo texty z národních hymen, motivační slova, politické zprávy nebo slogany související s národní identitou,“ zní ustanovení MOV.

Podobně jako Rigsbyová je na tom i její spoluhráčka Nicole Hensleyová. Ta má Sochu Svobody vyobrazenou na levé straně masky. Jejich přešlap pravidel začal v úterý řešit Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Ten má jasně stanovené podmínky. Masky mohou obsahovat jen číslo hráče a státní symboly (znak, jeho části nebo vlajku). A Socha Svobody mezi ně nepatří.

Vedení americké reprezentace situaci v úterý řešilo s MOV a nakonec trochu překvapivě uspělo. Hensleyová tak i se Sochou Svobody mohla naskočit do večerního utkání proti Ruskám, Rigsbyová ji kryla záda. Situace ohledně masek obou brankářek je ale stále v řešení, MOV tedy může své rozhodnutí změnit.

Francouz o originální masce: Chtěl jsem to zkusit netradičným způsobem. Myslím, že se to povedlo
Video se připravuje ...

Kingdome Come – recenze, mapa a další informace 

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud