Pavel Ryšavý
9. května 2018 • 10:03

Hronkův příběh! Býval průměrný útočník, teď na MS září jako obránce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když generální manažer reprezentace Jiří Fischer oznámil, že se k týmu připojí Filip Hronek, dost lidí sedlo k internetu. Do Googlu cvakali jeho jméno. Aha, ten z Detroitu. Jasně, ten, co byl na dvacítkách. Pravda, ten, který odešel do Ameriky z Hradce. A pak taky hráč, kterému jedno zásadní rozhodnutí změnilo kariéru. Z útočníka se ve starším dorostu stal bek. „Začátky měl krkolomné, nic nedostal zadarmo, je zvyklý pracovat,“ říká trenér Jiří Slabý, který Hronka nasměroval dál.



Tisíce rukou vyletěly po celém Česku nahoru, když Filip Hronek natáhl a v neděli proti Švédsku propálil pevnost, která stála před ním. Snižoval na 1:2. Minimálně jeden člověk u televize měl pocit ještě trochu jiný.

„Vždycky, když se dívám na televizi a vidím Filipa, vzpomínám. A mám z toho velkou radost. Strašně moc mu přeju, aby si zahrál NHL, a když dal gól v reprezentaci Švédsku, dostalo mě to,“ říká Jiří Slabý, trenér, který obránce vedl ve starším dorostu Hradce Králové.

Ve vývoji dvacetiletého hráče sehrál dost podstatnou roli. Udělal z něj obránce na plný úvazek.

Než Hronek v roce 2013 přišel do staršího dorostu, nastupoval vpředu. Nevynikal. Nevšimli jste si ho. Byl taky na listině hráčů, které asi nečeká kdoví jaká budoucnost. Kdyby chtěl jít pryč, nikdo by mu klacky pod nohy neházel. Dokonce se k takovému scénáři už schylovalo.

„Dřív moc nehrál, když přišel k nám do staršího dorostu, byl útočník. Ne vyloženě špatný, ale taky to nebylo úplně to, co byste si představovali. Měli jsme tehdy problém s obránci a už můj předchůdce ho zkusil vzadu. Takže já za Filipem v létě přišel s tím, že bych z něj chtěl udělat beka,“ vzpomíná Slabý.

Najednou se z hubeného kluka, o kterém se moc nemluví, stal klíčový hráč hradecké mládeže. Pak důležitý článek reprezentační osmnáctky a dvacítky. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud