14. května 2018 • 22:25

Česko – Rakousko 4:3. Zbytečné drama v závěru, dvakrát pálil Hyka

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ladění na čtvrtfinále, ale až překvapivé drama. Čeští hokejisté v závěrečném duelu v základní skupině proti Rakousku už o nic podstatného nehráli. Už před zápasem bylo jasné, že skončí na třetím místě. Rakušany, které si po letech zajistili záchranu v elitní skupině MS, porazili Češi ale jen těsným rozdílem 4:3. O vítězství se největší měrou postarala třetí útočná formace, která zařídila tři góly. Zářili především Tomáš Hyka (2+1) a Dominik Kubalík (1+2).



Čeští hokejisté zakončili své vystoupení v základní skupině A na mistrovství světa v Kodani už s jistotou konečného třetího místa výhrou nad Rakouskem 4:3. Soupeře pro čtvrteční čtvrtfinále v Herningu určí svěřencům trenéra Josefa Jandače až úterní program turnaje.

Češi vedli po trefách Tomáše Hyky a Filipa Chytila ve třetí minutě už 2:0. V závěru úvodního dějství sice snížil Konstantin Komarek, ale náskok favorita pojistili Dominik Kubalík a znovu Hyka. Konečný výsledek stanovil dvěma góly Michael Raffl.

První branky se dočkal český tým už v 31. vteřině utkání. Kubalík po vlastní zblokované střele stihl prostrčit puk na volného Hyku, který zakončil do odkryté branky. Trojka Rakušanů Kickert, který si odbyl premiéru v elitní kategorii na mistrovství světa, pak znovu inkasoval ve třetí minutě.

Čeští hokejisté v čele s Pavlem Francouzem se radují z vítězství 4:3 nad Rakouskem
Čeští hokejisté v čele s Pavlem Francouzem se radují z vítězství 4:3 nad Rakouskem

Krejčíkův pokus tečoval ve vzduchu Chytil a připsal si první gól na prvním velkém turnaji v kariéře. Stal se tak ve věku 18 let a 251 dnů nejmladším českým střelcem na MS a překonal Martina Havláta, který se v roce 2000 v Petrohradu trefil, když mu bylo 19 let a 12 dnů.

Při jasné převaze českého týmu mohli další branky přidat Pastrňák, Kubalík, Krejčí či Červenka, Rakušané se ubránili i v oslabení. Postupem času začal zlobit i nováček elitní kategorie, který se v minulém utkání na úkor Běloruska zachránil.

Obrist ani Spannring neuspěli, ale v 18. minutě po kombinaci s Hoferem překonal Francouze Komarek a ukončil 175 minut a devět vteřin trvající neprůstřelnost českého týmu. Vyrovnat mohl vzápětí po Spannringově akci Woger, který ale zamířil do boční konstrukce.

V úvodu druhé části prověřili Kickerta Hyka a Jaškin, český tým se ubránil při Řepíkově trestu a v 26. minutě už se dočkal znovu dvoubrankového vedení. Hyka nabil mezi kruhy Kubalíkovi a Kickert na plachtící puk nedosáhl vyrážečkou. Další možnosti měli Horák, Pastrňák a z dorážky Jaškin. Při Červenkově trestu Češi soupeře do šance nepustili.

V úvodu závěrečného dějství kryl Kickert bekhendové zakončení Nečase a poradil si i s Faksovou střelou. Po faulech Chytila a Řepíka se Češi ubránili v 99 sekund trvajícím oslabení tři proti pěti, při kterém měli šance útočník Philadelphie Raffl a Komarek.

Při Hundertpfundově vyloučení zvýšil svou druhou trefou v utkání na 4:1 Hyka, který po spolupráci s Faksou překonal Kickerta z pravého kruhu. Za 62 sekund ale po přečíslení snížil Raffl a stejný hráč dalším gólem v 58. minutě zadělal na drama.

Vzápětí navíc mohl vyrovnat Ganahl, ale Francouze počtvrté překonat nedokázal. Další velké šance už měli jen Češi, Faksa ale z brejku trefil horní tyč a dál čeká na premiérovou trefu na turnaji. Neprosadil se ani Pastrňák.

Góly

Domácí: 00:31. Hyka, 02:27. Chytil, 25:46. D. Kubalík, 49:51. Hyka

Hosté: 17:45. Komarek, 50:53. M. Raffl, 57:18. M. Raffl

Sestavy

Domácí: Francouz (Rittich) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, J. Krejčík – Jaškin, Krejčí, Pastrňák – Červenka (C), Faksa, Řepík – D. Kubalík, Hyka, Nečas – Plekanec (A), Horák, Chytil – R. Kousal.

Hosté: Kickert (Starkbaum) – S. Ulmer, Altmann, Schumnig (A), Unterweger, Peter, Viveiros, Schlacher – Schneider, Ganahl (A), Hundertpfund (C) – M. Raffl, Hofer, Komarek – Rauchenwald, Haudum, Zwerger – Obrist, Woger, Spannring.

Rozhodčí

Olenin (RUS), Schukies (GER) – Jensen (DEN), Otmachov (RUS)

Stadion

Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst)

Návštěva

3843 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 7 6 1 0 0 31:9 20
2. Rusko 7 5 0 1 1 32:10 16
3. Česko 7 3 3 0 1 27:15 15
4. Švýcarsko 7 3 1 1 2 25:19 12
5. Slovensko 7 3 0 2 2 19:20 11
6. Francie 7 2 0 0 5 13:29 6
7. Rakousko 7 1 0 1 5 13:30 4
8. Bělorusko 7 0 0 0 7 8:36 0

FAKTA MS: Utrápená výhra nad Rakouskem, tým se stěhuje do Herningu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud