Miroslav Horák
14. května 2018 • 22:42

Tak kdo půjde na čtvrtfinále do brány: Rittich, nebo Francouz?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V hlavách trenérů to dlouho šrotovalo a možná šrotuje pořád. Vsadí ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa na Pavla Francouze, anebo Davida Ritticha? Vloží důvěru před turnajem jasné jedničce, či na poslední chvíli povolanému vrátnému, kvůli jehož přizvání se různými směry pakovalo trio Furch, Bartošák, Hrachovina? Přes všechny předstartovní i jiné prognózy bych se divil, kdyby hlavní kouč Josef Jandač neukázal na Ritticha.



Čtvrteční boj o vstup mezi elitní kvartet přinese docela jiné setkání než poslední tři duely s Bělorusy, Francouzi a Rakušany, které bohužel (ovšem logicky) po předchozích strhujících bitvách přinesly rutinnější průběh a hluboký pokles napětí.

Kdo by měl dostat nominaci do brankoviště? Vychází mi to na Davida Ritticha, který rozhodně nebude mít prostor řešit jako posledně, jaký steak si hodí k večeři na talíř. To bude úplně jiný cvrkot.

Faktem je, že Jandač a spol. zvolili nevšední nasazování do modrého území. Určitě se moc často nestává, aby stálice národního výběru dostávala v klíčovém úvodu podniku na starost výkonnostně slabší soupeře. Aby z úvodních dvou zápasů měl na pažbě Slováky a Švýcary, zatímco první záskok za něj chytil mistry světa Švédy a olympijské vítěze Rusy.

Jakou to může mít logiku?

Možná v předpokladu tutových bodů od Francouze proti týmům, které je nutné srazit k zemi. A s tím související Rittichovo prověření proti o poznání silnějším oponentům. Plán mohl vypadat následovně: dostaneme Francouze do pohody, a pokud to Rittichovi vyjde proti světovým lídrům, o to lépe. A pak si vybereme.

Zvláštní je, že už loni v Paříži Francouz procházel prakticky totožným zacházením, rozhodně těžší rivaly dostával k šichtě Petr Mrázek. Na čtvrtfinále pak obdržel umístěnku gólman Čeljabinsku, prohrálo se s Rusy a jelo se domů.

I z tohoto pohledu by mi přišlo zvláštní, kdyby se letos opakoval stejný postup. Že na nejtěžší duel turnaje Josef Jandač vytáhne brankáře, který v Kodani nečelil ani jednou tomu nejtěžšímu kalibru, přestože šlo původně o brankáře číslo jedna.

Dovětek je ovšem nutný: Otázka, zda Rittich, či Francouz není před čtvrtkem to nejdůležitější téma. Po Rakousku víc pálí liknavější defenziva a přetrvávající střelba slepými u Romana Červenky nebo Radka Faksy.

David Rittich povzbuzuje Pavla Francouze.
David Rittich povzbuzuje Pavla Francouze.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud