Pavel Bárta
24. listopadu 2020 • 04:50

Bříza o možném přesunu MS: Máme výhrady. Rusko? Mediální spekulace

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa elitní skupiny dospělých zůstává jedním ze čtyř šampionátů, které IIHF v této sezoně kvůli pandemii ještě nezrušila. O pořadatelství se dělí dva státy, sílí však odpor, aby se vedle Lotyšska turnaj konal taky v Bělorusku. Mezinárodní hokejová federace se dlouho tvářila netečně. „Velké starosti nám dělá bezpečnost. V odhadech rizik vnímáme další možné scénáře, které mohou, ale nemusí nastat,“ připouští člen Rady IIHF Petr Bříza v rozhovoru pro iSport Premium. Jak moc je reálný přesun MS do jiné země? Kdo připadá v úvahu? Proč došlo ke zrušení turnajů nižších divizí? A jak se připravuje Kanada na blížící se juniorský šampionát?



Změna rétoriky a obavy IIHF souvisejí s politickou i epidemiologickou situací v Bělorusku. Střety odpůrců Lukašenkovy diktatury s policií, zranění, dokonce mrtví. Mezinárodní federace nevěří ani oficiálně předloženým údajům ohledně výskytu koronaviru. Už se objevily spekulace, že pořadatelství převezme Rusko. Ale i tady máme problém. Do konce roku Sportovní arbitrážní soud (CAS) rozhodne o ruském odvolání proti sankcím a čtyřletému zákazu účasti na vrcholných sportovních akcích, které navrhla světová antidopingová organizace WADA. „Podle původního znění by nesměli akce ani pořádat,“ připomíná Petr Bříza.

Co vedlo IIHF, že změnila postoj a přestala být k běloruskému pořadatelství vyhýbavá, jako byla ještě před dvěma měsíci?
„Na základě expertní analýzy rizik, nebezpečí a případného dalšího vývoje. A to nejen v Bělorusku, ale i vývoje reakcí, které dění v této zemi může druhotně vyvolávat u účastníků mistrovství světa, jejich vlád, v médiích a tak dále. Její vypracování jsme zadali po posledním mítinku Rady IIHF, který proběhl v září. Po obdržení zprávy jsme vydali jasně formulované tiskové prohlášení, které vyjadřuje postoj councilu k jednotlivým problémům. Snažíme se v něm se situací obeznámit. Popsali jsme obavy a výhrady vůči celospolečenské, bezpečnostní a zdravotní situaci.“

V minulosti ale svět bojkotoval rasistický režim v Jižní Africe, v Bělorusku je situace vyhrocená už nějakou dobu. Byl dlouho netečný přístup IIHF namístě?
„IIHF ctí zásadu, že je jako každá celosvětová sportovní organizace apolitická. Nemůže rozhodovat podle politických nálad, není k tomu stvořena. Sdružuje asociace různých zemí, v nichž můžou vládnout rozličné společenské režimy. Ale tady vyvstaly dva základní problémy. Jeden z nich s politikou v podstatě souvisí – bezpečnost mistrovství světa. Tento turnaj je základem fungování a výkladní skříní IIHF. A musí ho pořádat v zemi, která je bezpečná a zajistí, že turnaj proběhne, jak má.“

Vzhledem ke znepokojivé situaci už delší dobu účastnické země jako Švédsko navrhovaly, aby došlo k úpravě či odložení šampionátu. Přiklání se už IIHF na jejich stranu?
„K bezpečnostní situaci v Bělorusku máme jednoznačné výhrady. Tím se dostáváme k tomu, jak to souvisí s politikou. Bezpečnostní situace v zemi nám

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Play-off
Články odjinud


Články odjinud