16. března 2022 • 15:23

České hry v Ostravě i s Rakouskem? Rýsuje se dlouhodobá náhrada za Rusy

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

České hokejové hry se na přelomu dubna a května uskuteční v Ostravě. Na severní Moravě se bude turnaj Euro Hockey Tour konat poprvé v historii. Na třetím akci seriálu se vedle domácí reprezentace představí týmy Švédska a Finska, čtvrtým účastníkem turnaje by mělo být Rakousko. Ale pouze v případě, že jej vedení Mezinárodní hokejové federace (IIHF) v příštích dnech potvrdí jako účastníka letošního mistrovství světa. Na Švédských hrách budou hrát pro změnu Švýcaři, kteří by měli Rusy v Euro Hockey Tour nahradit i pro nadcházející dvě sezony.



„Určitě budou čtyři účastníci turnaje. Předběžně jsme domluveni s Rakouskem, ale pouze v případě, že Rakousko bude jedním ze dvou týmů, které nahradí Rusko a Bělorusko v elitní divizi mistrovství světa,“ řekl tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Vedení IIHF bude řešit náhradníky za týmy Ruska a Běloruska, které byly ze všech mezinárodních akcí dočasně vyloučeny na konci února po ruské invazi na Ukrajinu, na níž se podílí i Bělorusko, v pátek a v sobotu. Finský deník Iltalehti již koncem února informoval, že do elitní kategorie by se měli posunout hráči Rakouska a Francie.

Na Švédských hokejových hrách, které se kvůli olympijským hrám letos uskuteční až po Českých hrách, se místo Ruska představí Švýcaři. A podle webu sport.cz právě Švýcarsko nahradí Rusy v seriálu Euro Hockey Tour i v nadcházejících dvou sezonách. Oficiální to však ještě není.

GM Petr Nedvěd a nový kouč Kari Jalonen
GM Petr Nedvěd a nový kouč Kari Jalonen

České hokejové hry se uskuteční od 28. dubna do 1. května a vedení svazu je připraveno i na variantu, pokud by Vítkovice postoupily do finále play off extraligy. Utkání národních týmů by se přesunulo. „Tak, aby program play off nebyl narušen a klub mohl využít výhody domácího prostředí,“ uvedl svaz v tiskové zprávě.

Hokejisté Rakouska budou i prvními soupeři českého týmu v přípravě na MS. Premiéra finského trenéra Kariho Jalonena a asistentů Libora Zábranského a Martina Erata na reprezentační střídačce se uskuteční ve středu 6. dubna ve Znojmě, odveta je na programu o dva dny později v Linci. Následně se Česko utká 14. a 15. dubna v Chomutově s Německem, všechny duely budou součástí seriálu Euro Hockey Challenge. Termíny a dějiště dvojutkání na Slovensku, které se uskuteční mezi 20. a 24. dubnem, ještě slovenská strana nezveřejnila.

Týden po Českých hrách se uskuteční Švédské hry ve Stockholmu, světový šampionát ve Finsku bude zahájen v pátek 13. května.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud