15. května 2022 • 21:43

SESTŘIH: Česko - Švédsko 3:5. Střídání v bráně, Červenka bral tři asistence

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté nezvládli druhý duel na mistrovství světa v Tampere. V nedělním šlágru nestačil tým Kariho Jalonena na Švédsko 3:5. Debut na velké akci zhořkl Karlu Vejmelkovi, který po čtvrté inkasované brance střídal a pustil do branky Marka Langhamera. Tři asistence si stejně jako proti Britům připsal Roman Červenka, o branky se postupně postarali David Krejčí, Tomáš Kundrátek a Matěj Blümel.



Útočník David Krejčí sice otevřel na začátku sedmé minuty skóre, ale Seveřané otočili stav až na 4:1. Stačilo jim k tomu necelých deset minut. Karla Vejmelku pak v brankovišti nahradil Marek Langhamer.

Před koncem druhé části snížil v přesilovce obránce Tomáš Kundrátek, na 3:5 pak upravil Matěj Blümel. Stejně jako v prvním utkání si tři body za asistence připsal kapitán Roman Červenka. Dva góly vítězů dal Rasmus Asplund.

Dalším soupeřem Čechů bude v úterý Rakousko, které na úvod podlehlo právě Švédům (1:3) a dnes obralo překvapivě o bod Američany při porážce 2:3 v prodloužení.

Po oboustranně opatrném úvodu se jako první prosadil český výběr, když Červenka obral soupeře o kotouč, ideálně nabil do jízdy Krejčímu a ten ranou z první propálil Hellberga. V polovině první třetiny měl první velkou možnost týmu Tre kronor Bengtsson, jenže zblízka minul. Ve 13. minutě pálil z dobré pozice mezi kruhy Klingberg, Vejmelka ho však vychytal.

Čeští hokejisté smutní po porážce 3:5 se Švédskem
Čeští hokejisté smutní po porážce 3:5 se Švédskem

Další šanci nevyužil Asplund. Pak ale fauloval Zohorna a Češi se ocitli pod velkým tlakem. Vejmelka si nejprve poradil s první ránou Wallmarka, ten krátce nato zakončoval v obrovské příležitosti z dorážky mimo, ale 36 sekund před první sirénou už úspěšně dorážel Asplund. Friberg pak ještě stihl zazvonit na horní tyčku.

V úvodu druhého dějství byli krátce po sobě vyloučeni Hertl a Flek a Švédové měli k dispozici takřka minutu a půl přesilovky pět na tři. Vejmelka sice nějakou dobu odolával, ale neodolal - z kruhu ho střelou bez přípravy prostřelil Bemström. Při klasické přesilovce se pak ještě Vejmelka vyznamenal při pokusu Kellmana.

V 26. minutě Švédové zvýšili, když se ve středním pásmu chopil kotouče Bromé a střelou z kruhu přes bránícího Jiříčka překvapil Vejmelku. Už tři minuty poté navíc Gustafsson našel Asplunda, který sám proti Vejmelkovi zavěsil pod horní tyčku. Vejmelka přepustil své místo Langhamerovi. Na konci 35. minuty byli hodně blízko další trefě Friberg s Asplundem, český tým naopak kontroval povedenou ranou Kundrátka, jemuž v přesilovce nabil Červenka.

Na začátku třetí třetiny nevyužili čeští hokejisté přesilovku, kterou se mohli naplno vrátit zpátky do hry, místo toho se nedlouho po jejím skončení prosadil Bengtsson po dobře sehraném přečíslení tří na dva. Uběhlo však jen 29 sekund a rozdíl byl znovu dvoubrankový. Červenka našel Blümela a ten dal třetí gól na turnaji.

Další šanci Švédů nevyužil Klingberg, na druhé straně minul Červenka. Změnu skóre už však nepřinesla ani dlouhá závěrečná hra českého týmu bez gólmana. Nejblíže gólu naděje byl Krejčí, jenže nezamířil přesně.

Góly

Domácí: 06:03. Krejčí, 37:36. Kundrátek, 45:19. Blümel

Hosté: 19:24. Asplund, 22:47. Bemström, 25:50. Bromé, 28:52. Asplund, 44:50. Bengtsson

Sestavy

Domácí: Vejmelka (29. Langhamer) – Hronek, Šimek, Kundrátek, Ščotka (A), Jiříček, Sklenička, Jordán – Blümel, Krejčí (A), Červenka (C) – Vrána, Hertl, Smejkal – Stránský, Špaček, Simon – Zohorna, Černoch, Flek.

Hosté: Hellberg (Högberg) – Larsson (A), Dahlin, Gustafsson, Ekman-Larsson (C), Tömmernes, Lindholm – Bemström, Wallmark, Nordström (A) – Friberg, Asplund, Kellman – Bengtsson, Klingberg, Bromé – Lang, Aman.

Rozhodčí

Ingram (CAN), MacFarlane (USA) – Briganti (USA), Simon Synek (SVK)

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

6089 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 6 0 1 0 25:5 19
2. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18
3. Česko 7 4 0 1 2 19:13 13
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13
5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakousko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Norsko 7 1 1 0 5 15:29 5
8. Velká Británie 7 0 0 1 6 10:33 1

Vstoupit do diskuse
17

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud