29. října 2012 • 15:22

Premiéři ČR a SR podpořili společné pořadatelství hokejového MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejpozději do konce listopadu se rozhodne, zda budou Česká republika a Slovensko společně pořádat v roce 2015 hokejové mistrovství světa. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) šampionát přidělila Česku, momentálně ale existuje varianta, že by se na jeho pořádání podílela i slovenská strana. Spolupráci obou zemí dnes podpořili i premiéři Petr Nečas a Robert Fico.



Zástupci hokejových svazů o této možnosti jednají již několik měsíců. Naposledy se na kongresu IIHF v září v Tokiu domluvili, že se v listopadu sejdou a následně padne definitivní rozhodnutí.

"Oba svazy si vše nyní posuzují na národní úrovni. Nejde jen o hokejovou, ale i o finanční stránku," řekl ČTK tiskový mluvčí Českého hokejového svazu Zdeněk Zikmund. K jakému rozhodnutí se momentálně přiklání česká strana, prozradit nechtěl.

Nečas s Ficem dnes po po společném jednání vlád obou zemí v Uherském Hradišti uvedli, že projekt podpoří, pokud se pro něj hokejové svazy rozhodnou. "Úvahy o možné spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem, mezi českým a slovenským hokejem, jsou naprosto na místě," řekl Nečas.

Jeho slovenský protějšek Fico potvrdil, že Slovensko má zájem se organizace MS účastnit. "Pokud bychom se na tom dohodli, je Slovenská republika připravena nabídnout spolupráci České republice v roce 2018," zopakoval druhou část možné dohody. IIHF však ještě Slovensku šampionát za šest let nepřidělila.

Spolupráce podobného typu má podle podle Fica svůj význam, je totiž nejlepší cestou, jak obě země ve světě reprezentovat. Proto budou vlády český a slovenský hokejový svaz při domlouvání spolupráce podporovat.

Za "věc určitě hodnou zřetele" dnes po společném jednání vlád obou zemí také premiér Nečas označil úvahy o vzniku společné česko-slovenské fotbalové ligy. Politici jsou si podle něj vědomi, že národní fotbalové svazy jsou na státu naprosto nezávislé, společná liga by však podle Nečase mohla přispět k vyšší kvalitě soutěží, ale třeba také k vyššímu konkurenčnímu prostředí například u hráčů. "To by bylo velmi pozitivní," podotkl.

Fico uvedl, že téma se znovu objevilo minulý týden, kdy jej o intenzivních rozhovorech mezi fotbalovými svazy informovali zástupci slovenského fotbalu. I zde prý platí, že takovému vývoji vlády bránit nebudou. "Chodit na zápasy Slovan - Sparta bude určitě všechny bavit," poznamenal.

Podle místopředsedy Fotbalové asociace ČR pro ligu Dušana Svobody však žádná oficiální jednání o společné lize neprobíhají. "Ta myšlenka existuje tři roky, ale české kluby to dosud odmítaly. Oficiálně jsme o tom nejednali dva roky," řekl ČTK Svoboda.

"Pouze jsme se na neformálních setkáních se zástupci slovenské ligy bavili o tom, za jakých podmínek by vůbec mohla taková jednání začít. Všechno je ale zatím jen ve fázi úvah," dodal s tím, že vyjádření politiků ke společné lize považuje za předčasná.

Podobně dopadly v minulém roce i jednání o možné česko-slovenské hokejové extralize. Slovenské kluby předložily zástupcům českých týmů možné modely spolupráce, ti je ale všechny odmítli. Následně se Slovan Bratislava rozhodl přihlásit do Kontinentální ligy, čímž padla i možná spolupráce zástupců obou zemí v nejbližší době.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud