5. listopadu 2015 • 21:38

Debakl na úvod! Vůjtkův výběr schytal od Švédů nářez 2:6

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté podlehli v úvodním utkání na turnaji Karjala v Örnsköldsviku Švédsku 2:6. Kouč Vladimír Vůjtek starší musel při své premiéře na lavičce strávit hořkou porážku. Jeho tým prohrával po přesilovkových gólech už v páté minutě 0:2 a postupně si domácí vytvořili až čtyřbrankový náskok. Další duel čeká český tým v sobotu od 16:00 SEČ v Helsinkách proti Finsku.



"Těžko se to hodnotí po porážce 2:6. Je vysoká a bohužel odpovídá i síle mužstev," řekl Vůjtek. Oproti původním plánům se v sestavě neobjevil útočník Přibyl, který ještě po poledni absolvoval rozbruslení, ale kvůli zranění nenastoupil. Jeho místo ve třetím útoku zaujal Gulaš. Debut v národním týmu si tak při Přibylově absenci odbyli jen bek Šimek a útočníci Dominik Kubalík s Janem Hruškou, který se v duelu také krátce objevil.

Po dlouhém úvodním ceremoniálu, při kterém byl uveden do švédské Síně slávy bývalý hráč místního MODO Hockey Nils Johansson, Švédům skvěle vyšel vstup díky přesilovkám. Faul Buchteleho potrestal ve čtvrté minutě ránou od modré Fransson, který využil i Lundqvistovy clony před Jakubem Kovářem a trefil se mezi betony.

Za 38 vteřin jásali švédští fanoušci ve Fjällraven Center znovu. Při Birnerově pobytu na trestné lavici Danielssonovu šanci ještě zastavil Jakub Kovář pravým betonem, ale z dorážky dotlačil puk za brankovou čáru Ericsson.

"Špatně jsme začali dvěma oslabeními, neudrželi jsme je a dostali jsme dva góly. Od toho se odvíjel celý zápas. Začít se Švédy v páté minutě 0:2, to už se s nimi těžko hraje," řekl Vůjtek.

Národní tým vstoupil do utkání mizerně.
Národní tým vstoupil do utkání mizerně.

Češi se při trestu Rahimiho neprosadili, Fastha prověřil poprvé vážněji až v deváté minutě Radil. Na druhé straně měl další možnost Sörensen a Kronwallovu střelu pak tečoval Rosén. Při Sobotkově vyloučení už Vůjtkův výběr odolal. Sám ale na přelomu první a druhé části nevyužil dlouhou početní výhodu včetně 34 sekund v pěti proti třem.

Švédové se také při Kolářově vyloučení neprosadili a snížit mohl ve 25. minutě Buchtele, který se dostal před Fastha, ale bekhendem jej nepřekonal. Střelecký půst českého týmu, který neskóroval ani na konci minulé sezony v semifinále a v zápase o bronz na domácím mistrovství světa v Praze, trval i po trestech Hersleyho a Nygrena. Neprolomil jej ani Horák.

Další minuty zase patřily Švédům. Ve 33. minutě trefil po přečíslení Danielsson tyč. Vzápětí sebral Kubalíkovi puk Axelsson a Lundqvist po jeho přihrávce zvýšil gólem do odkryté branky. Švédové přečkali další oslabení a ve 38. minutě opět slavili. Puk se odrazil k Rosénovi, který ho snadno doklepl.

Zmatky v české defenzivě pokračovaly i v závěrečné dějství. Gynge se ocitl sám před Kovářem, který ale lapačkou zasáhl. Při Gulašově trestu byl v souboji tváří v tvář Gyngemu znovu úspěšný český gólman. Trošku vylepšit náladu mohli českému výběru z brejku v oslabení Buchtele s Horákem. Skóre se nezměnilo ani na druhé straně po dalším sólovém úniku Ericssona.

V 51. minutě ale sebral Fasthovi čisté konto Gulaš, který si z dorážky po střele Buchteleho připsal v 29. reprezentačním zápase premiérovou trefu. "Jsem samozřejmě rád, že už tam ta nula není, i když ten výsledek nebyl nic moc. Mrzí nás i to, že jsme aspoň tu třetí třetinu chtěli vyhrát, dali jsme to za takový malý cíl," prohlásil Gulaš.

Po další zbytečné ztrátě puku ve středním pásmu Švédové bleskově udeřili a z pravého kruhu překonal Jakuba Kováře Sörensen. V 57. minutě se radoval z premiérové trefy i Hruška, ale poslední slovo měl po teči Lundqvist.

"Byl to nejhorší začátek, co může být. Tým se na něco připravuje, ale když ve čtvrté minutě prohráváte 0:2, ta hra se pak musí odvíjet jinak, než bylo původně v plánu," uvedl Hruška, který úvod ještě sledoval ze střídačky.

Švédsko - ČR 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 4. Fransson (Rosén, Gynge), 5. Ericsson (Danielsson, Omark), 33. Lundqvist (Axelsson, Johansson), 38. Rosén (Gynge, Ullström), 54. Sörensen (Ericsson), 59. Lundqvist (S. Kronwall, Fransson) - 51. Gulaš (Buchtele), 57. J. Hruška. Rozhodčí: Gofman, Ravodin (oba Rus.) - Käck, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 7:8. Využití: 2:0. Diváci: 5735.

Sestavy:

Švédsko: Fasth - Fransson, Ahnelöv, S. Kronwall, Hersley, Junland, Rahimi, Nygren, Gustafsson - Johansson, Lundqvist, Axelsson - Rödin, Ericsson, Sörensen - Gynge, Rosén, Ullström - Danielsson, Engqvist, Omark. Trenéři: Pär Marts.

ČR: Jakub Kovář - Kundrátek, Kempný, Trončinský, Kolář II, Krejčík, T. Voráček, Jeřábek, Šimek - Olesz, Sobotka, Kvapil - Řepík, Jan Kovář, Birner - Gulaš, Horák, Buchtele - Radil, Filippi, D. Kubalík - od 26. J. Hruška. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

1. Švédsko 1 1 0 0 0 6:2 3
2. Finsko 1 1 0 0 0 2:1 3
3. Rusko 1 0 0 0 1 1:2 0
4. ČR 1 0 0 0 1 2:6 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud