4. února 2016 • 04:58

Ručinský jako GM české reprezentace: Jakou bude mít roli?

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zbyněk Kusý dělal všechno. „Kolega Gretzky určitě nepracuje čtyřiadvacet hodin denně,“ říkal s nadsázkou člověk, který byl jako generální manažer u zlatých triumfů a dokázal zařídit první poslední. V zámoří se pojetí této funkce víc vymezuje. Na Světovém poháru ji bude u českého týmu vykonávat Martin Ručinský. Jeho role bude pravděpodobně někde mezi tím.



Generální manažer vybírá hráče a další lidi, trenér má koučovat. Tak to mají rozdělené za oceánem. U českého národního celku bývalo spíš zvykem, že trenér zodpovídá za všechno. Manažer v ní ani nevyhlašuje dlouhodobé plány, nebuduje impérium jako v klubu. Na turnajích se tahle funkce posouvá spíš do organizační a společenské roviny.

Tímto způsobem vystupovali například František Černík, Ivan Hlinka nebo naposledy Slavomír Lener. Již zmíněný Zbyněk Kusý se snažil stíhat naprosto všechno, byl manažerem, úředníkem i dispečerem. Domlouval pojistky, zařizoval letenky, organizoval přílety, vozil hráče z letiště. Jak to bude teď?

Martin Ručinský bude novým GM národního týmu
Video se připravuje ...

Martin Ručinský může před Světovým pohárem výrazně pomoct při jednání s hráči, ale nedá se předpokládat, že by měl zvládat všechno. Na to bude mít další lidi, především manažera týmu. Díky kontaktům a zkušenostem z NHL však má český tým v čele velmi známou tvář.

Ručinský bude dobře působit navenek, byť až třeba začne na direktoriátu hájit české zájmy, trocha toho „šíbrovství“ by se taky hodila. Stejně důležitý bude jeho působení směrem k hráčům a mužstvu coby prostředníka mezi trenérem Josefem Jandačem a hráči z NHL.

Někteří z nich kouče poznali už jako asistenta Vladimíra Růžičky na olympiádě ve Vancouveru 2010, případně pozdějším zlatém šampionátu v Německu. Jiní však nemohli léta vykouknout z ulity zámořské ligy a s Jandačem se třeba ani nesetkali. „Kdo to je?“ mohli se ptát, jakmile si přečetli, že povede mužstvo na Světovém poháru.

Ručinský k nim má jako bývalý skvělý hráč blíž a třeba dokáže přesvědčit i Jaromíra Jágra, se kterým taky něco prožil. Při výběru hráčů by pak mohl mít poradní slovo. První seznam je nutné předložit do 1. března a zřejmě jej bude skládat celý štáb lidí, ve kterém by neměli chybět právě lidé jako Ručinský, ale i Václav Prospal nebo Jiří Fischer, kteří vidí NHL víc zblízka.

Ostatně, pro zámořské celky pracují celé týmy skautů, Švédové přizvali do poradního sboru Matse Sundina, Nicklase Lidströma a Daniela Alfredssona. Pak jen bude záležet, kdo má poslední slovo. V českých poměrech to byl vždy trenér. A tak to zřejmě i zůstane, i když tentokrát bude při rozhodování ohebnější.

Velký rozbor stěžejních osob, které povedou český tým na podzimním Světovém poháru, a jejich úkolů čtěte ve čtvrtečním vydání deníku Sport

Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smartphony se systémem Android stahujte zde >>

Titulní strana čtvrtečního deníku Sport - 4.2. 2016 Titulní strana čtvrtečního deníku Sport - 4.2. 2016Foto Koláž iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud