21. dubna 2016 • 19:44

Češi udolali v rámci EHT Finsko 3:2, dvěma góly zazářil Kašpar

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté v duelu Euro Hockey Tour v Oulu porazili domácí Finsko 3:2 a dvěma góly se na tom podílel útočník Lukáš Kašpar. Svěřenci kouče Vladimíra Vůjtka vyhráli v přípravě na květnové mistrovství světa v Rusku čtvrtý z pěti zápasů a v EHT se radovali také ze čtvrtého vítězství z posledních pěti duelů. Češi nastoupí proti Finsku ještě v sobotu od 14:00 SELČ v Kouvole. Ve druhém čtvrtečním zápase porazili Švédové Rusko 2:1.



V úvodu utkání prověřili Furcha Kukkonen a Markus Granlund, Koskinen zase musel zasahovat po pokusech Kubalíka, Červenky a Jordána. V sedmé minutě se radovali z vedení Češi. Kašpar naskočil ze střídačky, najel si za obranu na Kempného přihrávku vzduchem a finského gólmana, který šel do rozkleku, prostřelil pod pravý beton.

Finové se snažili rychle odpovědět a dočkali se v polovině úvodního dějství. Jere Sallinen našel mezi kruhy staršího bratra Tomiho a Furch také kapituloval. Otočit stav mohl Mallinen. Na druhé straně se natlačil před finskou branku Zohorna, ale za Koskinena puk nedotlačil. Před Furchem neuspěl dorážející Pyörälä.

Vůjtkův tým se 52 vteřin před koncem první třetiny dostal znovu do vedení. Tvrdou ránou od modré čáry nad ledem se trefil k pravé tyči obránce Kempný. Člen nominace na zářijový Světový pohár v Torontu se radoval v 27. utkání v národním týmu z premiérové trefy.

V druhém dějství nejdříve kryl Furch Granlundovu teč, pak se skóre dvakrát změnilo při Sekáčově vyloučení na dvě plus dvě minuty za hru vysokou holí. V 27. minutě Granlund efektní zadovkou poslal puk z levého na pravý kruh Ahovi a osmnáctiletý talent místního Kärpätu trefil levý horní roh Furchovy branky.

Za 72 vteřin získali potřetí v zápase vedení hosté. Nejdříve nepřekonal Furcha Jormakka, který o chvíli později fauloval unikajícího Kašpara. Z nařízeného trestného střílení použil útočník Slovanu Bratislava opět své oblíbené zakončení mezi nohy a Koskinen byl bezmocný.

Další šanci měl Granlund, který se jako jediná z posil Suomi z NHL zařadil do sestavy. V 34. minutě při hře čtyř proti čtyřem mohl zvýšit Kempný, který trefil od modré čáry levou tyč. Znovu odpovědět se snažili Hartikainen a Tomi Sallinen, nebezpeční byli i Češi.

Na začátku třetí třetiny měl šanci Pyörälä, Furch zasáhl. Koskinen vyrazil Jeřábkovu nebezpečnou střelu. Dvě šance na vyrovnání měl opět útočník Oulu Pyörälä. Nejdříve střílel z mezikruží a pak při Kubalíkově trestu neuspěl ani po úniku s blafákem.

Furch odolal i při Hartikainenově příležitosti, na druhé straně zahrozil Jarůšek. Skóre se nezměnilo ani v závěrečné power play, při které Gulašův pokus minul prázdnou branku.

Švédsko má skalp Rusů a vede Euro Hockey Tour

Hokejisté Švédska porazili Rusko 4:1 a upevnili si vedení v seriálu Euro Hockey Tour. Po devíti odehraných zápasech mají hráči Tří korunek náskok sedmi bodů před Českou republikou. Dvěma góly se na výhře Švédů v Södertälje podílel útočník Linus Klasen.

Oba týmy nasadily do zápasu řadu posil z NHL: domácí čtyři, sborná šest. Trenéři navíc vsadili na gólmany z elitní kanadsko-americké soutěže; v brance domácích se objevil Markström z Vancouveru, hostující kouč Znarok dal důvěru Varlamovovi z Colorada.

Pro ruského gólmana však utkání nezačalo dobře, v první minutě jej z první střely překonal Klasen. Vyrovnat mohl následně Šipačov, na Markströma však nevyzrál. Dalšího gólu se diváci dočkali až ve druhé třetině a k radosti domácích fanoušků se prosadil tvrdou střelou od modré Hultström.

Rusové poté sice dokázali snížit, ale Švédové v závěru druhé třetiny rozhodli o výhře. Poté, co Tichonov a Burmistrov nevyužili možnosti vyrovnat, přidal třetí gól po Cehlinově přihrávce zpoza branky Sörensen.

O patnáct sekund později hosté špatně střídali a domácí následnou přesilovku využili - na 4:1 zvýšil Klasen. Třetí dvacetiminutovku zpestřila bitka mezi Cehlinem a Jarullinem, skóre už se ale nezměnilo.

Oba týmy se utkají v sobotní odvetě ve Västeras.

Euro Hockey Tour v Oulu:

Finsko - ČR 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. T. Sallinen (J. Sallinen, Ahonen), 27. Aho (Markus Granlund, Hietanen) - 7. Kašpar (Kempný, Jordán), 20. Kempný (Kundrátek, Koukal), 28. Kašpar z trestného střílení. Rozhodčí: Sjöqvist, Harnebring (oba Švéd.) - Sormunen, Nieminen (oba Fin.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 5893.

Finsko: Koskinen - Hietanen, Jaakola, Kukkonen, Salmela, Virtanen, Ahonen, Melart - Aho, Markus Granlund, Pyörälä - Jormakka, Koskiranta, Erkinjuntti - J. Sallinen, T. Sallinen, I. Filppula - Hartikainen, Malinen, Saarela. Trenér: Kari Jalonen, Jukka Rautakorpi a Ville Peltonen.
ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Zámorský, Kolář II, Hrabal, M. Doudera - Gulaš, Červenka, Vincour - Kašpar, Koukal, Zaťovič - Sekáč, P. Holík, D. Kubalík - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Švédsko - Rusko 4:1 (1:0, 3:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Klasen (Sörensen), 25. Hultström, 39. Sörensen (Cehlin), 40. Klasen (Rosén) - 29. Dadonov (Vojnov, Šipačov). Rozhodčí: Rantala, Boman (oba Fin.) - Wernström, Persson (oba Švéd.). Vyloučení: 3:3, navíc Cehlin - Jarullin oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 4815.

Švédsko: Markström - Hultström, Gustafsson, Larsson, Forsling, Nygren, Fransson, Martinsson, E. Johansson - Klasen, Westerholm, Sörensen - Cehlin, Backlund, Omark - Gynge, Rosén, Tedenby - Sjögren, Wallmark, Sandberg - Ljungh. Trené: Pär Marts.
Rusko: Varlamov - Ljubiškin, Jakovlev, Vojnov, Bělov, Dyblenko, Čudinov, Pajgin, Jarullin - Averin, Galuzin, Apalkov - Dadonov, Šipačov, Gusev - Tichonov, Kalinin, Plotnikov - Jakupov, Burmistrov, Kartajev. Trenér: Oleg ZnarOK.

Tabulka EHT:

1. Švédsko 9 6 1 0 2 30:20 20

2. ČR 9 3 2 0 4 22:25 13

3. Rusko 9 3 0 2 4 28:27 11

4. Finsko 9 3 0 1 5 17:25 10

MATCH OVERVIEW LEGACY
21. 4. • 17:30
Finsko
Finsko
2:3
ONLINE
21. dubna
17:30
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí: 10:10. Tomi Sallinen, 26:09. Aho

Hosté: 06:33. Kašpar, 19:08. Kempný, 27:21. Kašpar

Sestavy

Domácí: Koskiken (Bäckström) – Hietanen, Jaakola, Kukkonen, Salmela, Virtanen, Ahonen, Melart – Aho, Granlund, Pyörälä – Jormakka, Koskiranta, Erkinjuntti – Sallinen J., Sallinen T., Filppula – Hartikainen, Malinen, Saarela – Wärn

Hosté: Furch (Francouz) – Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Zámorský, Kolář, Hrabal, Doudera – Gulaš, Červenka, Vincour – Kašpar, Koukal, Zaťovič – Sekáč, Holík, Kubalík – Jarůšek, Kousal, Zohorna – Urban

Rozhodčí

Sjöqvist, Harnebring – Sormunen, Nieminen

Stadion

Oulu

Roman Červenka se snaží probít k brance Finska
Roman Červenka se snaží probít k brance Finska

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud