Ondřej Kuchař
23. června 2018 • 13:30

Hokejová revoluce! Nároďák má nové dresy, zmizel z nich státní znak

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začátek nové éry. Český hokej u výročí 110 let své existence kompletně mění design. Nový bude název organizace, logo i reprezentační dresy. Z těch zmizí velký státní znak. Na prsou se bude vyjímat lví hlava se zlatou korunkou, kterak v tlamě svírá puk. „Uzrál čas přetvořit identitu hokejové federace do moderního hávu,” říká prezident Tomáš Král.



Pětadvacet let byli fanoušci hokejového národního týmu zvyklí vidět na dresu reprezentantů velký státní znak. Nyní přichází změna. Radikální změna. Novou dominantou bude bílý lev, zmizí orlice. Vlajka se objeví na límci, státní znak zůstane v malé podobě pouze na helmách.

Jedním z důvodů této revoluce je lepší ochrana před paděláním. „Český hokej si letos připomíná 110 let existence. Za tohle období se vyvíjelo nejen logo samotného svazu, ale rovněž národních týmů i symbol na dresu. Dosavadní situace, kdy jsme nakládali s půjčeným státním symbolem, už byla neudržitelná, protože na nás neustále parazitovaly různé subjekty. Uzrál čas identitu po vzoru ostatních hokejových federací zrevidovat a dát do moderního hávu,“ tvrdí prezident Českého hokeje Tomáš Král.

V názvu federace došlo k výraznému zkrácení. Obchodní značkou se stává Český hokej. Název Český svaz ledního hokeje a zkratka ČSLH už se budou používat pouze ve smlouvách a oficiálních dokumentech.

Poprvé v historii tak bude mít tuzemský hokej vlastní originální znak. „Museli jsme přistoupit ke komplexní změně. Z elitních šesti týmů posledního mistrovství světa jsme byli jediní, kdo neměl unikátní hokejovou značku s národními prvky, kterou bychom si mohli právně chránit. Nyní už ji máme. Současný trend je takový a museli jsme se mu vyrovnat,” popisuje generální sekretář Martin Urban.

Slavnostní představení nových reprezentačních dresů. Zleva: Pavel Kubeš a Patrik Eliáš, prezident ČSLH Tomáš Král a hokejisté Tereza Vanišová, Martin Nečas a David Rittich.
Slavnostní představení nových reprezentačních dresů. Zleva: Pavel Kubeš a Patrik Eliáš, prezident ČSLH Tomáš Král a hokejisté Tereza Vanišová, Martin Nečas a David Rittich.

Seniorské reprezentace mužů, žen i paralympioniků budou mít na dresu lva se zlatou korunkou, stejně jako ji má lev ve státním znaku. U mládežnických výběrů bude mít korunu bílou. Nápis pod ním bude v angličtině. Loga sponzorů pak budou nově vyobrazeny bez klasických podkladových barev, ale přijmou barvu dresu – tedy bílou nebo červenou.

Ve hře byla i varianta výroby třetí sady úboru, která by byla modrá. Tato alternativa nakonec ale padla kvůli úmluvě z roku 1993, kdy se Češi a Slováci po rozpadu společného státu dohodli, že jedna strana nebude používat červenou, druhá pak modrou barvu dresu.

Trnem v oku některým fanouškům z Moravy a Slezska jistě bude ztráta orlic. „Pracovali jsme s tím dlouho, konzultovali jsme to i s moravskou větví svazu. Jsme připravení na různé reakce lidí. Vždycky budou názory, že se to nelíbí a mělo to být jinak. Musíme jít s kůží na trh, jinak bychom neudělali nikdy nic,“ krčí rameny vedoucí hokejového oddělení agentury BPA sport marketing, výhradního marketingového partnera Českého hokeje, Petr Nitsche.

Poprvé v akci uvidí diváci nový dres 8. listopadu v zápase se Švédskem, jež bude zahajovacím utkáním Karjala Cupu. Duel by se měl sehrát v Praze. První velkou akcí „v nových barvách“ pak bude prosincové mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadském Vancouveru.

Jak se líbí nové dresy hokejistům? Nečas a Rittich jsou nadšení
Video se připravuje ...

Eliáš o českém dresu: Tohle je začátek naší nové identity
Video se připravuje ...

Nečas o novém dresu: Zlatá korunka na dresu áčka bude motivací
Video se připravuje ...

Sledge hokejista Kubeš: Jsem člověk, který nemá problémy se změnou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud