11. listopadu 2018 • 15:30

Česko - Rusko 5:2. Říhova parta poprvé slaví! Kubalík dal sborné hattrick

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

První reprezentační misi zakončili skalpem ruského obra. Čeští hokejisté na závěr Karjala Cupu porazili výběr Ruska 5:2 a po dvou porážkách si připsali úvodní vítězství sezony. Na skolení sborné se nejvýrazněji podílel útočník Dominik Kubalík, který soupeři nasázel hattrick. Porážka Rusů je navíc premiérovým triumfem kouče Miloše Říhy na lavičce národního týmu.



"Může se zdát, že nás Rusové podcenili, protože už před zápasem měli jisté první místo v turnaji. Oni s námi ale nikdy nechtějí prohrát, taky to berou trochu speciálně. Jejich střídačka podle toho žila. My jsme potřebovali hráče zase trochu namotivovat. Zopakovali jsme, co po nich chceme, a oni to na ledě předvedli, za což jim patří velký dík," řekl Říha, který po minulé sezoně nahradil na lavičce Josefa Jandače.

Říhův výběr šel do utkání s vědomím, že ani případný úspěch mu nepomůže z poslední čtvrté příčky. Vedení sborné 1:0 a 2:1 z přesilových her se podařilo dohnat díky trefám Michala Řepíka a Kubalíka. Pak se znovu prosadil Kubalík, první gól v národním mužstvu slavil při power play sborné Radovan Pavlík a Kubalík završil hattrick.

"Doufám, že tenhle hattrick není v reprezentaci poslední. Užívám si to, je to pro mě samozřejmě speciální večer. Navíc při výhře nad Rusáky, což se moc často nestává. Jsem rád, že nám to takhle vyšlo a napravili jsme trošku to, co se nám ty první dva zápasy nepovedlo," pochvaloval si Kubalík.

Premiéru v dresu reprezentačního A-týmu si odbyl dvaadvacetiletý Radim Zohorna z Komety Brno, jenž nastoupil v útočné formaci se starším bratrem Hynkem.

Rusové přimáčkli český tým hned ve třetí minutě při vyloučení Červeného a už po 12 vteřinách poslali českého útočníka zpět do hry, když úspěšnou dorážkou z kruhu pro vhazování otevřel skóre Kaprizov. Sborná nadále hýřila aktivitou, další početní výhodu ale nevyužila.

V 12. minutě udeřilo trochu nečekaně na druhé straně, když Červený stáhl kotouč ze vzduchu pro Horáka, ten se vyhnul obránci a předložil ho parádně Řepíkovi - 1:1. Přišel ale faul Kousala, který inkasoval 2+10 minut a Vasilevskij vrátil favoritovi vedení.

V úvodu druhého dějství po zmatcích v ruské defenzivě nabil Zub jen lehkým posunutím puku ideálně Kubalíkovi, který nedal Sorokinovi šanci a ranou k tyči vyrovnal. Dokonat obrat mohl záhy Sekáč, stejně jako Loktionov na druhé straně ale ve velké šanci selhal.

Rusové dále dotírali na českou branku, jenže ztroskotávali na výborně chytajícím Bartošákovi. Neuspěli ani po faulech Musila s Kubalíkem, poté se již při hře v pěti vyznamenal Bartošák proti pokusu Ketova. Ve 34. minutě Kubalík svůj prohřešek proti pravidlům skvěle odčinil, když clonil před Sorokinem a nahození ze Štencelovy hole přesměroval mimo jeho dosah.

Vedení, které si mohl český výběr vychutnávat poprvé v turnaji, vydrželo až do samého závěru. Navýšit ho mohli Kousal, který z mezikruží těsně minul, ještě blíže byl pak Pavlík, když se dostal tváří v tvář Sorokinovi a trefil levou tyč.

Vyloučení Zámorského v 49. minutě nastartovalo závěrečný nápor sborné, která se hnala za vyrovnáním, jenže narážela na dobře zformovanou českou obranu. Dvě a půl minuty před koncem podpořili Rusové další přesilovku odvoláním gólmana, ale umožnili tak jen oslavit první reprezentační gól Pavlíkovi a završení hattricku Kubalíkovi.

"Nikdo by se nevěšel, kdybychom prohráli. Ale pro sebevědomí je to dobré, pro trenéry i hráče. Dokázali jsme si, že když budeme hrát spolu, můžeme uspět," uvedl kapitán českého týmu Jakub Nakládal.

Konečná tabulka Karjala Cupu 2018

1. Rusko 3 2 0 0 1 9:6 6
2. Finsko 3 2 0 0 1 6:3 6
3. Švédsko 3 1 0 0 2 4:9 3
4. ČR 3 1 0 0 2 7:8 3

Góly

Domácí: 11:28. Řepík, 21:16. D. Kubalík, 33:40. D. Kubalík, 58:59. R. Pavlík, 59:28. D. Kubalík

Hosté: 02:45. Kaprizov, 16:10. Alexej Vasilevskij

Sestavy

Domácí: Bartošák (Hrubec) – Nakládal (C), Štencel, M. Doudera, J. Kolář (A), Zámorský, Jordán, D. Musil, J. Krejčík – Tomášek, Nestrašil, Sekáč – D. Kubalík, R. Hanzl, R. Pavlík – Řepík (A), Horák, Červený – H. Zohorna, R. Zohorna, R. Kousal.

Hosté: I. Sorokin (Konovalov (A)) – Nestěrov, Blažijevskij, Antipin, Alexej Vasilevskij, Barancev, Jelesin, Pedan, Zub – Kaprizov (A), Loktionov, Grigorenko – Kuzmenko, Byvalcev, I. Michejev – Slepyšev, Zernov, Golyšev – Tělegin, Kadějkin (C), Ketov – Šalunov.

Rozhodčí

Heikkinen, Vikman – Koskela, Niittylä

Stadion

Hartwall Aréna

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud