13. listopadu 2021 • 19:43

Finsko – Česko 4:2. Hrůzná třetina, pak marná snaha o comeback

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté ve druhém utkání na Karjala Cupu nebodovali, když v Helsinkách podlehli Finsku 2:4. O výsledku rozhodla už první třetina, kdy domácí vstřelil z pěti střel tři branky. Ve druhé třetině sice dotáhli Pešánův vůběr na rozdíl jediného gólu Kodýtek a Blümel, vyrovnat se ale nepodařilo. Konečnou podobu dal výsledku veterán Valtteri Filppula.



Reprezentační debut si odbyl brankář Štěpán Lukeš, jenž od druhé části nahradil Miroslava Svobodu. Po gólech Finů, které vstřelili Toni Rajala, Niko Ojamäki a Jere Innala, se národní tým zvedl díky zásahům útočníků Petra Kodýtka a Matěje Blümela. Poslední slovo měl však ve třetí třetině Valtteri Filppula.

V neděli se výběr kouče Filipa Pešána utká na závěr turnaje s Ruskem, které dosud rovněž nebodovalo. Zápas začne ve 12:30 SEČ. Poté se v Hartwall Areně střetnou týmy Finska a Švédska o prvenství na Karjale.

Češi ovládli úvodní dvacetiminutovku na střely mezi tyče drtivým poměrem 16:5, jenže zatímco finský brankář Westerholm udržel stoprocentní úspěšnost, Svoboda si při svém druhém reprezentačním startu prožil noční můru gólmanů se vším všudy.

Po 77 sekundách ujel po křídle Rajala, z plné jízdy se opřel do kotouče a dokonale přesnou ranou vymetl vzdálenější horní růžek branky. Na začátku čtvrté minuty následovala česká přesilovka, v níž se Westerholm hodně zahřál a vyznamenal se především proti zblízka dorážejícímu Smejkalovi.

Už při hře v pěti na obou stranách pozlobil finského gólmana dvakrát během pár sekund Horký. Nejprve pálil dobře z křídla, následně se mu povedla teč před brankovištěm, ale stav se neměnil. V další přesilovce pálil nebezpečně Špaček, jenže převahu jednoho hráče v poli utnul Jeřábkův faul.

Finům pak i zkrácená přesilovka stačila k tomu, aby zvýšili. Na kruh dostal nabito Ojamäki a ani v tomto případě neměl Svoboda příliš možností k úspěšnému zákroku. Zmar českého týmu dovršil Innala. Přetlačil Mašína, dostal se až před Svobodu a chytrým zakončením po ledě zvýšil už na 3:0.

Místo Svobody pak naskočil do hry Lukeš. Na začátku 27. minuty našel Najman prudkou přihrávkou mezi kruhy Kodýtka, který zdařilou tečí dostal Čechy do zápasu. Před polovinou zápasu jel Kousal sám, jenže Westerholma přelstít nedokázal. Na druhé straně Ruohomaa nenašel recept na Lukeše. V obrovské šanci neuspěl Blümel, ale pak si spravil chuť, když ve 39. minutě s přehledem zakončil a proměnil přesilovku.

V úvodních pasážích třetí části prověřil Westerholmovu pozornost ranou z kruhu Pýcha. Češi bojovali o vyrovnání, jenže pak se jim stalo osudným současné vyloučení na obou stranách za zdržování hry. Při hře ve čtyřech na obou stranách se prosadil z dorážky Filppula a Finové už dvoubrankový náskok nepustili. Měli naopak možnosti k navýšení skóre, Pakarinena ale zastavila branková konstrukce a další šance pochytal pozorný Lukeš.

Góly

Domácí: 01:17. Rajala, 13:29. Ojamäki, 15:33. Innala, 46:35. V. Filppula

Hosté: 26:03. Kodýtek, 38:26. Blümel

Sestavy

Domácí: Westerholm (Olkinuora) – Ohtamaa, M. Lehtonen, Vatanen, Vittasmäki, Saarijärvi, Sund, J. Parikka, Kotkansalo – Pakarinen, V. Filppula, Innala – Rajala, Ruohomaa, H. Pesonen – Ojamäki, M. Aaltonen, Savinainen – Tallberg, V. Petman, Liedes.

Hosté: Miroslav Svoboda (21. Š. Lukeš) – J. Jeřábek, Jiříček, Pavel Pýcha, D. Sklenička, D. Mašín, Ščotka, Zábranský – D. Kaše, F. Chlapík, M. Řepík – M. Stránský, Michael Špaček, Blümel – Smejkal, Jašek, Flek – P. Kousal, O. Najman, L. Horký – Kodýtek.

Rozhodčí

Stadion

Hartwall aréna (Helsinki, Finsko)

Návštěva

9156 diváků

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud