23. března 2024 • 19:30

Pardubice – Hradec 3:2. Postup trefil Mandát, Dynamo je v semifinále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Pardubic jsou po pražské Spartě druhým semifinalistou letošního play off extraligy. Postup přes východočeského rivala a loňského finalistu Hradec Králové dovršil nejlepší tým základní části a hlavní favorit na titul vítězstvím v dnešním pátém utkání doma 3:2. Sérii vyhráli svěřenci kouče Marka Zadiny 4:1. Ani jeden duel neskončil vyšším než jednobrankovým rozdílem.



Stejně jako předchozí čtyři bitvy byla i ta dnešní, v níž mělo domácí Dynamo první možnost sérii uzavřít, nesmírně vyrovnaná. Před 10.194 diváky ve vyprodaném hledišti otevřel skóre už po 106 sekundách královéhradecký Patrik Miškář. Pardubice vývoj otočily díky zásahům Ondřeje Vály a Tomáše Vondráčka, ve 34. minutě vyrovnal Aleš Jergl. V čase 54:24 pak rozhodl Jan Mandát, jenž si stejně jako Vondráček připsal v utkání také asistenci.

Domácí obránce Tomáš Dvořák nastoupil k 500. zápasu v extralize. Pánik hned v úvodních sekundách ujel do sóla, ale k zakončení se nedostal. Pardubičtí však záhy špatně střídali, o chvilku později fauloval Mandát a Hradec Králové tak měl už na konci první minuty k dispozici 102 sekund přesilovky pět na tři. Po 50 sekundách ji využil dorážkou zblízka Miškář a hosté vedli.

Vála měl na holi vyrovnání, střela z první do odkryté branky mu však nesedla. V páté minutě si zahrály početní výhodu i Pardubice: nebezpečně pálil Vondráček až krátce po jejím skončení, Pařík zasáhl pravým betonem. Jergla v 11. minutě vychytal Will, na druhé straně prováhal možnost zakončit Sedlák. V 15. minutě týž hráč zahrozil povedenou tečí, Pařík však pohotově zasáhl. Vniveč pak přišla další Sedlákova možnost, ale brzy poté vyrovnal Vála.

Na úvod druhé části měli Pardubičtí k dispozici ještě 83 sekund přesilovky po vyloučení Blaina krátce před přestávkou. Nechybělo mnoho a byli by úspěšní - Kaut však zazvonil jen na tyčku. Když už byli hosté kompletní, pálil z dobré pozice Jank, Willa však neprostřelil. V 26. minutě už se domácí dočkali. Po dobrém napadání získali hráči Dynama kotouč za Paříkovou brankou, Vondráček dostal od Poulíčka nabito na kruh a zacílil přesně pod horní tyčku.

Záhy poté mohl zvýšit Zohorna, jenže neuspěl. Pak se provinil sekáním Radil, týmu Mountfieldu však přesilovka příliš nevyšla. Královéhradečtí mohli slavit vyrovnání ve 34. minutě po zdánlivě nevinně vyhlížející akci Jergla. Ten totiž skončil vleže na ledě mezi kruhy, přesto vyslal bekhendem kotouč na pardubickou branku a zaskočil Willa. Další ze svých možností v dnešním utkání pak spálil Sedlák.

Atraktivní bitva v ohromném tempu pokračovala i ve třetí části. Pardubičtí byli zpočátku o něco nebezpečnější, Mandáta vychytal Pařík. V 45. minutě vzal na sebe koncovku přečíslení dvou na jednoho Poulíček, vyprášil ale jen Paříkovu lapačku. Pánik o chvilku později napálil ranou bez přípravy tyč. V 48. minutě Eberle nedostal z dorážky puk do odkryté branky za Willem. Také jemu pomohla chvilku poté tyčka, když nebezpečně zakončil Jergl.

V 55. minutě bohatě odčinil svůj prohřešek z úvodu zápasu Mandát, když z prostoru mezi kruhy prostřelil Paříka. Když zbývalo 2:47 do konce, přišla ale pro domácí komplikace v podobě Paulovičova faulu. Následoval oddechový čas hostů, Pardubičtí dvakrát minuli prázdnou branku, ale mrzet je to nakonec nemuselo. O postup již nepřišli.

Hlasy trenérů:

Marek Zadina (Pardubice): „Hrál se otevřený hokej nahoru dolů s řadou šancí, byly tam i chyby z jedné i druhé strany. Byl to podobný zápas, jak se to táhlo v celé sérii. Na konci jsme tam ještě faulovali a čelili přesilovce soupeře šest na čtyři, tam nám bylo ještě hodně úzko, ale kluci to odehráli skvěle. Šli si za tím celou sérii i celý dnešní zápas. Chtěl bych klukům za celou sérii hrozně poděkovat. Odmakali každý zápas. A každý ten zápas jsme se drželi toho, že je třeba hrát až do konce celých 60 minut, což se nám i potvrdilo - vždy jsme dali zaslouženě ten rozhodující gól a Hradec jsme zlomili. Jsme hrozně rádi, že jsme to dnes ukončili.“

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Myslím, že dnes to byl asi nejotevřenější hokej v celé sérii. Hrálo se nahoru dolů, byla tam spousta šancí na obou stranách, také spousta chyb. V závěru za stavu 2:2 jsme měli své šance ten zápas vyhrát, ale bohužel jsme je neproměnili a chvíli před koncem jsme dostali gól, na který už jsme nedokázali reagovat. Chtěl bych hráčům poděkovat. Vážím si toho, že v té sérii odevzdali od prvního zápasu maximum a myslím, že takovému týmu, jaký letos Pardubice mají, byli více než vyrovnaným soupeřem. Pardubicím gratulujeme a přejeme jim hodně štěstí do další fáze play off.“

Góly

Domácí: 17:30. Vála, 25:55. Vondráček, 54:24. Mandát

Hosté: 01:46. Miškář, 33:10. Jergl

Sestavy

Domácí: Will (Pavlát) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, M. Houdek – Pánik, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Paulovič, A. Musil, Kaut – Mandát, Poulíček (A), Vondráček.

Hosté: Pařík (Lukáš) – Freibergs, Blain (A), Pavelka, Pláněk, Kalina, McCormack, Jank – Okuliar, Tamáši, Jasper – Perret, Kev. Klíma, Jergl (A) – Eberle (C), Estephan, Šťastný – R. Pavlík, Lalancette, Miškář.

Rozhodčí

Mrkva, Šír – Blažek, Lederer.

Stadion

Enteria arena, Pardubice

Návštěva

10194 diváků

HC Dynamo Pardubice Vše o klubu ZDE

Mountfield HK Vše o klubu ZDE

Derby Hradec - Pardubice očima fans. Atmosféra? Skvělý kotel, míň špičkování. Top gastro
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
7


Články odjinud