23. října 2011 • 04:00

Kočí o údělu bitkaře v Česku: Do někoho jen šťouchnu a hned leží

Autor: spo, fan, lah
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mnozí ho považují za monstrum. Ale nemůžou se víc mýlit. Sparťanský obránce David Kočí, jediný český hokejový bitkař, není zoufalec, který by snad na počkání mlátil i bezmocné důchodkyně. Ne. Je to rozumný chlap, který udělal všechno, co mohl, aby si splnil obrovský sen zahrát si v NHL. A na rozdíl od spousty jiných pochopil, že je třeba svému cíli hodně obětovat.



Odehrát celou sezonu za Spartu a ani jednou se neporvat, to si úplně dobře neumí představit. Ale bitka, do které musí, protože je to jeho úloha, to by mu nechybělo.

"Rvačka ze hry, to je ten správný adrenalin, kdy člověk hraje, naštve se a jde do soupeře. To mám zase rád, vyhovuje mi to. Ale jít studený ze střídačky na led se porvat, protože tým prohrává, to by mi vážně nechybělo," říká David Kočí v rozhovoru pro deník Sport.

Ačkoliv ve Spartě bude plnit jinou roli, než díky které mohl odehát 142 zápasů v NHL, jedno je prý v Česku i za mořem podobné.

"Myslím, že rozhodčí i tady vyloženě čekají. Sledují mě, dívají se na mě, abych někde něco neudělal. A jakmile vidí nějaký náznak, hned mi ty dvě minuty dají," popisuje Kočí, ale těžkou hlavu si z toho nedělá.

Hráči v Česku nemají takovou stabilitu, tvrdí David Kočí. Na snímku napral na mantinel Jaroslava HlinkuFoto Pavel Mazáč (Sport)

"Jsem na to zvyklej, v Americe to je to samý. Tam vás taky sledujou, sotva skočíte na led, protože vy jste ten kluk, který tam dělá problém," usmívá se muž, který se ve svém prvním zápase v NHL třikrát porval a dostal 42 trestných minut.

V extralize si musí dávat při hře větší pozor na to, co dělá. "V Americe je těžké někoho před bránou odstrčit, ale tady do někoho jen tak šťouchnu, myslím si, že lehce, a on jde hned k zemi. Musím si na to dávat pozor, v zámoří jsou totiž rozhodně hráči silnější," vidí další rozdíl mezi českou extraligou a NHL.

V Česku zatím neměl důvod předvést, proč si ho za mořem postupně začali vážit i ti nejvyhlášenější bitkaři. "Zatím mě nikdo moc neprovokoval, ani do mě nešel," uvedl Kočí pro sobotní přílohu Overtime deníku Sport.

Zlý muž extraligy? David Kočí rozhodně není vymletý blázen, který by na potkání někoho zmlátilFoto Barbora Reichová (Sport)

"Nebudu se vychvalovat, ale myslím, že jsem v tomhle ohledu nejzkušenější hráč v lize, že prostě vím, jak chytit dres, co a jak. Pral jsem se s těmi největšími esy v NHL, naučil jsem se spoustu fíglů a neměl jsem strach tam, tak nevím, proč bych ho měl mít tady," konstatuje věcně hvězda Sparty.

"Když někdo bude chtít, můžeme si to rozdat. Není problém. Ale musí to dávat v zápase smysl. Když někdo půjde po mých spoluhráčích, stoprocentně tam jsem od toho, abych je ochránil," dodává rezolutně David Kočí.

David Kočí v bitce s Orrem s Rangers
David Kočí v bitce s Orrem s Rangers

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud