František Suchan
15. ledna 2013 • 16:23

Hokejová extraliga už šlape po simulantech. Dva musejí zaplatit!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hopsnout, sotva se v dohledu objeví hokejka soupeře. Vytočit piruetu při podražení. Dobrovolně se sesunout po ráně u mantinelu… To se v extralize přestává vyplácet, po simulantech se zase začíná šlapat. Disciplinárka v úterý rozdala první dvě pokuty za filmování, deset procent z platu dají sparťan Forman a vítkovický Voráček.



Pryč s tím. Vymýtit přihrávání zákroků! Tak zněl jasný pokyn z prosincového semináře hlavních trenérů a rozhodčích extraligy. Ta dala klubům čtrnáct dní na osvětu mezi hráči, od Nového roku teď už zase vymáhá čtyři roky platné, přesto však dosud spící nařízení o pokutách pro simulanty.

Každý, kdo za nafilmovaný pád dostane trest, nebo na koho upozorní kluby, jde automaticky před disciplinárku. Ta se může jednotlivými situacemi zabývat i z vlastního rozhodnutí. Koho záběry usvědčí, zaplatí deset procent ze základního měsíčního platu.

Přesně to v úterý potkalo první hříšníky. Miroslav Forman, útočník Sparty, přihrál zákrok protivníka minulý týden v utkání s Pardubicemi, vítkovický bek Tomáš Voráček zase při partii proti Chomutovu. Oba musejí zaplatit.

Kolik, to se vzhledem ke znění hráčských smluv nelze oficiálně dozvědět, v případě obou hokejistů se ale bude jednat o částky zhruba kolem pěti tisíc korun.

„Filmování bude daleko více sledováno a trestáno podle ustanovení v herním řádu extraligy. Jde nám o to, potírat přehnané reakce, které mají ovlivnit rozhodčí, aby zapískali nedovolený zákrok,“ připomenul pro iSport.cz Josef Řezníček, ředitel extraligy.

„Podle mě jsme tímhle v Evropě v negativním slova smyslu výjimeční, je to u nás dost rozšířené.“

Pro své přesvědčení má šéf soutěže pádný argument. Během dvou týdnů, kdy je nařízení zpátky v praxi, se disciplinárce sešla řada záběrů a podnětů, především od samotných týmů.

Forman s Voráčkem tak určitě nebudou poslední, koho potupný trest potká. „Soutěž se blíží k závěru a všichni jsme se dohodli, že kluby možnosti upozornit na simulování mohou využít,“ zmínil Řezníček.

Přihrávání zákroků třeba na prosincovém semináři nazval Vladimír Růžička, kouč Slavie, největší tragédií českého hokeje.

„Vždyť to bude za chvíli vypadat jako fotbal,“ nebral si servítky, když předváděl, jak hráči zbytečně zahazují části výstroje, aby dali najevo, že schytali úder a dostali rozhodčího pod tlak.

Srážka Jana Semorála (vlevo) a vítkovického beka Tomáše Voráčka.
Srážka Jana Semorála (vlevo) a vítkovického beka Tomáše Voráčka.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud