12. prosince 2014 • 12:05

Dopad kritiky. Hokejový sudí Turčan se ozval a zmizel z extraligy

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ztráta pomyslné důvěry? Podle všeho ano. Extraligový sudí Tomáš Turčan se pustil do kritiky práce nadřízeného Pavla Halase a od té doby nepíská. Ani nebude. V reakci na odvetná opatření šéfa komise přerušil činnost v nejvyšší soutěži.



Deník Sport 25. listopadu přinesl informace o rostoucích nepokojích ve skupině extraligových arbitrů. Získal e-mailovou korespondenci mezi dlouholetým rozhodčím Turčanem a velitelem pruhovaných mužů Halasem. Z ní vyplývá Turčanova nespokojenost nad nedostatečným zápřahem nadřízeného ve skupině rozhodčích a zmiňuje neutěšené klima napříč celým sborem.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Tomáš Turčan tvrdí, že mu byly záhy odebrány delegace na následující utkání. Arbitry na jednotlivá utkání vybírá v dostatečném předstihu počítačový program na základě řady vstupních údajů, ovlivňujících konečnou volbu. Což není tolik důležité jako fakt, že Turčan byl z již přidělených zápasů vymazán.

Hned v pátek 28. listopadu měl rozhodovat šlágr Litvínova se Spartou, v neděli pak duel Karlových Varů s Olomoucí. Nikam nejel, vyrazili jiní. „A když jsem se na to ptal, bylo mi řečeno, že se mnou ostatní sudí odmítají pískat z osobních důvodů. Proto mi prý byly delegace odebrány,“ tvrdí nyní Turčan. „Celkem šlo o čtyři zrušené delegace,“ dodává s tím, že důkazy o vygumování má po ruce.

Ve středu sedl a sepsal zprávu komisi rozhodčích. „Napsal jsem jim, že přerušuji činnost v extralize z osobních důvodů. Nabyl jsem přesvědčení, že mezi námi nefungují demokratické principy, protože si nikdo nemůže říct nic k věci,“ zdůvodňuje Turčan demisi.

V extralize odřídil kolem sedmi set utkání, k profesionálnímu okruhu ovšem nepatří. Není tedy Halasovi zavázán jako ostatní jeho kolegové. I proto se nebojí ozvat se svým názorem, že pod dlouholetým velitelem sudí stagnují. „Skupina rozhodčích potřebuje pořádného trenéra a metodika, který se by se nám věnoval a komunikoval s námi. Pavel jen čeká na naše dílčí chyby, a to už je pozdě,“ dodává Tomáš Turčan.

Předseda Halas se včera odmítl vyjádřit s tím, že považuje za slušné vše probrat nejprve mezi rozhodčími. S nimi se sejde na zítřejším semináři.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud