Pavel Bárta
3. ledna 2017 • 12:40

Hokejová liga začala před 80 lety. LTC byl král, umělý led luxus

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla neděle a hokejisté si splnili dávný sen. „Tak přece se zahájila po všech obavách ligová soutěž klubů v kanadském hokeji,“ jásal sportovní týdeník Star. První tři zápasy se hrály na přírodním ledě 3. ledna 1937. Úplně nejdřív se začalo snad v Ostravě, kde Vítkovice remizovaly se Spartou 1:1. Takhle před osmdesáti lety přišla na svět pravidelná celostátní liga.



Dost záleželo na rozhodnutí pražského giganta LTC. Hvězdami nabitý celek měl bohatý mezinárodní program. Hrál něco na způsob současné Ligy mistrů proti předním evropským týmům a bez domácí soutěže by se klidně obešel. V konkurenci sedmi dalších špičkových mužstev dokráčel k zisku prvního titulu celkem jednoznačně.

Ligu nevykopali ze země ani nespadla z vesmíru. O mistrovský titul se hrálo turnajovým způsobem už dřív, vůbec první duel na kluzišti Slavie v lednu 1924 zaštítil prezident T. G. Masaryk. S přehledem zvítězil pořadatelský tým, akci však bojkotovala Sparta, na stejný termín dohodla do sousedství na Letné utkání s EV Vídeň. Bylo to pokračování rozkolu mezi oběma kluby, který rozdělil celé hokejové hnutí.

Od roku 1933 se hrály župní šampionáty, vítězové regionů hráli o mistra Země české, moravskoslezské a slovenské, poté o mistra svazu a nakonec o mistra republiky. V tomto duelu se střetli vítězové šampionátu československého a německého svazu.

V roce 1937 všechno začalo. Vítězem ligy se stal pražský LTC, který měl tu výsadu, že jako jediný mohl trénovat přímo na umělém ledě na Štvanici.
V roce 1937 všechno začalo. Vítězem ligy se stal pražský LTC, který měl tu výsadu, že jako jediný mohl trénovat přímo na umělém ledě na Štvanici.

První střelec možná z Vítkovic, možná z Popradu

Soutěže se však dohrávaly s potížemi. Ať byl plán sebelepší, poslední slovo měly přírodní podmínky. Led kolikrát uplaval a soutěž se nedohrála, proto hokejisté po vzoru fotbalu vytvořili ligu, která byla kratší a pružnější.

O fotbalový trůn se zápolilo už od roku 1925, ale oč se hokej proti fotbalu opozdil, o to líp si vlastní ligu připravil. Roku 1935 stanovil svaz výběrový klíč do vrcholné soutěže o osmi účastnících, který vycházel z úrovně špičkových mužstev. Praze přidělil hned tři postupové mandáty pro LTC, Spartu a Slavii.

Nebyla to však žádná protekce, trio z Letné představovalo opravdový domácí výkvět a postup si zajistilo, i když Slavia už jen těsně. Později navíc nevydýchala pokus o angažování dvou Kanaďanů, do ligové premiéry finančně vykrvácela a po první sezoně sestoupila.

VIDEO | Historické milníky

Ve čtyřech skupinách kvalifikace si zajistily účast v lize ještě Vítkovice, České Budějovice, Mladá Boleslav a HC Tatry ze slovenského Popradu. Osmým členem soutěže se stal celek německé menšiny Troppauer EV z Opavy. Premiéru obstaraly tři zápasy.

Kromě remízy Vítkovice se Spartou vyhrály České Budějovice nad Mladou Boleslaví 3:0 a Slavia podlehla Popradu 1:2. A kdo vstřelil první ligový gól? Mohl to být vítkovický Kubečka, ale možná taky Tomášek z Popradu.

Plánované začátky se dají vyhledat ve starých novinách, ale přesného času se dnes už nedobereme. Třeba v Českých Budějovicích museli zápas přeložit z poledního času na večer kvůli nekvalitnímu ledu.

Čtvrté utkání mezi LTC a Troppauer se muselo nakonec hrát v jiném termínu. Pražský klub si odskočil na víkend ke třem zápasům na východě Čech, protože Opavští teprve dohrávali finále německého svazu, které se rok předtím nestihlo dokončit.

LTC ztratil v prvním ročníku jen bod

Hráči LTC měli tu výsadu, že mohli jako jediní pravidelně trénovat na umělém ledě na Štvanici. Liga se hrála jednokolově a právě LTC ovládl její první ročník zcela suverénně. Sice ztratil bod za bezbrankovou remízu se Spartou, ale Vítkovicím nasypal deset gólů, Slavii třináct a Mladé Boleslavi dokonce 19. Jen HC Tatry se podařilo nastřílet mu aspoň dva góly.

K oporám mužstva patřili nejlepší předválečný hokejista Josef Maleček, který si 16 trefami v sedmi utkáních vystřílel titul nejlepšího ligového střelce, dále Ladislav Troják, Jaroslav Pušbauer, Oldřich Kučera, brankář Jaroslav Modrý nebo hrající kanadský kouč slovenského původu Mike Buckna.

První ligový ročník byl úspěšný už tím, že se program za tehdejších podmínek podařilo vyčerpat beze zbytku a soutěž se kompletně dohrála. Problémy nastaly až v další sezoně, kdy počet účastníků vzrostl na dvojnásobek, a hokeji nepřálo počasí. Prvenství obhájil LTC Praha, některé celky však soutěž nedokončily. Dalším pokračováním zabránila druhá světová válka.

Původní ligová osmička

LTC Praha 

Šestinásobný mistr, klub špičkové evropské úrovně, jehož hráči tvořili základ reprezentace, byl po převratu v roce 1948 postupně zlikvidován. Přešel do Tatry Smíchov, ta pak splynula se Slavií (Dynamem).

Troppauer EV 

Klub opavských Němců, z nějž vyšli reprezentanti jako Dorasil nebo Lichnowski, byl v době založení ligy za zenitem. V roce 1945 ho na základě Benešových dekretů rozpustili.

Sparta Praha 

Kromě sezony 1950/51 patří k nejvytrvalejším účastníkům nejvyšší soutěže. Zdobí ji osm titulů.

Slavia Praha

Před založením ligy jeden z nejlepších týmů, po prohře v baráži s Boleslaví po prvním ročníku sestoupila. Mezi elitu se vrátila v roce 1994, dvakrát získala titul, předloni spadla.

Stadion České Budějovice

Tradiční ligový klub prožil po titulu v roce 1951 léta vzestupů a pádů. Po odchodu Mountfieldu do Hradce Králové před třemi lety se snaží o návrat mezi elitu.

SSK Vítkovice

Pokračovatelé klubu patří k domácí špičce, vrchol představují mistrovské tituly z let 1952 a 1981, celkem devětkrát skončily Vítkovice v nejvyšší soutěži na druhé příčce.

BSK Mladá Boleslav

V roce 1936 si v kvalifikaci vybojovaly postup Pardubice, ale místo přepustily Boleslavi. V roce 2008 se poprvé vrátila mezi elitu.

HC Tatry

Poprad se v lize mihnul ještě po válce, v letech 1991-93 působil v tehdejší federální soutěži. Nyní hraje slovenskou extraligu.

VIDEO | Nezapomenutelné okamžiky

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud