Jaroslav Kalina
19. dubna 2019 • 12:10

Kladno blízko extralize! Jágrova forma graduje, Plekanec sype přihrávky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačí již opravdu málo a kladenský sen se stane skutečností. Už jen pouhé dva body dělí hokejisty Kladna od zlomení pětiletého snažení o návrat do Tipsport extraligy a uzavření pohádky, který si středočeský klub napsal během nynější sezony. Pokud by nedošlo k opravdu k bláznivým okolnostem, autory příběhu se šťastným koncem budou možná již v pátek bezesporu Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec.



Návrat krále a prince Rytířů v pravý čas totiž byl a stále je i podle soupeřů klíčovým momentem vzestupu středočeského klubu, který v pátek na ledě českobudějovického Motoru může oslavit zisk elitní příslušnosti ztracený v roce 2014.

Přesně pro tento okamžik se týmové legendy vrátily domů. Kladenští Rytíři v čele s  Jágrem a Plekancem po zdolání nevyzpytatelných překážek v první lize mocně bijí na extraligová vrata. Už před rokem byli Středočeši blízko k návratu mezi elitu. Tentokrát se jim však na ledě ve zlomové fázi sezony sešli ostřílení patrioti, kteří v nejlepší možné formě dovedli Kladno k důležitým výhrám. Vedle toho vévodí statistikám baráže.

Postupová matematika pro Kladno

Hokejisté Kladna mohou v dnešním 10. kole baráže o extraligu ukončit čekání na návrat mezi elitu, které se protáhlo od sestupu v roce 2014 na pět let. Rytíři se představí v Českých Budějovicích s vědomím, že jim k postupu stačí z posledních tří barážových zápasů získat dva body. Chomutov, který na ně ztrácí osm bodů, potřebuje případný zázrak podpořit výhrou v Pardubicích, které již extraligovou příslušnost uhájily.

Jízdu skvěle sehrané dvojice moc dobře pocítili soupeři z bitvy o extraligu. Především hráči Chomutova a Českých Budějovic byli svědky Jágrova a Plekancova efektu na Rytíře.

„Tahle dvojka se povedla. Kdo ví, kde by Kladno bylo nebýt Jardy a Tomáše,“ řekl Václav Prospal, trenér Českých Budějovic po úterním zápase s Kladnem, který Motor prohrál 2:4 i kvůli výkonům hvězdného dua.

Jaromír Jágr v průběhu ročníku kvůli zdravotním problémům dlouho natahoval hokejové fanoušky, než se znovu vrátil na led. Těm trpělivým, kteří na návrat legendy neustále čekali, se nyní dostává velké odměny. Nestárnoucí tahoun i ve 47 letech ukazuje, že nepatří do hokejového důchodu a s každým odehraným zápasem je čím dál lepší.

Jágrova forma graduje v právě probíhající baráži, kde je matador se šesti góly druhým nejlepším střelcem. Třikrát v řadě navíc do statistiky zapsal branku a nahrávku. Ohromující sólo jako z 90. let se snad ani nemusí připomínat.

Jágr o baráži: Není hotovo, chvíli jsme byli v žumpě
Video se připravuje ...

Kladenský boss se netají tím, že ho baráž stojí hodně sil, on však stále nemá dost. Nezastaví se, dokud svým Rytířům nevrátí extraligovou příslušnost. „Jsme blízko, ale ještě není konec. Víme, že poslední krok bude nejtěžší,“ řekl Jágr po posledním zápase.

Když už se aktivní majitel klubu na ledě zrovna necítí dobře, uklidní ho dobře připravený parťák Plekanec, tedy spoluhráč, který se svým návratem domů stal pro ikonu Rytířů darem z nebes.

Od dříče Plekance se ani v NHL nikdy nečekaly příliš velké bodové hody, vždy byl brán jako poctivý pracant a týmový lídr. Někdejší reprezentační kapitán však během své kladenské cesty dokázal ovládnout bodování play off Chance ligy a nyní si s 11 kanadskými body za gól a deset asistencí (v tom je v baráži nejlepší) podmaňuje také barážové statistiky.

Když vidíte letitou oporu Montrealu v dresu Rytířů na ledě, rozhodně vám neunikne, jak si domácí atmosféru ohromně užívá. Po návratu ze zámoří sice okusil 16 zápasů za Kometu Brno, ale hlavním cílem comebacku, jak již několikrát opakoval, bylo dotažení Kladna do extraligy. Plekanec pro nic jiného na ledě nedýchá a ke splnění této mise už jeho týmu chybí jen kousíček.

Kladenské hvězdy v extraligové baráži
Jaromír Jágr - 9 zápasů, 6 gólů, 3 asistence, 29 střel,  plus/minus +4
Tomáš Plekanec - 9 zápasů, 1 gól, 10 asistencí, 33 střel, plus/minus +4

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 12 9 0 0 3 46:26 27
2. Kladno 12 7 0 1 4 30:30 22
3. Chomutov 12 5 1 1 5 31:37 18
4. Č. Budějovice 12 1 1 0 10 26:40 5

SESTŘIH: Kladno - Č. Budějovice 4:2. Už jen krůček! Rytířům stačí ve třech kolech udržet náskok osmi bodů
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud