Adam Lacek
21. července 2020 • 10:40

Zajímavá posila Litvínova. Mladý Polák zářil v Kanadě, mluví i česky

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Litvínov dál omlazuje svůj kádr. Novou posilou Vervy se stal polskoamerický útočník Alan Lyszczarczyk (22), který se dohodl na měsíční zkoušce a v pondělí se zapojil do tréninku. Mladý forvard před lety působil v mládeži Chomutova, kde v průměru sbíral téměř dva body na zápas, posledních pět let strávil v zámoří.



„Chtěli bychom mužstvo omladit, trochu zrychlit,“ vyprávěl nový litvínovský kouč Vladimír Országh v dubnovém rozhovoru pro iSport.cz. Jeho vize se podle všeho zatím naplňují, na sever Čech v přestupovém období zamířili brankář Denis Godla, zahraniční obránci Aaron Irving a Uvis Janis Balinskis a útočníci Martin Látal a Patrik Zdráhal.

Šestou letní posilou Vervy by se mohl stát Alan Lyszczarczyk. Ještě než klub jeho příchod oznámil, propálil polský reprezentant přesun do extraligy pro web hokej.net. „Od pondělí začínám trénovat v Litvínově. Nový trenér chce tým omladit, jeho představa se mi líbí,“ uvedl 22letý forvard.

Podle polského webu podepsal rodák z amerického New Jersey roční smlouvu s následnou opcí. Kontrakt má zároveň obsahovat klauzuli o možném odchodu do zahraničí v případě zajímavé nabídky. Verva nicméně na svém webu oznámila, že Lyszczarczyk přichází jen na měsíční zkoušku.

„Smlouvu jsem podepsal hned, protože není známo, jak se bude vyvíjet situace s ligami v Kanadě a USA. Je příliš mnoho otazníků a já už chci hrát,“ zmínil nicméně.

Litvínov sice jeho příchod ještě neoznámil, Alan Lyszczarczyk nicméně podpis propálil pro polský web
Litvínov sice jeho příchod ještě neoznámil, Alan Lyszczarczyk nicméně podpis propálil pro polský web

Posledních pět let strávil Lyszczarczyk za mořem. Čtyři sezony se rozvíjel v kanadské juniorské soutěži OHL, kde vystřídal tři kluby – Sudbury Wolves, Owen Sound Attack a Mississauga Steelheads. V 251 zápasech posbíral slušných 205 bodů (87+118). Uplynulý ročník odehrál už mezi dospělými, v dresu Fort Wayne Komets v ECHL nastoupil do 57 zápasů, nastřádal 46 bodů (19+27) a stal se nejlepším nováčkem týmu.

S českým hokejem má polský reprezentant už bohaté zkušenosti. V letech 2012-15 působil v dorosteneckých kategoriích Chomutova. V jeho poslední sezoně se stal dokonce nejproduktivnějším hráčem extraligy dorostu. V létě 2018 se pak snažil probojovat do kádru Karlových Varů, po měsíčních testech se ale rozhodl vrátit za moře.

„Český jazyk znám dokonale, v zemi mám spoustu přátel, protože Chomutov leží jen 15 minut od Litvínova. Myslím, že s hledáním sebe samého nebudu mít žádné problémy. A to i tím, že se jedná o promyšlené rozhodnutí, pokud jde o hokej a život,“ řekl Lyszczarczyk.

V kabině Litvínova, který se v uplynulé extraligové sezoně zachránil až v posledním kole, se potká s krajanem Pawlem Zygmuntem.

HC VERVA Litvínov Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud