Michal Kvasnica
18. ledna 2021 • 19:55

Proč nebyl Rutar na MS dvacítek? V Olomouci krčí rameny: U nás plní roli

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kluby jsou neschopné vychovat mladíky, kteří by svou výraznou roli v týmu zhodnotili na mistrovství světa dvacítek – takhle Filip Pešán zkritizoval české prostředí, prý jeden z důvodů dalšího neúspěšného šampionátu. Při pohledu na soupisku Olomouce jeho slova vyznívají zvláštně. Devatenáctiletý Adam Rutar dokazuje, že Hanáci po Jakubu Galvasovi připravují pro velký hokej dalšího šikovného beka. Reprezentačnímu kouči Karlu Mlejnkovi ovšem nebyl dost dobrý.



Jezdil se na něj dívat třeba Jiří Hrdina, skaut Dallasu několikrát sedl do auta a v olomoucké „plecharéně“ si dělal zápisky, jak si Adam Rutar vede. Už tohle je známka, že kluk z Vikýřovic asi nemá obě ruce levé a brusle naopak.

Dřív v pohodě obstál třeba na mistrovství světa do osmnácti let ve Švédsku a problém nemá ani v extralize. Na teenagera byste ho netipovali.

V soutěži debutoval už v ročníku 2018/19, ale až v tom současném se stal právoplatným a důležitým článkem týmu. Přesně takovým, které šéftrenér Českého hokeje Filip Pešán marně hledal po dalším neúspěšném šampionátu dvacítek.

Jen ve dvou z 29 zápasů neodehrál přes deset minut, jinak ho trenérské duo Zdeněk Moták, Jan Tomajko využívá opravdu hojně: sedmnáct minut v Boleslavi, šestnáct na Kometě a v Třinci, dokonce devatenáct proti Hradci a tak dále.

O to víc, zvlášť po Pešánově následné kritice, je nepochopitelné, že se Rutar do závěrečné nominace dvacítky kouče Karla Mlejnka nevlezl. Kemp ve Vyškově absolvoval, Vánoce však trávil na rozdíl od svých kamarádů doma.

„Nevím, co k tomu mám říct,“ krčí introvertní Rutar rameny a uhýbá pohledem. Je vidět, jak je mu otázka nepříjemná. Ostatně jako všem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud