Pavel Ryšavý
14. března 2021 • 20:05

Video nemáte? Král udržel emoce Dynama na uzdě. A ví, co s Kosticynem

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podruhé už Pardubice nezakoply. Doma nakously cestu do čtvrtfinále, v Karlových Varech ji dotáhly. V zápase číslo čtyři prodaly šířku své soupisky. Klíčová role? Tentokrát Andrej Kosticyn. Odehrál něco před deset minut, ale připravil vítězný gól, další pak vstřelil. Dynamo vyhrálo 5:1, celou sérii 3:1 a ve čtvrtfinále ho čeká Mladá Boleslav. Kouč Richard Král svým klidem krotil velké emoce a naznačil své záměry s běloruským veteránem.



Favorit postupuje, podle výsledku v pohodě. Ale úplně snadnou práci Pardubice neměly. V sobotu v Karlových Varech prohrály a v neděli je soupeř zkusil agresivitou trápit taky. Chvíli se zdálo, že se východočeské nervy rozeběhnou, už je nikdo nechytí a domácí parta soka dostane z role. Nakonec ne. Trenér Richard Král všechno usadil, kam potřeboval. Do klidu, zpátky k hokeji.

Za všechno mluví situace z první třetiny. Dynamo vypadalo víc a víc podrážděně. Vyloženě vzteklý byl domácí brankář Filip Novotný, u něj všechny emoce začínaly a favorit začínal zuřit. Pardubice se snažily hrát kolem brankoviště, Novotný dotěrnost úplně nedával. Mlátil kolem sebe hokejkou i výstrojí.

Karlovy Vary - Pardubice: Nakládal využil zaváhání Šenkeříka a poslal hosty do dvougólového vedení 0:2
Video se připravuje ...

Největší výbuch nastal, když v jeho území pobýval Robert Kousal, strhla se velká mela. A pak jste viděli Králův klid. Žádný řev na rozhodčí. „Novotný si začal, dal mu první lapačkou. Podívejte se na to pak o přestávce na videu,“ zachytily televizní mikrofony jeho debatu se sudím Pražákem. „My video nemáme,“ odvětil sudí. „Nemáte? Aha, tak to máte blbý,“ opáčil Král.

Nepadlo jediné ostřejší slovo. Kouč si dával záležet, aby svým projevem nevydráždil lavičku k nějakému pocitu, že proti stojí celý svět. „Kluky jsme o přestávce krotili,“ přiznal pak. „Chtěli jsme hrát hokej, v tom jsme byli v sérii lepší, nechtěli jsme se s nimi bít. Je to samozřejmě v takových chvílích těžké, ale myslím, že jsme je nakonec udrželi,“ dodal.

Ideální role pro Kosticyna

Ano. Přes velké úsilí Energie jdou dál Pardubice. Od druhé třetiny začaly přidávat góly. Velkou úlohu sehrál Andrej Kosticyn, který nejdřív přečetl chybu v karlovarské defenzivě a nahrál na gól Jakubu Nakládalovi. Pak se jako člen čtvrté formace za chvíli prosadil sám. Od stavu 0:3 už bylo jasno.

Kosticyn má od začátku play off stejnou roli. Funguje jako přesilovkový expert v první formaci, jinak šetří síly. Ukázal, že v 36 letech pořád může dát Dynamu docela dost, když se jeho potenciál správně nasměruje.

Karlovy Vary - Pardubice: Kosticyn zvýšil vedení a nad Energií se stahují mračna, 0:3
Video se připravuje ...

„Kosťa ví, jaká je jeho role. Jsme domluveni, bavili jsme se o tom,“ pronesl Král. Někdejší útočník Montrealu nebere jako potupu své pracovní zařazení. Roli přijal. „Fyzička není taková, jaká by měla být, má taky svoje roky. Tohle mu, myslím, i vyhovuje. Většinou se dostane na nějakých 13-14 minut na zápas, což taky není úplně málo,“ vysvětlil Král.

Karlovy Vary se většinu zápasu rozbíjely na Milanu Kloučkovi. „Chytal výborně, ve všech zápasech bylo těžké ho překonat. Kluci na něj teď jezdili i sami na bránu, podržel je. Kloubouk dolů před ním,“ zklamaně uznal útočník Jakub Flek, nejvýraznější postava série na domácí straně.

Tentokrát se neprosadil, celkem Kloučkovi dal 3 góly a nastřelil tři tyče. „Věřil jsem si na to, že bychom mohli Pardubice udělat. Zklamaný jsem. Ale nechali jsme tam všechno. Přeju jim hodně štěstí, mají zkušený tým, potrápí kohokoliv,“ dodal ještě.

HC Dynamo Pardubice Vše o klubu ZDE

Karlovarští hokejisté smutní po vyřazení v předkole play off
Karlovarští hokejisté smutní po vyřazení v předkole play off

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud