16. března 2021 • 09:56

Mandátův doping: šlo o kokain! Stopka na dva roky, vyhazov z Pardubic

Autor: iSport.cz, rou
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejové Pardubice s okamžitou platností vypověděly smlouvu Janu Mandátovi, který byl disciplinární komisí potrestán dvouletým zákazem činnosti kvůli pozitivnímu dopingovému testu. „Poškodil klub, spoluhráče, český hokej a nejvíc sebe,“ uvedl k vyhazovu na klubovém webu člen představenstva Dušan Salfický. Extraligová disciplinárka Mandátovi udělila stopku do 12. ledna 2023 s tím, že zakázanou látkou byl kokain.



„Navzdory opatřením, která jsme zavedli, s vědomím hrozby tvrdého trestu, je to pro mě nepochopitelný faul. Považuji to za obrovské selhání J. Mandáta,“ napsal k tomu majitel Dynama Petr Dědek. „Facka pro všechny, kteří se snažíme klub posouvat a měnit k lepšímu. Neomluvitelná chyba a zklamání. Minulost. Konec,“ dodal na Twitteru.

Mandát byl pozitivně otestován po zápase s Libercem 13. prosince 2020, jakoukoliv vinu odmítal a ve specializované laboratoři v Německu nechal otestovat vzorek B. Ten ale potvrdil původní nález.

„Užitím zakázané látky (kokainu) došlo k porušení antidopingových pravidel s tím, že nebylo prokázáno, že by hráč látku užil s cílem dosáhnout vyššího sportovního výkonu,“ uvedla extraligová disciplinárka v tiskové zprávě k dvouletému trestu. Mandátovi přitom hrozily až čtyři roky. Do tří týdnů ještě může podat odvolání k Arbitrážní komisi Národní sportovní agentury.

„Už jsme avizovali, že proti těmto prohřeškům budeme nekompromisní a budeme je tvrdě trestat. Kauza Mandát je uzavřena a víc se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ prohlásil člen představenstva Pardubic Dušan Salfický k ukončení smlouvy.

Dynamo také v reakci na kauzu minulý měsíc nechalo biochemicky otestovat namátkově vybrané hráče i členy realizačního týmu, žádná přítomnost dopingu ani jiných zakázaných látek se podle klubového webu neprokázala.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
3
Finále
Články odjinud


Články odjinud