8. září 2021 • 15:00

Boom cizinců v extralize. Trefit hvězdu je výjimka, Látal by krátil dotace

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhodobě platí, že cizinci chodí do extraligy vyplňovat díry. Když trefíte hvězdu, je to spíš výjimka, v Česku nekončí v houfu na špici bodování. Stálicí je jen Peter Mueller. Velké možnosti naznačil pardubický ďábel Anthony Camara, se kterým se klub snaží pracovat, ať jeho emoce bublají, a nepřipomínají sopku před výbuchem. Sezona s 15 týmy do soutěže přivedla další cizineckou kolonii. Schválně, mají někde nový poklad? V placené části článku iSport Premium si můžete vedle seznamu cizinců v extralize přečíst i rozhovor s Jaromírem Látalem. Bývalý obránce, který léta působil v elitních klubech jako manažer promluvil nejen o tom, co cizince láká do Česka. 



Jistě, hodně se dá hodit na tabulkové odstupné. Ale když se bavíte s manažery, proč se před startem sezony na extraligových soupiskách nahromadilo 79 cizinců? Většinou dostanete odpověď, že došli lidi. Kvalita není. Pokud by byl k dispozici Čech, je podle pravidel možné zaplatit 300 tisíc korun bez souhlasu klubu za hostování. Ale při 15 týmech v extralize není kde brát.

„Lidé se diví, kolik je tady cizinců, ale hráči na trhu nejsou,“ vypálil sportovní ředitel Mladé Boleslavi Radim Vrbata. „Pamatuji si dva roky zpátky, kdy se mluvilo dokonce o 16 týmech v extralize. To už nevím, kdo by to měl hrát. Je to tak, jak to je. Majitele to bude stát mnohem víc peněz, než kdyby bylo týmů míň, ale tato rozhodnutí dělá někdo jiný,“ svraštil čelo.

Kdybyste spočítali cizince na soupiskách všech týmů, které extraliga může teoreticky využít i na střídavé starty, dostanete se přes 90. Ale reálně je na soupiskách 79 hráčů se zahraničním pasem.

Situaci hodně nahrává i dost zvláštní pravidlo, které se v soutěži bere jako automatika. Kdo odehrál v Česku tři sezony v řadě, už se jako cizinec nepočítá. Proto může mít Kometa takových hráčů v pohodě 10. Nevadí to.

Třinec, Sparta, nebo Liberec? Kdo v extralize dokráčí až k titulu?
Video se připravuje ...

Drobně jen narazí Kladno, které má na soupisce 7 cizinců bez extraligové historie. Na testu uspěl norský bek Hakon Nilsen, takže se každé kolo klub bude muset rozhodnout, kdo zůstane mimo sestavu.

Základní plán (nebo častěji sen) bývá takový, že trefíte jackpot. Jenže příchody cizinců do Česka jedou spíš v módu „vyjde/nejvyjde“ a příště další. Výjimkou je Peter Mueller, americký bombarďák z Komety, který v minulé sezoně ovládl bodování extraligy. Jinak se za posledních pět let stalo jen jednou, že by v elitní dvacítce bodování bylo víc cizinců než tři.

Málokdy se tady někdo chytí a usadí. Posledním tahákem je

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud