2. prosince 2022 • 21:00

SESTŘIHY: Sparta vyhrála popáté v řadě, Budějovice zničily Kladno 6:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pod staronovým trenérem stále nepoznali porážku. Hokejisté Sparty porazili ve 25. kole Tipsport extraligy Hradec Králové 2:1 a pod koučem Miloslavem Hořavou si připsali páté vítězství v řadě. Liberec po skolení lídra z Pardubic přidal další výhru v Karlových Varech, kde vyhrál 2:0. Vítkovice zvítězily 4:1 v bitvě s Kometou Brno, proti které se prosadil i Peter Mueller. Ostravané dotáhli vedoucí Dynamo. České Budějovice zabraly v Kladně, kde vyhrály 6:1 a zarazily Rytíře na dno tabulky. Olomouc ve vyrovnaném duelu zdolala Třinec 4:2.



Kváča vydřel první nulu sezony

Po oboustranně nevýrazné úvodní patnáctiminutovce se jako první střelecky osmělili v 16. minutě hosté z Liberce. Po nastřelené tyčce se k puku dostal Birner a střelou z úhlu překvapil Lukeše, který si nedůsledně pokryl prostor mezi ramenem a pravou tyčkou.

Karlovarští, v jejichž obraně už nastoupil jako staronová posila obránce Stříteský, jenž přišel z Mladé Boleslavi, mohli srovnat o chvíli později v oslabení, ale Redlichův únik zlikvidoval Kváča levým betonem. Domácím se sice ještě v úvodním dějství podařilo dostat puk za brankovou čáru, ale Černoch toho dosáhl nedovolenou hrou vysokou holí.

Druhá třetina se ze strany Karlových Varů nesla ve znamení dobývání liberecké branky, o čemž svědčí i poměr střel po druhé třetině - 27:10. Bílí Tygři zodpovědně bránili v pěti hráčích modrou čáru a co prošlo za ní, zkrotil pozorný Kváča. Ke vstřelení branky však domácím nepomohlo ani v pořadí druhé vyloučení Faška-Rudáše. Gólem neskončily střely Grígera, Huttuly ani Rachůnka.

Oku diváka nepříliš lahodící hokej pokračoval i ve třetím dějství. Hráči z lázeňského města nedokázali vyzrát na obětavě bránící Liberec ani v této části hry. Největší příležitost si vytvořil Koblasa, ale zadovkou na Kváču nevyzrál. Na druhé straně se v 56. minutě při jednom z mála rušivých protiútoků k puku dostal Kolmann a střelou z mezikruží definitivně rozhodl o vítězství Liberce.

Kváča díky 41 úspěšným zásahům vychytal první čisté konto v sezoně.

Ohlasy trenérů

Vojtěch Šik (Karlovy Vary): „Myslím, že utkání jsme začali výborně; měli jsme dobrý pohyb a plnili, co jsme si řekli. Bylo tam dobré forčekování, dostali jsme přesilovku, kterou jsme nevyužili. Bohužel hned po ní jsme dostali gól a trošku nás to srazilo. Ve druhé třetině jsme měli opět výborný pohyb, tlak do branky i šance, ale něco tomu před brankou chybělo. Chtělo to větší tlak a větší aktivitu před brankovištěm. Ve třetí třetině jsme všechny síly vrhli do útoku, ale bohužel jsme dostali druhý gól. V závěru jsme se ještě snažili s tím něco udělat, ale bohužel neúspěšně.“

Jiří Kudrna (Liberec): „Věděli jsme, že domácí teď měli dobré výsledky a že nás čeká těžký zápas. S přístupem k utkání jsme dnes velice spokojeni, myslím, že jsme tady podali v čele s bezchybným brankářem Kváčou výborný výkon. Právě jeho výkon byl velkým základem pro dnešní vítězství. Jsme rádi, že jsme těch šedesát minut dokázali odpracovat výborně směrem dozadu. Body jsou pro nás o to cennější, že jsme navázali na vítězství v Pardubicích. V těchto zlepšených výkonech chceme pokračovat i v dalších utkáních a prezentovat se podobným výkonem.“

SESTŘIH: Karlovy Vary - Liberec 0:2. Ani střelecká převaha Energii nestačila, fantastický Kváča má první čisté konto
Video se připravuje ...

Góly

Domácí:

Hosté: 15:30. Birner, 55:08. Kolmann

Sestavy

Domácí: Lukeš (Habal) – Huttula, Plutnar, Dlapa, Stříteský, Pulpán (A), Bartejs, Havlín – Rachůnek (A), Gríger, Kružík – Koblasa, Černoch (C), Kohout – Redlich, Jiskra, O. Beránek – Rulík, Osmík, Chalupa.

Hosté: Kváča (Neužil) – Balinskis, Nedomlel, Ivan, Melancon, Kolmann, Aubrecht, Šedivý – Birner (A), Filippi, Ordoš – A. Najman, Bulíř (C), Frolík – Flynn, Šír, Faško-Rudáš – Dlouhý, Jelínek (A), Rychlovský.

Rozhodčí

Hradil, Šindel – Ondráček, Gerát

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

2471 diváků

Cestu za výhrou rychle rozjel Krenželok

Domácí začali jako z partesu a už po 135 sekundách zápasu jim zajistil vedení Krenželok. Hosté mu dali dost času, aby si před bránou zpracoval přihrávku Bernovského od zadního mantinelu a kličkou překonal Čiliaka. Pro zkušeného forvarda, který dlouho pauzíroval kvůli zranění, to byla první trefa sezony.

Kometa ale také - a velmi rychle - oplatila gólem. Její první větší šanci o 71 sekund později zakončil Koblížek, který přečíslení tři na dva z osy hřiště vyřešil přesnou střelou k tyči. Vítkovice si ale vzaly vedení zase rychle zpět, když po Lakatošově přihrávce na brankoviště zblízka doklepl puk do sítě Fridrich.

Druhá část proběhla zcela ve vítkovické režii. Domácí snadno pocházeli brněnskou defenzívou a měli několik šancí, ale Fridrichova rána v přesilovce skončila na tyči, Kriegera vychytal Čiliak a sólo neproměnil Marosz. A tak se prosadil teprve Bukarts, který v 38. minutě mazácky z trestného střílení ošálil gólmana a bekhendem si připsal už svou čtrnáctou branku v sezoně, čímž se probojoval do čela vítkovických střelců.

Domácí se ani za stavu 3:1 nestáhli a aktivním stylem hry nepustili soupeře do tlaku. Hosté se tak teprve půl minuty před koncem dostali k power play, kterého ale velmi rychle využil Mueller a svým bývalým spoluhráčům dal do prázdné branky poslední ránu z milosti. Kometa tak už šest utkání čeká na plný bodový zisk, z toho pětkrát prohrála.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Vítkovice): „Poslední tři zápasy jsme vyhráli vyloženě se štěstím, ale dnes myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Od začátku jsme do utkání šli s tím, že budeme aktivní. Šli jsme i rychle do vedení, ale pak nás zmrazil ten gól v dalším střídání na 1:1. Důležité bylo, že jsme se znovu brzy dostali do vedení. Co bych chtěl ocenit, že hráči skvěle reagovali na změnu rytmu hry, co se týče defenzivy a ofenzivy. Ve druhé třetině jsme byli na šance jasně lepší a ve třetí jsme odvedli perfektní taktický výkon.“

Martin Pešout (Kometa Brno): „My jsme udělali dvě zbytečné chyby na začátku. Tím jsme pustili domácí do jejich hry a pak jsme to měli hrozně těžké. Ve druhé třetině jsme to chtěli strhnout za každou cenu na naši stranu a domácí toho využívali, měli šance, naštěstí nás Čiliak podržel. Ve třetí třetině jsme se ještě vzepjali, ale domácí si to pohlídali a zaslouženě vyhráli.“

SESTŘIH: Vítkovice - Kometa Brno 4:1. Domácí vyhráli počtvrté v řadě a dotáhli se na první Dynamo
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 02:15. L. Krenželok, 11:59. Fridrich, 37:33. Bukarts, 59:47. Mueller

Hosté: 03:26. Strömberg

Sestavy

Domácí: Stezka (Klimeš) – Koch, Raskob, Mikuš, Grman, J. Stehlík, Gewiese, L. Kovář – Fridrich, Chlán, Lakatoš (A) – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – Kalus, Dej, Lednický – L. Krenželok (C), Marosz, Bernovský.

Hosté: Čiliak (Furch) – Ščotka (A), Kučeřík, Hrbas, Ďaloga, Gulaši (A), Holland, Mlčák – Flek, Holík, Horký – Zaťovič (C), Strömberg, Koblížek – Kollár, Zbořil, Šalé – Dufek, Süss, Kratochvíl.

Rozhodčí

Hejduk, Vrba – Rožánek, Lederer

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

7 169 diváků

Gulaš nastartoval Motor skvělým nástupem

Motor se ujal vedení už po 52 sekundách, kdy vysunul Hanzl za obranu Rytířů Gulaše a ten prostřelil Bowa mezi betony. Na druhé straně vyzkoušel Strmeně bekhendem Plekanec. V páté minutě se opět radovali hosté. Po Štencelově střele se odrazil puk od zadního mantinelu před Tomečka, který z pravé strany z úhlu trefil odkrytou část branky.

Při Šenkeříkově vyloučení Strmeň zasáhl při Zikmudově šanci a z dorážky trefil Indrák pravou tyč. Další možnost domácích měl Beran, na druhé straně mohli navýšit rozdíl Toman a Tomeček, ale Bow svůj tým podržel. Za domácí neuspěl proti Strmeňovi ani Procházka a v další příležitosti Ticháček minul.

Na přelomu první a druhé třetiny se domácí ubránili při Ticháčkově vyloučení, potom při trestech Tomečka a Hovorky nedokázali Rytíři snížit. Po Plekancově přihrávce vystřelil z pravého kruhu Kubík, ale Strmeň se přesunul včas.

Ve 29. minutě po vyloučení Kladna za špatné střídání se trefil od modré čáry Vráblík a zvýšil na 3:0. Strmeň si poradil s Pytlíkovou tečí. Na druhé straně měl možnost Přikryl. Rytíři marně dobývali branku Motoru.

Českobudějovický gólman držel čistý štít do 52. minuty, kdy jej překonal střelou z pozice mezi kruhy Filip. Při následném Tomečkově vyloučení mělo Kladno velký tlak, ale na kontakt se nedostalo. Největší šanci kryl Brodeckému Strmeň.

Po Plekancově vyloučení se Motoru naskytla přesilovka čtyř proti třem, kterou využil obránce Gazda. Další gól hostů přidal v přečíslení po Strnadově přihrávce Hanzl a výsledek ještě dovršil Valský.

Ohlasy trenérů

Otakar Vejvoda (Kladno): „My jsme byli dvě třetiny krok, nebo spíš dva pozadu. Když jsme dali na 1:3, měli jsme šanci z přesilovky, bylo tam pár závarů, ale celkově Budějovice dobře bránily. Hrály zodpovědně, nepustily nás do brejků, byly rychlejší a zaslouženě vyhrály.“

David Čermák (České Budějovice): „My jsme odehráli podobný zápas - jako dnes Kladno - doma s Karlovými Vary. Měli jsme dobrý začátek, dvě přesilovky, potom jsme dostali gól a srazilo nás to dolů. Prohráli jsme 0:3 a za celý zápas jsme se do toho nedostali. Dnes nám pomohl první rychlý gól. Tím jsme se dostali do pohody, nemuseli jsme se tlačit dopředu, hráli jsme zodpovědně do obrany a čekali jsme na nějakou chybu. Odehráli jsme zodpovědně celé utkání a zaslouženě jsme vyhráli.“

SESTŘIH: Kladno - České Budějovice 1:6. Motor rozstřílel Rytíře, pálily všechny formace
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 51:23. Filip

Hosté: 00:52. Gulaš, 04:35. Tomeček, 28:21. Přikryl, 55:11. Gazda, 57:07. Hanzl, 58:58. Valský

Sestavy

Domácí: Bow (Brízgala) – Slováček, Dotchin (A), Ticháček, Sotnieks, Babka, Cibulskis – M. Procházka, Plekanec (C), Kubík – Indrák, Klepiš, Brodecki – Melka, Zikmund (A), Pytlík – Michnáč, Filip, Bláha – Beran.

Hosté: Strmeň (Hrachovina) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Hovorka, Plášil, Gazda, Hail – Dzierkals, Pech (A), Valský – Strnad, Hanzl, Gulaš (C) – Čachotský, M. Toman, Přikryl – Tomeček, Vopelka, Karabáček.

Rozhodčí

Hribik, Jeřábek – Zíka, Klouček

Stadion

ČEZ stadion, Kladno

Návštěva

2579 diváků

Marná snaha Ocelářů, triumf vystřelil Navrátil

Třinečtí vstoupili do utkání aktivně a v první třetině byli lepším týmem. Svou převahu potvrdili také vstřelenou brankou, když si olomoucká obrana v páté minutě nepohlídala Bučka a třinecký útočník sám před Lukášem nezaváhal. Za domácí mohli ve velkých šancích srovnat Olesz s Andělem, ale Mazanec oba dobrými zákroky vychytal. Vzápětí olomouckou chybu v rozehrávce nevyužil Hudáček a Oceláři tak po první třetině vedli o jednu branku.

Na začátku druhé části měl dvě dobré příležitosti Růžička, ale poprvé proti němu zasáhl Lukáš a podruhé hostující kanonýr těsně minul. Domácí brankář vzápětí pokryl také zakončení Bučka z bezprostřední blízkosti. Poté se ale zvedla také Olomouc a prozatím největší šanci domácích neproměnil Káňa, když v samostatném úniku trefil jen Mazancovu lapačku. Hostující brankář následně zasáhl také proti dorážkám Bambuly a Ondruška a hned dvěma nebezpečným střelám Řezníčka.

Začátek třetí třetiny přinesl olomoucké vyrovnání, když prudkou Škůrkovu střelu od modré čáry tečoval za Mazancova záda Kusko a vstřelil tak první gól v sezoně. Vrátit Třinci vedení mohl Chmielewski, jenže přes dobrou obrannou hru Černého nedokázal dorazit puk do odkryté branky. I díky tomu pak mohl otočit vývoj zápasu Plášek, jehož tvrdá střela propadla Mazancovi přes lapačku do sítě.

Jenže krátce poté dokázal vyrovnat po hezké kombinační akci hostů Kurovský. Divoký závěr utkání ale přinesl ještě další dvě branky. Nejdříve Káňa po individuální akci předložil puk před branku Navrátilovi, který poslal Olomouc znovu do vedení, a vzápětí pečetil vítězství domácích při třinecké hře bez gólmana svou druhou brankou v zápase Kusko.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (Olomouc): „Dnes jsme nezačali dobře a Třinec byl prvních deset minut jednoznačně lepší. Měli jsme problém s jejich napadáním, výborně bruslili a nedávali nám na nic čas. Trvalo nám, než jsme si na to zvykli, ale Třinec naštěstí skóroval v první třetině jen jednou. Ve druhé třetině jsme se snažili vyrovnat, ale chybělo nám víc štěstí v předbrankovém prostoru. Ve třetí třetině jsme to otočili na 2:1, jenže vzápětí jsme znovu inkasovali. Za koncovku zápasu musím ale před kluky smeknout, protože třetí gól byl opravdu krásný. Uhrát s Třincem tři body, to je obzvlášť po takovém průběhu skoro jako bodů šest.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Dnes se hrál výborný zápas nahoru dolů se skvělou kulisou. K vidění byla spousta šancí, zákroků, zblokovaných střel, ale se špatným koncem pro nás. Máme poslední dobou problém s konci zápasů a budeme na tom muset zapracovat. Nemůže se nám stát, abychom ve dvou zápasech s Olomoucí po sobě dostali rozhodující branky v posledních pár minutách hry. Stalo se nám to bohužel i na Spartě, takže něco je špatně.“

SESTŘIH: Olomouc - Třinec 4:2. Hektický závěr zvládla lépe Mora, výhru vystřelil Navrátil
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 43:46. Kusko, 55:06. Plášek ml., 58:25. Navrátil, 59:49. Kusko

Hosté: 04:25. Buček, 57:35. Kurovský

Sestavy

Domácí: Lukáš (Konrád) – Ondrušek (C), Mareš, Rašner, Škůrek, Švrček, T. Černý, Řezníček – J. Káňa (A), Knotek (A), Bambula – Plášek ml., P. Musil, Navrátil – Olesz, Kusko, Kucsera – Menšík, Anděl, Rutar.

Hosté: Mazanec (Daneček) – Marinčin, M. Doudera (A), Čukste, J. Jeřábek, Jaroměřský, Mar. Adámek – Daňo, Voženílek, M. Růžička (C) – Buček, Hudáček, Kurovský – Chmielewski, Roman, Hrehorčák – Svačina, Haas, Hrňa – Lyszczarczyk.

Rozhodčí

Mrkva, Stano – Hlavatý, Axman.

Stadion

Zimní stadion Olomouc

Pražané se rozloučili s Jurčinou další výhrou

Domácí se před začátkem zápasu oficiálně rozloučili s obráncem Milanem Jurčinou, který se ve 39 letech rozhodl ukončit aktivní kariéru. Slovenský bek odehrál v sezoně za Spartu 12 zápasů, naposledy nastoupil 21. října proti Brnu.

Jeho dnes už bývalí spoluhráči se mohli dostat do vedení ve čtvrté minutě, šanci Buchteleho ale zastavil Kiviaho. Následně si Pražané zahráli čtyřminutovou přesilovou hru, finského gólmana ale nepřekonali.

V závěru první třetiny byl vyloučen Okuliar a Sparta ve 22. minutě početní výhodu využila. Podruhé v sezoně se prosadil Krejčík.

Hradečtí, kteří v předešlých dvou zápasech neskórovali, nebyli v útoku příliš nebezpeční. Ve 24. minutě se jim ale podařilo vyrovnat, když Kováře překonal Okuliar. Mountfield se dočkal gólu po 158 minutách a 30 sekundách hry.

Domácí si ale zásluhou vydařené akce Řepíka vzali vedení zpět. Kapitán Sparty překvapil ve 28. minutě Kiviaha střelou z otočky. Při hře ve čtyřech poté měli Pražané hned několik velkých šancí. Vitouch ale dvakrát netrefil v ideální pozici puk, neuspěl ani Krejčík, jenž se po své druhé šanci v rychlém sledu jen chytal za hlavu.

Východočeši poté nedokázali využít čtyřminutový trest Dvořáčka, na začátku třetí třetiny byl blízko vyrovnání Lev, Kovář ale jeho příležitost zlikvidoval. Při Tomáškově vyloučení se do brejku dostal Forman, Kiviaho jej ale vychytal a následně si poradil i s šancí Gustafa Thorella.

Spartu to ale mrzet nemuselo, těsný náskok udržela až do konce a před sérií pěti zápasů na kluzištích soupeřů vyhrála počtvrté za sebou doma.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Sparta Praha): „Byl to hrozně těžký zápas, Hradec má výborné, bruslivé mužstvo. Klíčem k vítězství bylo, že jsme dnes ubránili přesilovky. Kdyby se nám to nepovedlo, jen velice těžko bychom nějaké body získali. Jsme rádi, že jsme opět vyhráli a dostali jen jeden gól. Máme výborné brankáře a štěstí se prostě přiklání k nám. Přijde doba, kdy štěstí pomine, a uvidíme, jestli (naše obrana) funguje, nebo ne.“

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Pokud je Sparta kompletní, tak má hodně silný tým a v zápase to bylo vidět. Věřili si, bylo vidět, že jsou na vítězné vlně a že hrají v pohodě. My jsme naopak v určité křeči, nedaří se nám, jak bychom si představovali. Přestože jsme bojovali, snažili se uhrát co nejlepší výsledek, tak klíč byl dnes v přesilovkách. My jsme v nich nebyli schopní dát gól, Sparta jeden dala.“

SESTŘIH: Sparta Praha - Mountfield HK 2:1. Domácí pod Hořavou bez prohry, rozhodl Řepík
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 21:10. Krejčík, 27:45. Řepík

Hosté: 23:52. Okuliar

Sestavy

Domácí: J. Kovář (Kořenář) – Kempný, Polášek (A), Krejčík, Moravčík, Němeček, Jandus, Mikliš – M. Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – E. Thorell, Horák, Tomášek – Buchtele, D. Vitouch, Dvořáček – Konečný, G. Thorell, Safin.

Hosté: Kiviaho (J. Růžička) – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík (C), Marcel, Pilař – Cingel, Lalancette, Lev (A) – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Pajer, Kev. Klíma, Jergl – Štohanzl, Doležal.

Rozhodčí

Kika, Pilný – Hynek, Svoboda

Stadion

O2 arena

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 29 8 5 10 159:110 108
2. Vítkovice 52 28 4 10 10 159:122 102
3. Sparta 52 28 6 3 15 155:122 99
4. Mountfield 52 23 7 5 17 141:124 88
5. Liberec 52 19 10 10 13 156:129 87
6. Třinec 52 21 5 7 19 149:121 80
7. Brno 52 19 6 3 24 134:150 72
8. Olomouc 52 19 6 2 25 121:141 71
9. K. Vary 52 19 4 3 26 129:163 68
10. M. Boleslav 52 15 7 8 22 116:128 67
11. Litvínov 52 15 7 8 22 137:144 67
12. Plzeň 52 15 6 8 23 127:146 65
13. Č. Budějovice 52 15 5 6 26 132:158 61
14. Kladno 52 15 3 6 28 122:179 57
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud