Jakub Hlaváč
1. června 2011 • 11:04

Stadion v demolici, historie Štvanice je v troskách

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historie je v troskách, hokejová legenda v demolici. Zimní stadion Štvanice otevřený v roce 1932 nyní mizí. Statici vyzvali k jeho zbourání, magistrát poslechl.



Nájemce se zlobí, veřejnost diskutuje o politické mafii a radní hovoří o rekonstrukci. Památku se však zachránit zatím nepodařilo nikomu.

Uprostřed dřevěných ochozů štvanického stánku jste cítili kouzlo slavného místa, vždyť tady se čtyřikrát hrálo světové mistrovství (1933, 1938, 1947 a 1959), tady válely legendy jako Vladimír Zábrodský či Karel Gut. A tady pilovala také své piruety krasobruslařka Ája Vrzáňová.

Při návštěvě v posledních měsících a letech jste ale zároveň pokukovali po stropu, zda z něj něco nespadne, místo sprch jste volili „čistší“ Vltavu. Každý návštěvník věděl, že se stadion hroutí.

79
Tolik let se psala historie legendárního zimního stadinou na pražské Štvanici. Otevřen byl v roce 1932.

„My jsme ho měli v nájmu třináct let, jsme nezisková organizace, a přesto jsme do něj investovali na 80 milionů korun,“ tvrdí Tomáš Doležal ze sdružení APeX CLUB, které mělo halu od hlavního města Prahy pronajatou a provozovalo ji.

Podle jeho slov smlouva zavazovala APeX k údržbě a drobným opravám. Ale nikoliv k rekonstrukci. A ta byla potřeba už dávno. „Po povodních 2002 jsme investovali 25 milionů korun a ledovou plochu zprovoznili absolutně bez pomoci města. Několikrát jsme žádali o dotaci, o granty a nic. Na magistrátu je jediný zájem, umožnit společnosti Meridianspa postavit na místě haly hotel,“ zlobí se Doležal.

Jeho slovům ostře oponuje Aleksandra Udženija, pražská radní. „Pana Doležala jsem měla několikrát v kanceláři. Říkala jsem mu, přineste nám ty faktury na miliony korun investicí a my vám to jako město budeme kompenzovat. Nepředložil jediný papír, protože je nemá,“ říká jasně.

„Cucá si částky z prstu. Měl nájem tisíc korun ročně, třetí osobě komerčně poskytoval diskotéku, pronajímal reklamní plochy. Před třemi roky dostal výpověď, snažila jsem se s ním rozumně domluvit, ale nebylo to nic platné,“ pokračuje Udženija.

Historie je v troskách, Štvanice je v demolici
Historie je v troskách, Štvanice je v demolici


Pražská radní zároveň nepopírá, že magistrát se o svou budovu měl v minulosti starat lépe. „Jenže když se tam v zimě utrhla střecha, tak se nás nikdo neobtěžoval informovat, to se pak těžko něco řeší,“ brání se a poukazuje na katastrofální stav zázemí objektu.

Právě Udženija teď plánuje světlou budoucnost ostrova, na kterém legendární zimák stojí. Jenže zatím zůstává hlavně u touhy a víry. Celou Štvanici má totiž v nájmu organizace Meridianspa. A brzy by jí měl být předán i poslední kus, pozemek na kterém stály tribuny. Veřejnost má jasno - tady bude stát zmiňovaný hotel.

„Ale my se budeme maximálně snažit o vypovězení tohoto kontraktu, o mimosoudní vyrovnání. Možná to bude složité, ale zkusit to musíme, pro všechny strany by to bylo prospěšné. Nicméně mohu všechny ujistit, že hotel tam nebude nikdy,“ říká politička z řad pražské ODS.

Pokud se jí podaří Štvanici získat zpět pod správu magistrátu slibuje ve Fuchsově kavárně vybudovat síň slávy československého hokeje a pod ní znovuotevřít dřevěný stadion s ledovou plochou.

Zatím však došlo pouze na demolici tribun světoznámého sportoviště.

STADION ŠTVANICE
* O stavbě prvního stadionu s umělou ledovou plochou bylo rozhodnuto v roce 1929, pro veřejnost byl slavnostně otevřen 6. listopadu 1932. Českoslovenští hokejoví reprezentanti v ten den remizovali s Francií 4:4.

* 17. ledna 1931 se v rozestavěné hale odehrál 1. zápas. LTC Praha podlehlo univerzitnímu týmu Manitoby 0:2.

* Čtyřikrát se zde hrálo mistrovství světa a domácí reprezentace vždy měla medaili (1933 - bronz, 1938 -bronz, 1947 - zlato a 1959 - bronz).

* Ledová plocha nesloužila jen hokejistům. Trénovala zde například legendární krasobruslařka Ája Vrzáňová, dvojnásobná mistryně světa (1949 a 1950).

* V roce 1956 byl stadion zastřešen.

* Na tribuny se vešlo až 10 000 lidí.

* V roce 2000 byl stadion prohlášen kulturní památkou.

* Obří srpnové povodně v roce 2002 stadion vyplavily, již na podzim byl však znovu zprovozněn.

* Demolice tribun legendárního stadionu začala o minulém víkendu.

Kdo je kdo v kauze Štvanice
APeX CLUB
Společnost, která si za tisíc korun ročně pronajímala od roku 1998 stadion i s Fuchsovou kavárnou, ve které je nyní diskotéka. Firma se měla starat o běžnou údržbu, větší opravy měl zajistit magistrát hl. města Prahy. Tomáš Doležal, zástupce APeXu, tvrdí, že do Štvanice společnost investovala 80 milionů korun a město mu nepomáhalo.

Firma Meridianspa Štvanice
Od města má od roku 2002 zapůjčený celý ostrov, ale západní část (ta se stadionem) jí ještě nebyla předána. Chce revitalizovat veškerou zeleň a vybudovat sportovně volnočasový multifunkční dům. Magistrát by nyní rád od smlouvy upustil, hledá možnosti mimosoudního vyrovnání.

Magistrát hl. města Prahy
Od roku 2008 se s firmou APeX soudil o ukončení nájemní smlouvy, zároveň od roku 2001 pronajímá ostrov Meridianspu. Teď se snaží dostat ho zpět pod svou kontrolu a celkově rekonstruovat. Radní Aleksandra Udženija chce nový dřevěný stadion i hokejovou síň slávy ve Fuchsově kavárně. Pomáhat jí má i Petr Bříza.
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud