Miroslav Horák
16. března 2014 • 19:05

Po Nedvědovi končí další hvězda. S hokejem se loučí Petr Sýkora

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtek se v slzách rozloučil s hokejem Petr Nedvěd, na řadě je další hráč, jehož sbírka bobtná samými úspěchy. Svět hokeje opouští Petr Sýkora. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu (2000 a 2009) a majitel dvou zlatých z mistrovství světa (1999, 2005) o tom dal vědět prostřednictvím webu iSport.cz a deníku Sport.



Jeden z nejlepších útočníků, jaký se z Česka kdy vydal do NHL, odehrál poslední zápas v minulé sezoně, kdy s týmem Bernu slavil švýcarský titul. V ročníku předcházejícím se rozloučil s NHL, s New Jersey Devils se probojoval až do finále Stanley Cupu, mimochodem, byla to Sýkorova šestá účast v něm, tolikrát to nikdo z Čechů nedokázal.

Odtud také pramení největší hokejové zážitky 37letého rodáka z Plzně, jenž se s rodinou usídlil nedaleko od Brna. „Kdo to neprožije, neví, o čem to je. Dva měsíce neskutečný, absolutní dřiny. Skončíte základní část a nastane něco, co je o dva rychlostní stupně výš, o dva levely tvrdší. Všichni vypnou osobní ambice a šlapou pro svůj tým. Neexistuje nic těžšího než odehrát Stanley Cup do konce, do půlky června, kdy už všichni leží někde na pláži,“ vypráví Sýkora.

VIDEO: Petr Sýkora má za sebou vynikající kariéru

Osobně nejlepší úsek kariéry prožil v ročníku 2000/01, kdy v 98 utkáních kompletní sezony (včetně play off) nastřádal 103 bodů (45+58), formace Sýkora, Arnott, Eliáš patřila k nejlepším v celé NHL. Nebyla-li tehdy vůbec nejlepší.

„Hokej nás oba neuvěřitelně bavil. Rozuměli jsme si od první chvíle, co nás dal do kupy trenér Robbie Ftorek,“ vzpomíná pro iSport.cz Patrik Eliáš, Sýkorův dlouholetý parťák i kamarád.

„Kouč nám věnoval velký prostor, věřil nám, se Sykym a s Arnottem jsme hráli nejdůležitější situace. Kouzlo naší lajny spočívalo v tom, že jsme všichni mysleli stejně. Syky měl vždycky vynikající ránu, přesnou a rychlou střelu. Nespotřeboval tolik šancí na gól jako ostatní, býval ale i skvělým nahrávačem, kreativním hráčem.“

Zpátky do Devils


Do Devils se Petr Sýkora pořádnou oklikou ještě jednou vrátil, před ročníkem 2011/12 si v kempu vydřel roční smlouvu. Klubu ji bohatě splatil, dal 21 gólů, celkem pobral 44 bodů a tajně doufal, že se dočká prodloužení kontraktu. Příslib dostal, leč k uskutečnění dohody nedošlo. Což Sýkoru dodnes mrzí. Slabě řečeno.

„Tohle bylo jedno z mých největších hokejových zklamání. Ještě v průběhu té sezony mi bylo řečeno, ať se nestresuju a hraju dál, že se určitě vrátím i příští rok. Ve finále se nedělo vůbec nic,“ vybavuje si vyhlášený střelec, jenž v NHL napálil 323 gólů, po Jágrovi, Eliášovi, Hejdukovi a Holíkovi nejvíc z Čechů.

Loni na podzim ještě uvažoval o návratu do Plzně, ale pak si vše rozmyslel. A dnes nelituje. Hokejem je vytížený víc než dřív, v Brně se stará o malé špunty, včetně šestiletého syna Nicholase, v němž dřímá velký talent, své vrstveníky výrazně převyšuje.

„V Kometě jsem měl kliku, že jsem narazil na skvělé trenérské parťáky, s kterými se staráme o malý kluky z třetí třídy. Můj Nicky je teprve prvňák, ale už to zkouší s nimi. Strašně mě to baví a naplňuje, jsem v tom naplno ponořenej,“ září oči Petr Sýkorovi.

Rozhovor s Petrem Sýkorou čtěte v pondělním vydání deníku Sport.



Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud