28. května 2014 • 17:47

Ruská legenda Fetisov: Nenáviděli jste nás, ale já Čechy miluju

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako hokejista zářil v NHL a předtím byl klíčovém mužem neporazitelné sovětské mašiny. Právě dokument o jednom z největších hokejových týmů historie Red Army přijel Vjačeslav Fetisov představit na letošní filmový festival v Cannes. Při jeho slavnostním uvedení hovořil také o svém vztahu v Česku.



Po příchodu sovětských vojsk v roce 1968 do Československa se nenávist rychla přenesla na led a Fetisov přiznává, že nikde jinde nevnímal tak negativní atmosféru. „Nenávist, jako je ta vaše, jsem u žádného jiného publika nezažil,“ řekl Fetisov v rozhovoru, který najdete ve čtvrtečním vydání časopisu Reflex.

A přidal i jednu konkrétní vzpomínku. „Nikdy nezapomenu na zápas československé reprezentace v Moskvě proti sborné, Golonka tehdy skóroval a pak namířil hokejku proti lidem, jako kdyby střílel. Nechápal jsem. A nechápal jsem dost dlouho,“ přiznal.

Postupem času se však nálada měnila. Po českém triumfu na olympiádě v Naganu byla Fetisovova kariéra už pomalu u konce a hráč New Jersey a Detroitu vyrazil na exhibiční zápas do Prahy. Do české metropole cestoval s velkými obavami.„Děsil jsem se, co mě čeká, od invaze ze srpna 1968 uplynulo přesně třicet let. Bál jsem se, že mě Češi vypískají, to bude, panečku, tečka za kariérou. Neměl jsem daleko k tomu, abych se otočil a letěl pryč.“

Přijetí nakonec bylo daleko vřelejší. „Vylezl jsem z letadla a stovky lidí mě nadšeně vítaly. Z posledního zápasu mě vyprovodili diváci ve stoje. Takže nejsilnější zážitek mám od vás. Češi jsou mí největší přátelé.“

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud