Květoslav Šimek
13. června 2015 • 05:00

Crosby, Hašek, Kovalčuk... Megahvězdy „okrádají“ Vránu o zlato

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poklad na Stříbrném jezeře nebude jeho oblíbený titul. Petr Vrána, třicetiletý hokejový útočník, už má sbírku stříbrných medailí pořádně rozšířenou. Druhá místa sbírá doslova po celém světě. Dvě stříbra má z Kanady, dvě z České republiky a další dvě z Ruska. Výjimkou je bronz z mistrovství světa do 20 let, který Petr Vrána vybojoval coby kapitán týmu v roce 2005.



„Bylo by načase něco vyhrát,“ usmívá se šternberský rodák, který mívá ve finálových sériích smůlu na zvučná jména rivalů. O zlato už jej v přímém boji obrali například Sidney Crosby, Dominik Hašek nebo Ilja Kovalčuk.

Zatím poslední stříbro bral Petr Vrána v ruské KHL s Kazaní. Ve finále Gagarinova poháru jeho tým podlehl hvězdnému Petrohradu s Iljou Kovalčukem v čele. Smlouva v Kazani Vránovi skončila. Je bez angažmá a zvažuje, co dál. Prioritou je pro něj KHL. Ovšem nabídku dostal z Vítkovic, kde před odchodem do Ruska hrával a také tam bral dvě stříbra. Kdy, kde a proti komu Vrána už ve finále (marně) bojoval?

KANADSKÁ FINÁLE

2003: HALIFAX MOOSEHEADS – Hull Olympiques 3:4 (QMJHL)

Ve finále zámořské juniorky prohrál Vránův Halifax s Hullem 3:4 na zápasy. Český mladík (24 zápasů/ 5+15) byl ve svém prvním zámořském play off zvolen do All Star týmu nováčků. V prvním kole jeho tým vyřadil například Cape Breton, za který chytal jistý Marc-André Fleury.

2005: HALIFAX MOOSEHEADS – Rimouski Océanic 0:4 (QMJHL)

Vrána už byl kapitánem týmu, ve finále nestačil na suverénní Rimouski. Za soupeře válel útočník Sidney Crosby. Halifax prohrál 0:4 na zápasy, Vrána ve 12 duelech play off nasbíral 14 bodů (10+4). Pro srovnání - Crosby jich měl 31 (14+17).

ČESKÁ FINÁLE

2010: VÍTKOVICE – Pardubice 0:4 (extraliga)

Finále s Pardubicemi ovládl legendární brankář Dominik Hašek, Ostravané prohráli 0:4 na zápasy. Vrána přišel do Vítkovic před začátkem sezony po těžkém zranění (otevřená zlomenina lýtkové a holenní kosti) ze zámoří, přivedl jej trenér Alois Hadamczik. V 16 zápasech play off si připsal 6 bodů (3+3).

2011: VÍTKOVICE – Třinec 1:4 (extraliga)

Vítkovice byly překvapením sezony, ve finále narazily na Třinec s nastartovaným Martinem Růžičkou, Radkem Bonkem a Václavem Varaďou. Padly 1:4 na zápasy. Vrána byl lídrem Vítkovic, v 16 zápasech měl 11 bodů (9+2).

RUSKÁ FINÁLE

2014: LEV PRAHA – Magnitogorsk 3:4 (KHL)

Překvapivé finále pro pražský Lev. Byl to vrchol a zároveň i konec klubu. Proti Magnitogorsku (s útočníkem Janem Kovářem) se hrálo na 7 zápasů, rozhodující duel prohrál Lev Praha v Rusku 4:7. Vrána měl ve 22 zápasech 13 bodů (7+6).

2015: KAZAŇ – Petrohrad 1:4 (KHL)

Do Kazaně se Vrána stěhoval kvůli ekonomickým problémům z Atlantu Mytišči v průběhu sezony. Ve finále Kazaň nestačila na Petrohrad s Kovalčukem. Hráči Petrohradu pak tvořili kostru Ruska na MS v Praze a Ostravě, kde brali stříbro. Vrána měl ve 20 zápasech play off 4 body (0+4).

ROZHOVOR S PETREM VRÁNOU SI PŘEČTĚTE V SOBOTNÍM SPORTU

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud