26. listopadu 2015 • 14:36

S Kusým se loučily legendy! Nezapomeneme na něj, smutnil Reichel

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

My way od Franka Sinatry znělo obřadní síní pardubického krematoria, kam se dnes hodinu po poledni přišly rozloučit davy lidí se Zbyňkem Kusým. Respektovaný hokejový manažer zemřel náhle minulou středu, zřejmě na selhání srdce.



Ve smutečních prostorách bylo přeplněno, desítky lidí se dovnitř vůbec nedostaly a poslední rozloučení s bývalým šéfem extraligových Pardubic a národního týmu museli sledovat zvenku, mnozí i na schodech. Třeba zrovna parta mistrů republiky z roku 2005, reprezentovaná například Petrem Průchou či Jánem Lašákem.

Z Bratislavy přijel bývalý dlouholetý pardubický kouč Miloš Říha, nechyběl někdejší slavný obránce František Musil, řada extraligových manažerů, například vítkovický Petr Husička, liberecký Ctibor Jech či karlovarský Miroslav Vaněk. Slavnou naganskou partu zastupoval Robert Reichel , Jiří Šlégr nebo Dominik Hašek . Na obřadu scházel majitel Dynama Roman Šmidberský. „Včera jsem s ním mluvil, je zaneprázdněný v cizině,“ hlásil Hašek.

Zleva Tomáš Rolinek, Petr Sýkora, Jan Snopek, Jan Kolář a Petr Průcha na pohřbu bývalého manažera Pardubic či hokejové reprezentace Zbyňka Kusého
Zleva Tomáš Rolinek, Petr Sýkora, Jan Snopek, Jan Kolář a Petr Průcha na pohřbu bývalého manažera Pardubic či hokejové reprezentace Zbyňka Kusého

Reichel dorazil z Litvínova se svojí paní Karin. Oba byli přepadlí, Zbyňka Kusého měli rádi. Trojnásobný mistr světa si na zesnulém manažerovi cenil jeho maximální profesionalistu, pracovní nasazení a loajalitu vůči hráčům. „Zbyněk vytvářel nám hráčům maximální podmínky, ze své pozice dělal všechno pro úspěch. Dokázal zařídit možné i nemožné. My hráči jsme se díky němu nemuseli o nic starat, zvládl všechno připravit. Od Vídně 96 byl naší prodlouženou rukou, prožil s námi nejkrásnější výhry v dějinách. Bylo to s ním hezký,“ vyprávěl Robert Reichel smutným hlasem.

Jako dlouholetý kapitán reprezentace ví, co říká. V Kusém našel parťáka, s nímž na šampionátech a olympiádách mohl řešit absolutně všechno. „Byl na něj obrovský spoleh ve všech záležitostech, všechno klapalo. Ohromnou práci odvedl při různých přeletech, díky Zbyňkovi jsme my hráči nemuseli nikde dlouho čekat, přiletěli jsme do ciziny, zařídil nám hned telefony. Mohli jsme se soustředit jen na práci,“ líčil Reichel.

Ač na osobu Zbyňka Kusého padaly i v hokejové branži různé názory, měl i řadu nepřátel, legendární český hokejista má jasno. „Byl to člověk, na kterého nikdo z naší party nemůže zapomenout. Z mého pohledu byl nejlepším manažerem, jakého jsem kdy zažil a jakého kdy národní mužstvo mělo.“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud