24. srpna 2019 • 20:45

Kuzněcov nebyl první. Zhřešil i Krupp. Kdo další měl problémy s dopingem?

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
  • Známí hokejisté, kterým zkomplikoval kariéru dopingový trestZnámí hokejisté, kterým zkomplikoval kariéru dopingový trestFOTO: Koláž iSport.cz

    Jevgenij Kuzněcov a kokain. Ruský hokejový útočník byl potrestán za doping zákazem startu v reprezentačních akcích, pořádaných Mezinárodní hokejovou federací (IIHF), na čtyři roky. Ale není jediný, kdo měl v minulosti problémy. Podívejte se na další případy, které se objevily na olympijském turnaji nebo na mistrovství světa.

  • Únor 1976

    Po vítězném utkání na ZOH v Innsbrucku s Polskem 7:1 byl kapitánu ČSSR Františku Pospíšilovi nalezen v krvi kodein jako pozůstatek léků proti chřipce, které celé mužstvo podlehlo. Zápas byl anulován. Po protestech čs. mužstva byl Pospíšilovi trest zrušen, potrestán byl lékař týmu.

  • Únor 1988

    Na ZOH v Calgary byl diskvalifikován polský hokejista Jaroslaw Morawiecki za efedrin. Morawiecki prohlašoval, že nikdy zakázané prostředky nebral. Od mezinárodní hokejové federace IIHF dostal trest na 18 měsíců.

  • 21. dubna 1989

    Obě dopingové zkoušky u amerického hráče Correyho Millena na MS ve Švédsku byly pozitivní na zakázané anabolické preparáty. Hráč byl vyloučen z MS a byl mu udělen zákaz startu v mezistátních utkáních na 18 měsíců. Mužstvo USA bylo navíc vyřazeno ze soutěže slušnosti a byly mu odebrány nastřílené branky v utkáních s Kanadou a ČSSR.

  • 22. dubna 1990

    Německému obránci Buffala Sabres Uwemu Kruppovi bylo na MS v Bernu prokázáno užití pseudoefedrinu, léku proti nachlazení. Krupp se bránil tím, že tento preparát užíval spolu s ostatními hráči Buffala jako prostředek proti chřipkové epidemii. Hokejista byl potrestán osmnáctiměsíčním zákazem startu v soutěžích IIHF.

  • 4. května 1994

    Americký útočník Bill Lindsay měl na MS v Itálii pozitivní dopingovou zkoušku na efedrin. Hráč se bránil tím, že užil multivitaminový přípravek, a odmítl se podrobit opakované zkoušce, za což byl vyloučen z turnaje. Výsledek utkání USA - Finsko byl změněn z původních 2:7 na 0:7.

  • 8. května 1998

    Dopingová kontrola na MS ve Švýcarsku po utkání mezi Itálií a Kanadou (2:5) objevila v moči italského obránce Michaela De Angelise efedrin. IIHF jej potrestala vyřazením ze všech mezinárodních turnajů do konce sezony a zákazem startu na následujícím MS.

  • 6. března 2002

    Běloruskému útočníkovi Vasiliji Pankovovi byl po prohraném zápase s Ruskem na olympiádě v Salt Lake City nalezen v krvi nandrolon. Hráč ani reprezentační tým potrestáni nebyli, na vině byl lékař týmu Jevgenij Losickij, který se podle rozhodnutí MOV nesměl zúčastnit dalších dvou olympiád.

  • 4. a 5. května 2005

    Pozitivní dopingový test na mistrovství světa v Rakousku měli ukrajinský hokejista Alexandr Pobědonoscev, v jehož moči byl nalezen norandrosteron, a Bělorus Timofej Filin, kterému byl nalezen rovněž norandrosteron. Oba hokejisté dostali dvouletý distanc.

  • 28. února 2010

    Slovenský hokejista Ľubomír Višňovský měl na olympiádě ve Vancouveru po výhře nad Norskem v základní skupině pozitivní nález na zakázaný pseudoefedrin. Protože však nešlo o závažné dopingové provinění, vyvázl s pouze varováním od Mezinárodního olympijského výboru.

  • 22. února 2014

    Dopingovou kontrolou na ZOH v Soči neprošel lotyšský hokejista Vitalijs Pavlovs, který měl v těle po čtvrtfinálové porážce s Kanadou zakázaný stimulant metylhexanamin. Za doping dostal trest na 18 měsíců. Následující den přišel o finále ZOH švédský útočník Nicklas Bäckström kvůli nálezu na pseudoefedrin. Ten užil v léku na alergii a vyvázl jen s napomenutím. Až po skončení Her byl kvůli užití anabolického steroidu dodatečně vyloučen z olympiády další lotyšský hokejista Ralfs Freibergs.

  • 20. února 2018

    Slovinský hokejista Žiga Jeglič odevzdal na ZOH v Pchjongčchangu vzorek obsahující zakázanou látku fenoterol. Do 24 hodin musel opustit olympijskou vesnici a později dostal osmiměsíční trest.

  • 23. srpna 2019

    Ruský útočník Jevgenij Kuzněcov dostal od mezinárodní federace IIHF čtyřletý distanc. Vítěz Stanley Cupu s Washingtonem měl na světovém šampionátu v Bratislavě v den zápasu o bronz s českou reprezentací pozitivní test na kokain.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud