Pavel Bárta
9. června 2022 • 17:40

Bříza o kandidatuře: Ostatní do toho jdou, já to neudělal. Ještě se rozhoduje

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až šest mužů se může ve volební řeži na konferenci 18. června ucházet o pozici prezidenta Českého hokeje. Navrhly je členské kluby nebo krajské organizace a záleží na nich, zda nominaci přijmou. Všichni potvrdili, že do toho půjdou, až na Petra Břízu, zařazeného do osudí v poslední chvíli. „Byl jsem nominován a řekl, že kandidovat nebudu. Ale požádali mě, abych zvážil, jestli to přijmu,“ sdělil pro deník Sport a web iSport.cz druhý muž IIHF a viceprezident svazu, jehož nominovala Opava.



Přišlo to možná překvapivě. Ale spíš proto, že jeho jméno vyskočilo tak pozdě. Petr Bříza nepatřil k těm, kteří otevřeně hlásali vstup do velké hry a jež po dlouhém středečním jednání odtajnil a posvětil výkonný výbor. Mělo se za to, že jako první viceprezident IIHF se zaměří na jiná témata a domácí rybník bude obhospodařovat z pozice svazového místopředsedy.

„Formální nominace ještě neznamená, že ji navržený přijme. O kandidatuře jsem neuvažoval, mám svoji práci. Ale pak jsme se začali bavit pouze o dvouletém trvání mandátu. Byl jsem požádán, abych případnou kandidaturu na dva roky zvážil. Nominaci jsem hned neodmítl, ovšem s tím, že se ještě rozhodnu. Ostatní řekli, že do toho jdou, já jsem to neudělal,“ sdělil pro deník Sport a web iSport.cz.

Svaz připravoval změnu stanov, aby se prezident svazu volil na dva roky místo dosavadních čtyř a mandáty se vyrovnaly. Za dva roky taky proběhne v Praze a Ostravě mistrovství světa a Bříza šéfuje organizačnímu výboru. „Domácí šampionát je nejdůležitější akce a to klíčové, co máme před sebou,“ připomněl.

Dalšími nominovanými kromě něj jsou Otakar Černý, Alois Hadamczik , Dominik Hašek , Bedřich Ščerban a Jiří Šlégr . O předsednictví tedy usilují hokejové legendy i zkušení hráči hokejového prostředí. A poprvé od roku 2004, kdy končila éra Karla Guta, povede svaz bývalý úspěšný plejer nebo kouč.

Delegáty s hlasem rozhodujícím jsou na konferenci prezident svazu, jeho tři viceprezidenti, předseda dozorčí rady, čtrnáct zástupců Tipsport extraligy, stejný počet vyslanců z první a druhé ligy i zástupců regionů a jeden zástupce ligy žen. Převládají tedy delegáti z hokejového podhoubí. Vzhledem k tomu, že prezident Tomáš Král a viceprezident Libor Zábranský rezignovali, smí jich volit nástupce dosavadního vedení celkem šedesát.

Volba proběhne dvoukolově. V případě, že by žádný z kandidátů neobdržel už v prvním kole nadpoloviční podporu, následuje další kolo, do nějž postoupí pouze dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. „Probíhají debaty, kontaktují nás kolegové z hnutí. Řekl jsem jim, že během pár dní oznámím svoje stanovisko,“ dodal Bříza, který má na svazu na starost právě kraje, a napřímo komunikoval s kluby z výkonnostního hokeje. „Hrozně mě to bavilo, spoustu věcí jsem se učil vidět i z jiného pohledu,“ přiznal.

Většina navržených mluví o nutnosti sjednocení a uklidnění českého hokejového prostředí. Vyjadřují podporu mládežnickému hokeji a malým klubům, aby přežily. Bez ohledu na výsledky průzkumů veřejného mínění bude záležet na tom, kdo se bude hokejovému hnutí jevit jako nejschopnější proměnit svá slova ve skutky a dokáže svou vizí, argumenty a důvěryhodností přesvědčit, že je schopen pohnout hokejem dopředu. Ať konference odhlasuje pro tento výsadek kohokoli, nedá se čekat, že český hokej spasí a hned změní celé jeho prostředí.

Do výkonného výboru chce také Dědek

Když Bříza kandidoval do Rady IIHF, musel mít souhlas národní asociace. O funkci prezidenta Českého hokeje se může ucházet zcela svobodně, není to nic proti ničemu. Omezení se týká pouze prezidenta IIHF, který nesmí být spojován s žádnou asociací.

A tak viceprezident pro Evropu Henrik Bach Nielsen předsedá dánskému svazu, Bob Nicholson, viceprezident IIHF pro Severní Ameriku, je současně bossem Hockey Canada, další člen councilu IIHF Franz Reindl byl předsedou německé asociace, Anders Larsson šéfuje Švédům.

Konference zvolí i nástupce za ty členy výkonného výboru, jejichž mandát předčasně končí. Rozhodně bude potřeba obsadit místo Libora Zábranského, který odstoupil v březnu po nástupu k reprezentaci v roli asistenta kouče. V případě Břízy, Ščerbana či Šlégra některého z nich, pokud bude zvolen předsedou, neboť všichni tři jsou už nyní v exekutivě Českého hokeje.

Na uvolněná místa členů výkonného výboru svazu byli nominováni Otakar Černý, Petr Dědek, Ctibor Jech a Aleš Kmoníček. Zvolen bude kandidát, který obdrží v jednom kole volby nejvíce hlasů, a na případná další uvolněná místa kandidát nebo kandidáti, kteří se umístí za ním.

Volba prezidenta i členů výkonného výboru bude tajná. S cílem sjednotit funkční období všech 11 lidí ve vedení hokejového svazu bude na konferenci současně navrženo, aby byli prezident i noví členové výboru zvoleni stejně jako stávající vedení s mandátem do řádné volební konference v roce 2024.

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud