4. května 2023 • 15:00

Šokující zpráva. V pouhých 58 letech zemřel legendární Petr Klíma

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako blesk z čistého nebe. Ve čtvrtek 4. května odpoledne se začala šířit zpráva o tom, že náhle zemřel bývalý hokejový útočník Petr Klíma. Webu iSport.cz se jí rychle podařilo ověřit, potvrdily jí následně i Litvínov a Kadaň, dva kluby, ve kterých Klíma působil. Klímu údajně našli doma v Chomutově bez známek života. Redakce vyjadřuje všem pozůstalým upřímnou soustrast.



Ještě na konci února psal ve svém pravidelném komentáři pro iSport.cz o dění v tuzemské nejvyšší soutěži. Navštěvoval extraligová utkání. Bedlivě sledoval finále, v němž se po ledě proháněl v dresu Hradce syn Kevin.

O několik dnů později nečekaně zemřel. Petru Klímovi bylo pouhých 58 let. Důvody úmrtí zatím nejsou známy. Klíma měl být nalezen doma bez známek života.

Na Twitteru o jeho úmrtí informovali zástupci Litvínova, v jehož dresu vstoupil do „velkého“ hokeje, a na klubovém webu také Kadaň, kde v minulosti působil jako generální manažer.

„S velkou bolestí v srdci oznamujeme, že nás nečekaně opustil Petr Klíma. Legendární Kozel, vítěz Stanley Cupu a jedna z největších postav litvínovské hokejové historie,“ uvedli zástupci Litvínova.

Rekordman NHL s číslem 85 na dresu, který by nic neudělal jinak
Video se připravuje ...

Bývalý československý hokejový reprezentant odehrál 13 sezon v NHL. S Edmontonem získal v sezoně 1989/90 Stanley Cup. Ve sbírce měl tři medaile z mládežnických šampionátů a dva tituly z československé nejvyšší soutěže, oba s Duklou Jihlava.

Spolu s Petrem Rosolem a Vladimírem Kamešem vytvořili v Dukle pod vedením trenéra Stanislava Neveselého legendární útočnou trojici, v té době srovnávanou s nejlepším evropským útokem Larionov-Makarov-Krutov z CSKA Moskva.

V roce 1985 emigroval do Spojených států. V NHL si udělal obrovské jméno. Celkem ve slavné lize odehrál 786 utkání, v nichž získal 573 bodů (313+260). Platil za vyhlášeného střelce. Kariéru ukončil po sezoně v litvínovském dresu v roce 2003 ve 38 letech.

Naposledy působil jako majitel prvoligové Kadaně, kvůli finančním problémům ale klub nedokončil sezonu.

Chomutovský rodák, kterému v hokejovém prostředí nikdo neřekl jinak než „Kozel“, si zahrál také za Litvínov, Detroit, Tampu, Los Angeles nebo Pittsburgh. Na den přesně před 32 lety prožil v NHL skvělý večer, kdy během pěti minut a 13 sekund dosáhl čistého hattricku. V dresu Oilers se podílel na vysoké výhře 7:2 nad Minnesotou North Stars.

Čest jeho památce.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud