10. června 2010 • 15:43

Zesměšnili Prongera. I proto teď Chicago slaví

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší hokejové bitvy se nevyhrávají jen na ledě. Chicago triumfovalo v letošním Stanley Cupu také díky tomu, že se podařilo znechutit jednu z hlavních hvězd soupeře. Filadelfského obránce Chrise Prongera se povedlo zesměšnit listu Chicago Tribune, který z hokejového tvrďáka udělal díky koláži krasobruslařku. "Bruslíš jak holka," smáli se mu.



Veterán Pronger si rád zakládá na pověsti hokejového bouráka, který se s ničím moc nepáře. Vítěz Hart Trophy z roku 2000 se ale před klíčovým finále Stanley Cupu proti Chicagu nechal rozhodit fórkem, jenž na něj nachystala redakce listu Chicago Tribune.

Noviny v den šestého utkání o hokejový grál zveřejnily na titulní straně velkou koláž, na níž byl Pronger oblečený do krasobruslařské sukýnky. K tomu novináři připojili rýpavý text: „Vypadá jak Tarzan, bruslí jak Jane.“

Pronger se sice před finále snažil zachovat klidnou tvář, jeho pravé emoce ale brzy vyšly najevo. Stačilo pár otázek od žurnalistů. „Chrisi, co jste tomu říkal?“ Odpověď: „Nečtu, co píšete. Ani příjemné, ani nepříjemné věci.“ Další otázka: „Chcete, abych vám popsal, jak to vypadalo?“ Popuzená odpověď: „Tohle mě fakt nezajímá. Máte nějakou jinou otázku?“

Krasobruslařská koláž, která zesměšnila filadelfského tvrďáka Chrise Prongera.Foto INT.

Obrovského obránce nezastihla provokace ve správné chvíli. Jeho tým se před šestým finále ocitnul na hraně prohry, samotný Pronger hrál mimo to v předcházejícím duelu mizerně. Dojem si moc nezlepšil ani v duelu číslo šest, který vyhrálo Chicago a stalo se novým šampionem. Kdo ví, třeba na tom měla částečnou zásluhu i legrácka, jež Prongera vyvedla z míry.

Ve Philadelphii každopádně krasobruslařská koláž spustila vlnu kritiky. List The Inquirer označil celou věc za dětinskou hloupost, do chicagských novinářů se ostře pustily i feministky a americké hokejistky. „Docela bych si troufla vyzvat na ledě editora Chicago Tribune na férový souboj jedna na jednoho,“ zlobila se jedna z nich Angela Ruggierová.

Samotný Pronger se k věci už dále nechtěl vyjdařovat. Jedno je ale jasné: psychologickou válku začal ve finále letošního Stanley Cupu on. Po dvou prohraných utkáních v Chicagu si totiž pokaždé rychle dojel pro ohraný puk. Tak, aby si ho nemohl vzít na památku nikdo z vítězů.

„Dal jsem ho do koše. Tam, kam patří,“ popisoval.

Vypadalo to jako banalita, chicagské hokejisty však jeho mírná provokace nadzvedla. Už brzy se ale měli přesvědčit, že mužem bez nervů není ani samotný Pronger. Muž, ze kterého udělali krasobruslařku.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud