17.9.2019 • 04:50

563. tenistka světa: jak je těžký život, když opustíte práci kvůli snu

Vstoupit do diskuse
0

Každý den vidíte kolem sebe záplavu zpráv o nejvíce úspěšných tenistkách. Ale podívejte se ve světovém žebříčku víc dozadu. Najdete tam příběh Mariny Judanové. Švédská hráčka před sebou měla velkou kariéru, pak se vydala ve svém životě úplně jiným směrem, aby po mnoha letech zjistila, že jí tenis zase chybí. Pak vyměnila už jisté zázemí za nevyzpytatelné cestování po turnajích. „Za tuhle šanci jsem vděčná, i když to občas není lehké,“ přiznala pro BBC.



Dnes devětadvacetiletá Judanová byla ve Švédsku juniorskou šampionkou, jenže zasáhla puberta. „V 16 letech jsem byla 250. nejlepší juniorka na světě. Pak jsem se ale jako teenagerka začala vzpouzet, trávila jsem čas se špatnými lidmi, pít, kouřit, chodit se staršími muži. Říkala jsem si, že tenis nesnáším a jako osmnáctiletá jsem s ním skončila.“

Tenisovou raketu na dalších šest let odložila. Jenže pak se jí do hlavy nečekaně začal vkrádat do hlavy pocit, že jí tenis chybí. Proto se nejdřív objevila na kurtu jako tréninková partnerka svého kamaráda. Před dvěma lety se rozhodla, že půjde do téměř ukončené tenisové kariéry znovu naplno.

A zase zahazovala slibně rozjetou kariéru. Pracovala totiž jako inženýrka pro automobilku Volvo a vydělávala 30 tisíc liber (880 tisíc korun) ročně. „Lidé v práci mi říkali, jak je skvělé, že chci žít svůj sen. Ale asi si také museli myslet, co to dělám, proč odcházím ze stabilní práce a chci utrácet peníze hraním tenisu.“

GALERIE | Jak vypadá život 563. nejlepší tenistky světa, odkrývá Judanová na svém Instagramu

Opustila práci a zkusila tenisovou kariéru
Opustila práci a zkusila tenisovou kariéru

Ano. Když rozjíždíte tenisovou kariéru z ničeho, není to levná záležitost. Prvotní investice činila 18 000 liber (525 tisíc korun) z rodinných úspor, aby mohla začít objíždět nejméně hodnocené turnaje. Kromě toho, že se musela soustředit naplno na trénink, musela také naplno počítat: vyplatí se mi jet zrovna na tenhle turnaj kvůli prize money a bodům do žebříčku v porovnání s náklady, které kvůli tomu budu mít?

„Pokaždé je to risk. Můžu si dovolit letenku? Můžu si dovolit pár dní pobytu navíc, abych se srovnala s časovým posunem? Pojede další hráčka se mnou a budu s ní moct trénovat?“ připojila Judanová další otázky, které si musí pravidelně pokládat.

Dochází tak často ke kuriózním situacím. Bydlí třeba na pokoji se soupeřkou, s níž druhý den hraje. Přiznává, že horší je, pokud sdílíte pokoj s již vyřazenou hráčkou, zatímco vy ještě v turnajovém pavouku zůstáváte. Zvlášť když vaše spolubydlící je o deset let mladší a chce si užít pořádný večírek a na pokoj si vzít známost z baru.

A teď příjmy. Jsou hodně vzdálené třeba i prize money pro vyřazené hráče v 1. kole Wimbledonu (45 tisíc liber, 1,35 milionu korun). Judanová za vítězství na turnaji ve švédském Varbergu v květnu dostala 2350 dolarů (55 tisíc korun).

Zápasy nemají nijak strhující kulisu. Obvykle bez diváků i bez čárových rozhodčích. „V sázce je hodně a když je míček napůl venku a napůl uvnitř kurtu, 80 procent hráčů zahlásí aut.“ Švédská hráčka si také nemůže dovolit trenéra, takže soupeřky sleduje na sociálních sítích.

Judanová je momentálně šestou nejlepší švédskou tenistkou, ale z původní investice do tenisové kariéry jí zbývá 5 000 eur. „Vím, že dalších deset let už hrát nebudu. Kolik mám ještě času, abych ospravedlnila, že hraju tenis profesionálně? Vyhrávám dost. Můj cíl je vydělávat si tenisem,“ přeje si. Zatím bez záruky, že se to opravdu podaří.

Hrajte o sluchátka za 3490 korun. Přihlaste se na závod iSport LIFE a získáte k tomu funkční tričko zdarma>>>


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}