Petr Adam
10. srpna 2023 • 13:20

Barcelona na Strahově! Vadí výšlap, u Slavie i Sparty permanentky táhly víc

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzpomínáte, jak fanoušci Slavie trpěli, když jejich klub působil na Strahově, než se vrátili do moderního Edenu? Podobné pocity nyní budou zažívat příznivci FC Barcelona. Kvůli radikální rekonstrukci ikonického Nou Campu se musí minimálně na následujících 15 měsíců přesunout v katalánské metropoli na Olympijský stadion. Obhajoba španělského titulu v nepříliš přívětivých kulisách bude komplikovaná.



Mnozí se teď oprávněně ptají, zda nebylo lepší vsadit na méně ambiciózní plán přestavby Nou Campu, který umožňoval, aby se na něm hrálo i během oprav. Výraznější rekonstrukce přinese potenciálně vyšší zisky klubu, jakmile bude hotová. To se má stát příští rok v listopadu, ovšem jen za předpokladu, že nenastanou žádné komplikace.

To už jsou kostky vrženy… Nucený azyl nicméně přináší Barceloně problémy už nyní. Pro klub, který dlouhodobě trápí vysoké dluhy, přibudou do rozpočtu další záporná čísla. Úpravy „barcelonského Strahova“ vyšly na 20 milionů eur, roční ztráta klubu zapříčiněná stěhováním z Nou Campu je odhadnuta na 50 milionů eur. Sečteno a přepočteno na koruny - minus 1,7 miliardy.

Olympijský stadion stojí od roku 1929, nejdřív na něm hráli Barcelona i její městský rival Espanyol, debutoval na něm za FCB Lionel Messi a Espanyol na něm působil 12 let od roku 1997, než získal novou arénu.

Barcelonský „Strahov“. Jak vypadá azyl pro slavný klub na příští sezonu
Video se připravuje ...

Stadion pro 54 367 diváků (ovšem 10 procent z nich má omezený výhled) vypadá jako dostatečná náhrada pro jakýkoliv jiný klub, ale ne pro Barcelonu. Počty jsou výmluvné. V minulém ročníku La Ligy měla 83,5 tisíce permanentkářů. První strategie byla dát jim polovinu ze 49,5 tisíce sedaček k dispozici v loterii. Jenže za o 30 procent vyšší ceny.

Reakce nejvěrnějších příznivců? Jasně odmítavá, přihlásilo se jich o permanentku jen sedm tisíc. Tedy méně, než se prodalo před touto sezonou ve Slavii (11 tisíc) či Spartě (9 tisíc).

Hrozící fiasko vedení Barcelony odvrátilo zlevněním sezonních vstupenek o polovinu, poptávka se zvedla, ale i tak není stále potřeba losovat mezi zájemci. Na první domácí zápas v ligové sezoně proti Cádizu lístky bez potíží na klubovém webu seženete. Na přípravný duel proti Tottenhamu dorazilo v úterý 35 224 diváků.

Důvodů, proč Olympijský stadion v Barceloně neláká, je několik.

1. Bude jediným stadionem ve španělské nejvyšší soutěži, na kterém odděluje hřiště od tribun atletická dráha.

2. Z nejbližší stanice metra je to k němu 20 minut pěšky se 173 metry převýšení. Ano, fanouškům pomůže několik eskalátorů, ale ne všichni mají náladu na dlouhé procházky. Mimořádná autobusová linka nápor těžko zvládne.

3. Vadou je i nedostatek parkovacích míst. Dva tisíce se jich rozdělí mezi handicapované příznivce i autobusy s mimobarcelonskými fanoušky.

4. Při obvyklých pozdních večerních výkopech vadí i víc větrné a chladné počasí.

Trenér Xavi si uvědomuje, že vlažná kulisa při domácích zápasech může sehrát velkou roli. „Nebude to lehký rok pro Barcelonu, protože se stěhujeme. Budete pro nás hodně důležití, potřebujeme mít stejný pocit jako na Nou Campu,“ vyzval fanoušky a v klubu musí věřit, že se to alespoň částečně splní.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud