24. listopadu 2017 • 12:02

Biatlonista Krčmář jde do sezony uvolněně a poučený z MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Biatlonista Michal Krčmář se každým rokem pomaličku prodírá mezi elitu. Jednou by mohl napodobit své kolegy z reprezentace a přivézt z velké události cenný kov. Poučen z únorového mistrovství světa se snaží do nadcházející sezony vstoupit uvolněný, aby ustál tlak na olympijských hrách v Pchjongčchangu.


V minulé sezoně poprvé vystoupil na stupně vítězů ve Světovém poháru. Ve stíhačce v Ruhpoldingu získal bronz a na každém z prvních šesti dílů seriálu SP se vešel do elitní desítky. Proto přijel na šampionát do Hochfilzenu dobře naladěný a připravený, ale v prvních závodech neustál tlak psychicky a zpočátku se hledal.

"Už na mistrovství jsem přijel psychicky vyšťavený, napjatý," vzpomínal Krčmář před startem nové sezony. Ze sprintu se na MS nedostal do stíhačky a až ve vytrvalostním závodu se blýskl šestým místem. "Jsem rád, že jsem aspoň tohle vykřesal," řekl.

Je mu jasné, že psychika hraje v souboji se špičkou důležitou roli. Považuje za důležité, že si podobnou situací prošel. "Jsem rád, že to přišlo loni, ne letos. Bylo to poučení. Věřím, že mi to pomohlo," řekl Krčmář. Před olympijskou sezonou má jasný plán: "Snažím se do toho jít uvolněnější. Budu závodit od začátku na maximum, ale vím, že to náročnější přijde po novém roce a psychické síly budou potřeba."

Na mentální stránce pracuje se známým, který není psychologem, ale nechce, aby se z toho dělala věda. "Jsme profesionálové. Tyhle věci dělá každý a není to nestandardní. A ve finále si můžou říkat co chtějí, ale sportovec si to musí srovnat a najet na to. Bez toho to nedokáže," řekl šestadvacetiletý Krčmář.

V letní přípravě zvládl v tréninku všechny předepsané dávky bez zdravotních omezení jako mnoho jeho kolegů. "Nepsalo se o mně, takže to hodnotím pozitivně," vtipkoval. "Musím zaklepat na dřevo. Zdraví mi drželo a absolvoval jsem vše, co mi trenéři předepsali. S tím jsem spokojenej," konstatoval Krčmář.

Z předsezonních testů nemá špatný pocit, ale statistikou se nezabývá. "Nabral jsem dávky a mám se v zimě o co opřít. To je stěžejní," řekl Krčmář. Navíc ví, že je závodní typ. "Trénink jezdím naplno, snažím se zmáčknout, ale jakmile na sebe oblíknu číslo, tak si troufám říct, že ze sebe dokážu vymáčknout ještě něco víc."

Michal Šlesingr relaxuje andrenalinovými seskoky ze skály, Ondřej Moravec chodí na skialpech, zato Krčmář nabírá ve volnu energii v domácím prostředí. Po sezoně se přestěhoval s přítelkyní do nového bytu v Jablonci. "Jo, byli jsme na dovolené na týden v Turecku a před podzimem si na tři čtyři dny odpočinout v Luhačovicích, ale hrozně mě nabíjelo být v klidu doma a nic nemuset," podotkl Krčmář.

Nyní už je s reprezentací ve švédském Östersundu, kde v neděli začne kolotoč Světového poháru. "Přípravné období bylo půl roku a už to bylo dlouhé. Převládá pocit, že jsem napjatý a těším se na závody," těšil se Krčmář.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud