21. února 2018 • 20:46

Němečtí hokejisté mají možnost získat třetí olympijskou medaili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Německý hokej ve své dlouhé historii dosáhl na dva olympijské bronzy v letech 1932 a 1976, tři cenné kovy má i z mistrovství světa. Nyní v Pchjongčchangu má tým, který vede kouč Marco Sturm, dva zápasy na to, aby vybojoval další. To vše díky nečekané výhře 4:3 v prodloužení nad Švédy, kteří měli být podle papírových předpokladů těmi, kdo ohrozí ruský tým na cestě za zlatem.


Od spojení Západního Německa s NDR v roce 1990 nezaznamenal německý hokej překvapivější výsledek. Ačkoli čtvrtá příčka z domácího MS v roce 2010 byla velkým úspěchem a už tehdy měli Němci k cennému kovu blízko. V boji o bronz tehdy prohráli shodou okolností se Švédy 1:3, přestože po dvou třetinách byl stav 1:1. Nyní zúčtovali se vším všudy.

"Jsem na všechny kluky hrozně hrdý. Jak hráli, jak tvrdě pracovali, kolik bloků střel tam dnes bylo," neskrýval nadšení kapitán Marcel Goc. "Dali jsme do toho všechno, co v nás bylo. A dnes to stačilo k postupu. V prodloužení se může stát všechno. Jeden šťastný odraz, jedna teč, puk skončí v bráně a je konec. A přesně to se povedlo Patricku Reimerovi," doplnil čtyřiatřicetiletý útočník.

Reimer zaskočil Švédy, když si to v polovině druhé minuty prodloužení namířil z kruhu pro vhazování zčistajasna až do zakončení, přestože měl kolem sebe tři soupeře. Rychlým manévrem se protáhl až před Viktora Fastha a na druhý pokus gólmana Seveřanů překonal. Jen si musel se spoluhráči ještě počkat na kontrolu u videa.

Gól platil. "Viděl jsem tam trochu prostoru, tak jsem jel přímo k bráně, zkusil to a vyšlo mi to. Nějak jsem se dostal k dorážce a dostal puk do brány. Věděl jsem hned, že tohle nemohou odvolat, byl jsem si vážně jistý. Ale samozřejmě jste napjatí, když čekáte na výrok rozhodčího," popsal rozhodující chvíle Reimer.

Německé hokejisty tak nezlomilo ani to, že během základní doby přišli o slibný dvoubrankový náskok. Po druhém dějství vedli 2:0, a když už soupeř ve třetí části snížil, Dominik Kahun v 49. minutě odpověděl.

"Švédové začali lépe a po těch úvodních deseti minutách byli na koni, jenže my jsme se zvedli a převzali ve druhé polovině úvodní třetiny otěže. Pomohly nám dobře odehrané přesilovky a najednou jsme vedli 2:0. Švédové pak vypadali čerstvější a samozřejmě se snažili při dvoubrankovém manku o zvrat, ale my jsme skvěle bojovali," řekl obránce Christian Ehrhoff.

"Vedli jsme 2:0 a drželi to skoro celý zápas. A pak najednou to bylo 3:3, já kouknul na časomíru a zbývalo ještě takřka devět minut do konce. To bylo fakt bláznivé, protože Švédové hráli v těch chvílích naprosto neskutečný hokej," připomněl Kahun.

Jakmile ale jeho tým ustál závěr bez další inkasované branky, rázem bylo vše zcela otevřené. "Pro nás Němce je ohromnou motivací už jen možnost tu být a hrát čtvrtfinále. Když jsme šli do prodloužení, jen jsme si říkali, 'jasně, mohli jsme vyhrát po 60 minutách, ale kdyby nám někdo před zápasem řekl, že půjdeme se Švédy do prodloužení, byli bychom za to šťastní', takže jsme se jen chopili své šance," dodal Kahun.

"Tohle je náš splněný sen a my jsme si dovolili snít. Myslím, že všichni sportovci tady na olympiádě mají dovoleno snít. Náš sen se ale stal skutečností a jsme mezi nejlepšími čtyřmi, takže to nemůže být lepší," prohlásil trenér Sturm.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud