Jakub Dvořák
31. srpna 2020 • 16:20

Smíšek, kterého kosí zdraví. Případ nečekaného střelce Juliše

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když Sparta na jaře 2016 došla až do čtvrtfinále Evropské ligy, Lukáš Juliš byl jednou ze stěžejních postav trenéra Zdeňka Ščasného. Zkušený kouč vyndal ze sestavy matadora Davida Lafatu a do velkých bitev poslal jednadvacetiletého mladíka, který splácel důvěru vstřelenými góly. Jenže tehdy ještě nadějný útočník slušně rozjetou kariéru nedokázal posunout na další level. A to i kvůli zrádnému zdraví. Nyní se o to pokouší znovu.



Už v roce 2014 musel podstoupit operaci předního zkříženého vazu. Pod Petrem Radou jej na jaře 2017 skolil opět problém s kolenem, a když se v roce 2019 odešel rozehrát do Bohemians, záhy ho opět vyřadilo zranění nohy.

Věčně usměvavý útočník měl za sebou období temna. Fanoušci už nevěřili jeho uplatnění v A-týmu. O co hůř – zdejší lékaři si s jeho poraněným chodidlem nevěděli rady. Juliš už byl připravený se vzdát. Pomohli až belgičtí specialisté, kteří jej vrátili na fotbalové trávníky.

Podle svých slov nastavil mysl na pozitivní vlnu a na hřiště se vrátil ve velkém stylu: sparťanské rezervě vystřílel druhé místo v ČFL a následně prožil snové jaro v Olomouci. Klika jako hrom, lamentovali stále někteří nedůvěřiví příznivci Pražanů.

TOP góly 2. kola: Přesná trefa gólmana Slavie i pěkný zásah Chramosty
Video se připravuje ...

Sportovní úsek v čele s trenérem Václavem Kotalem se však už od jara těšil, až bude Juliš opět na Letné. A to přesto, že disponoval Liborem Kozákem, Benjaminem Tettehem či Adamem Hložkem.

U rodáka z Chrudimi si cení jeho vlastnosti proměnit většinu naskytnutých šancí a především orientace v pokutovém území. Proti Brnu pohotově zasunul míč do branky skluzem, s Olomoucí zase nikým nehlídaný při rohu bez rozpaků křápl do odraženého balonu a uklidil jej k tyči.

Že vám to někoho připomíná? Ano, přesně tyhle atributy zdobily i Davida Lafatu. Juliš je však od svého někdejšího spoluhráče a vzoru (zatím) na hony vzdálený.

I tak ale plní sparťanská očekávání do puntíku. Výbornými výkony v letní přípravě a na startu ligy ukazuje, že se pochybovači pletli. Stále jen pětadvacetiletý forvard drží od angažmá na Hané nekompromisní tempo 11 branek ve 14 ligových zápasech. I proto v létě odsunul Libora Kozáka, nejlepšího střelce minulého ročníku, jen do role žolíka.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud