Pavel Bárta
16. března 2016 • 11:42

Výborného konec? To je smutný a zbytečný odchod legendy

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až to přijde, tak to přijde. David Výborný ještě před play off sám tvrdil, že to může trvat měsíc, ale třeba jen týden. Nakonec se zbytek jeho hokejové pouti smrskl na 27 minut. Kariéru pětinásobného mistra světa rázně ukončil ošklivý zákrok Bedřicha Köhlera, který ve druhé třetině prvního čtvrtfinále mezi Mountfieldem HK a boleslavským BK trefil nohou jeho koleno. Jeden z nejlepších hráčů novodobé české historie opouštěl jeviště za cizí pomoci a v bolestech.



Asi opravdu není radno říkat, že se něco děje naposledy. Třeba lyžaři o tom vědí své, lidí s končetinami polámanými při poslední jízdě na sjezdovce bývají každou zimu plné špitály. I hokejisté jsou pověrčiví. A tak to vypadá, jako by Výborný ten nešťastný konec sám přivolal. O svém odchodu mluvil zcela otevřeně, počítal s ním a vypadal i smířeně, byť si ho po tolika letech pořádně nedovedl představit. Byl na něj připravený, jen nemohl být připravený na to, že to přijde tak rázně a tak brzy.

Hradecký útočník po zápase vyjádřil upřímnou lítost a kál se. Bylo to až dojemné. Jistě že Köhler nejednal se zlým úmyslem a primárně nehodlal Výborného zranit. Ale kdo by tvrdil něco jiného, zvlášť když viděl, co způsobil? O tom Köhler dopředu nepřemýšlel, zato si však uvědomoval, s kým má tu čest, a v každém případě šel do souboje s tím, že Výborného chce vší silou trefit. Jen to provedl velmi neohrabaně a nešťastník Výborný při vší smůle nestačil před jeho atakem uhnout, vysmýknout se, jako už mnohokrát předtím. Výsledek známe.

Výborný po faulu kolenem nedohrál! Urban ho pomstil
Video se připravuje ...

Extraligová disciplinárka následně vyměřila Köhlerovi za jeho likvidační faul trest na čtyři zápasy. Po jeho vypršení se vrátí, hokejová kariéra Davida Výborného však už pokračovat nebude. I kdyby zranění nebylo natolik vážné, dokázal se rekordně brzy dát aspoň trochu do pořádku a Boleslav měla šanci na další postup, dovolím si tvrdit, že by se už nevrátil. Proč se ještě huntovat, když to měl za pár? Teď už se půjde možná jednou, dvakrát týdně sklouznout do pražských Letňan ke kamarádovi Františku Kučerovi.

Kdyby něco takového předvedl Ryan Hollweg , na českých náměstích už budou stavět šibenice nebo rovnou dřevěné hranice. Ke Köhlerovi dokážeme být shovívavější, i když pár hříchů v seznamu taky má. Ale kdyby vážně nezranil hokejovou ikonu, navíc v posledních dnech zářné kariéry, taky by se to tolik nerozmazávalo. Dostal by trest a nazdar. Jedeme dál.

David Výborný končil už jednou a taky podivně. To když se před pěti lety nepohodl ve Spartě. Odchod do Mladé Boleslavi mu vdechl nový život. Ligovým titulem jako před rokem Martin Ručinský s Litvínovem by se tam třeba nerozloučil, ale kdo tohle může vědět. Ani on nemá po dvou desetiletích ve špičkovém hokeji tělo dorostence. Je smutné, že to skončilo takovým způsobem.

Za Výborným toho každopádně zůstane spousta. Český rekord reprezentačních startů, dvanácti účastí na světových šampionátech a osmi medailí, z toho pěti zlatých, od Vídně 1996 přes zlatý hattrick po Vídeň 2005, kde tým k triumfu dovedl coby kapitán. Našlo by se toho víc, čím se David Výborný zapsal do historie. Bedřich Köhler po pondělním zápase ponese stigma hráče, který mu tak nedůstojně a zbytečně uťal kariéru hokejové legendy.

PROJDĚTE SI KARIÉRU DAVIDA VÝBORNÉHO ROK PO ROCE ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud