Radko Gudas
8. listopadu 2016 • 05:00

S rozhodčími mám dobrý vztah. Bavíme se o všem. Jsou to taky jen lidé

Autor: Radko Gudas
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

I mně připadá neuvěřitelné, že jsem šest zápasů hrál bez jediné trestné minuty, ale nemyslím, že by to bylo tím, že bych si dával větší pozor. Ani u rozhodčích nepozoruju, že by mě víc sledovali. Nikdy jsem s nimi neměl špatný vztah, naopak myslím, že vědí, že nejsem zákeřný hráč. Co jsem se vrátil, dost za mnou jezdí a baví se. I o běžných věcech. Tuhle před zápasem za mnou jeden přišel a ptal se, jak se mi líbil kostým, který měla moje dcera na Halloweenu.



Chci říct, že se nebojí projevit i vlídnou tvář, snaží se být pozitivnější a spíš to odlehčit. Popovídáme si. Jsou taky lidi, občas písknou zákrok, který viděli jinak. Takže pro sebe máme pochopení. A vědí, že nepříjemnosti, jako ta, co potkala mě, se občas stávají.

S trenérem jsme to párkrát rovněž probírali. Povídal, že se mu líbí, jak hraju, a že se snažím víc si na ledě dovolit, že mě chce využívat co nejvíc. Zatím to fungovalo. Taky řekl, že mi suspendace možná pomohla, ostatní hráči ke mně mají větší respekt. Když jsem přišel do ligy, dohrávali mě pětkrát víc. Ani provokace jsem žádné nezaznamenal, dokonce se mě nikdo v téhle sezoně ještě ani nezeptal na bitku. To je hodně zvláštní, jak zatím proplouvám, přitom hraju pořád stejně.

Myslím, že mi ten incident dali trochu okousat, udělali ze mě maličko odstrašující příklad. Kdo mě nezná a přečte si třeba jen internet, vidí šest zápasů stop a tím to pro ně hasne. Myslí, že to muselo být asi něco strašného. Ale vracet se nechci. A ani nemám v plánu nic dalšího.

Na konci minulé sezony jsem hrál s Brandonem Manningem a teď se k němu vrátil. Začátek měl výborný, hledali někoho, kdo by mu sednul a nastupoval proti nejlepším lajnám soupeřů. On hodně bruslí a tvrdě pracuje, stejně jako já, vyhovíme si a jsem rád, že se nám daří. Do týmu sice přišel mladý Provorov, jenže nemá tolik zkušeností, aby zvládal celých šedesát minut to, co my.

Tím se vytváří víc prostoru pro nás. Chodíme na led i s Voráčkem a dalšími, kteří si umí najet a dát gól, a s tím přicházejí i nějaké body. Je to příjemné, když se můžeme prosadit i na druhém konci, než abychom ty góly měli jenom dostávat.
Párkrát se nám podařilo otočit zápas, začátky nemíváme dobré, to ještě pilujeme.

Máme tým, který se nevzdává, i když prohráváme 0:3 po první třetině. Nemůže to vycházet věčně, ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě... K pár vítězstvím nám hodně pomohl Michal Neuvirth. Předvede velký zákrok, když ho nejvíc potřebujeme. Myslím, že si zasloužil každý start, co nastoupil.

Bavíme se spolu často, ale neřekl bych, že by byl naštvaný, že nechytal ještě víc. Dokáže uznat chybu a na druhou stranu nedá nic zadarmo. Bude bojovat za každou příležitost a nic nepustí lacino.

Jsem docela rád, že se po mnoha letech zvedl Edmonton. Mladí tam lítají, povzbudili to. Uvidíme, jak budou pokračovat, až se to někdy v prosinci, lednu trošku ustálí a začne se hrát víc do obrany. Ale je skvělé, že měli takový začátek, aspoň je v popředí vidět zase nějaký jiný tým.

Na začátku padalo víc gólů. Je to i tím, že do NHL vtrhla vlna mladých. Jsou nabuzení, chtějí se předvést. Mají trošku jinou mentalitu. Když před pár lety někdo přišel do ligy, věděl, že si musí počkat, co na něj zbude, a snažil se o to bojovat. Teď razí opačný trend. Mladí dostanou hned plno prostoru a ti starší se musí rvát o příležitost. Já se jen těším, až někdo mladý přijde z Čech a v prvním zápase nasází pár fíků jako Matthews nebo Laine.

U nás máme Travise Konecnyho. Aspoň české jméno. Prarodiče prý ještě mluví česky. Říkali jsme mu, že se měl taky něco naučit, byli bychom v týmu čtyři. Tedy, nebereme ho úplně za svého, neumí ani slovo. Ale v Coloradu ho vezmeme do české restaurace. Když bude hoden…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud