Tomáš Vrábel
4. března 2016 • 13:00

Jágrova éra právě vrcholí. My si užívejme to, že v ní žijeme

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kariéru Jaromíra Jágra prolnula vydatná dřina. Zápasy jsou pouhým zlomkem toho, co pro hokej obětoval. Zato teď přišel čas sklizně. Ne pro něj, ten má v tuto chvíli jiné starosti a sny, ale pro české fanoušky. V noci na pátek se v historickém bodování dotáhl na třetího Gordieho Howea a na dohled má druhou příčku. Může dosáhnout příčky hned za nedostihnutelným Waynem Gretzkym.



Ačkoli už je to kolorit poslední doby, má cenu zopakovat, že je fantastické, v jaké formě Jágr brouzdá po ledových plochách v NHL ve 44 letech. Přestože si to mnoho lidí uvědomuje, víc jeho činy ocení možná až následující generace.

Někteří fanoušci totiž mají už k Jágrově chvále averzi, já si je dovolím označit za nevděčníky. To, co Jágr (nejen) v historických tabulkách dokazuje, si naopak zaslouží bezmezný obdiv.

Český hokej má a měl vždy skvělé hokejisty. Nyní ho zdobí například Krejčí , Plekanec , Voráček či třeba nastupující Pastrňák . Jágr je však i ve společnosti Crosbyho a Ovečkina unikát. Ani jedna z těchto hvězd nedokáže říct, co bude dělat ve čtyřiačtyřiceti letech. Na myšlenku, že by ještě hrály hokej, se jen ironicky poušklíbne.

Jágrův přístup k hokeji nelze brát jako dogma. Když byl mladší, myslel, že týmu pomůže jen kanadskými body, nadhled nad osobními statistikami a pochopení týmového ducha mu došel až později.

Stejně jako bych žádnému malému hokejistovi nedoporučil spotřebovat nadměrné množství coly, bábovek či sušenek jako on. Rád mluví o věcech, které zdaleka přesahují mantinely hokejových stadionů. Je to zkrátka výjimečný hráč i člověk.

Jsme svědky toho, jak se Jágr škrábe nahoru historickými statistikami NHL, nejlepší soutěže světa. Jak boří mýty o hokejové dlouhověkosti a protahuje lhůtu odchodu do důchodu. Jak o něm s uznáním mluví výrazně mladší soupeři. Užívejme si toho. Nadcházející generace nejen Čechů si Jágrovu kariéru budou dlouho připomínat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud