9. září 2012 • 05:00

Nejlepší závod mého života, říkal rekordman Merritt

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to úchvatný běh. Americký atlet Aries Merritt zbořil světový rekord na 110 metrů překážek na mítinku v Bruselu ve velkém stylu. Výkon Dayrona Roblese ze Zlaté tretry Ostrava 2008 posunul rovnou o sedm setin na 12,80 sekundy, ačkoli se upínal k času o pět setin horšímu. Číslo 1285 měl jako heslo k mobilu nebo jako součást emailové adresy.



„Říkal jsem si: Co? Co? Co to vidím? Prostě jsem začal křičet, protože jsem byl v naprostém šoku. Nebyl jsem schopen uvěřit, že bych mohl běžet tak rychle,“ říkal olympijský vítěz a halový mistr světa na šedesátce překážek, jenž šesti nejlepšími časy jasně dominoval sezoně při problémech Liou Sianga i Dayrona Roblese.

Světový rekord se od něj v této sezoně čekal, jenže on jako podle šablony běhal časy začínající čísly 12,9. Jenže tentokrát s mírnou podporou větru rozbil historické tabulky největším posunem za 31 let. „Byl to skoro perfektní běh.

Věděl jsem, že jednoho dne rekord zaběhnu, jen jsem nevěděl kdy. Už jsem byl trochu frustrovaný, protože jsem běhal stejný čas pořád dokola,“ připomínal sedmadvacetiletý atlet opakující se výsledky 12,93.

Merritt nedal svým soupeřům žádnou šanciFoto ČTK

Po rekordním běhu byl naprosto zničený, jeho svaly se zakyselily, tělo tuhlo.

„Budu potřebovat ošetření, abych byl vůbec schopen dojít na letadlo. Bylo to ale nejlepší závod mého života, technicky dobrý. Zvládl jsem start, byl jsem nízko nad překážkami, běžel jsem mezi nimi skvěle. Ale vždycky je prostor pro zlepšení,“ říkal na stránkách Mezinárodní atletické federace.

Na rekord myslel už při mítinku v Lausanne, jenže tam ulil start. Tentokrát chtěl jen završit sezonu časem pod hranicí třinácti vteřin. Od úterního tréninku však věděl, že na bruselské dráze poběží rychle.

„Od čtvrtka mi bylo jasné, že se stane něco výjimečného, pokud se udržím na nohou a poběžím čistě.“
Výsledek už znáte.

Merritt nedal svým soupeřům žádnou šanci
Merritt nedal svým soupeřům žádnou šanci


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud