Martin Hašek
10. března 2014 • 04:30

Začíná éra českého blesku! Maslák boří předsudky o bílých sprinterech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Czech flash! Český blesk! Tahle dvě slova mají zvuk. Atletický svět si už pomalu zvyká na řádění českého čtvrtkaře. Pavel Maslák postupně boří dlouholeté předsudky. Jeho titul z halového mistrovství světa v Sopotech v senzačním národním rekordu 45,24 sekundy ho řadí do skupiny nejžádanějších atletů současnosti. Hubený bílý mladík z Čech má před sebou nejlepší léta kariéry, v nichž může dokázat velké věci.



Pořád vypadá jako obyčejný kluk, do kterého byste na první pohled neřekli, co se v něm skrývá.

„Nemyslím si, že jsem něco jako superstar, a nemyslím, že někdy budu,“ říká Pavel Maslák . „Soupeři mě znají jako kluka, který běhá rychle, ale příště mě budou chtít porazit. Stále mám slabiny, třeba v jídelníčku. Čas od času si rád dám něco nezdravého.“

Po zlatém běhu v Sopotech si vysnil obyčejný řízek s bramborovým salátem. Jenže ten si může občas dát i hvězda, ve kterou Maslákjednoznačně roste. Světový titul ze sprinterské disciplíny je pro českou atletiku přelomovou událostí. A Maslákův příběh je zajímavý i z globálního pohledu.

„Myslím si, že je to obrovský úspěch. Jednak Čecha, jednak bílého sprintera,“ říká Maslákův trenér Dalibor Kupka. „Takoví běloši v historii už byli a on je jeden z nich. Není to nějaký zlom. Je to čistě o jednom člověku, který se narodil. Má na to neskutečnou hlavu a neskutečné rychlostní dispozice. Za tři roky zase budou vyhrávat jenom černí kluci.“

Jenomže v sobotu v Sopotech se pět borců tmavé pleti dívalo na draka, kterého má Maslák vytetovaného na zádech.

„Před semifinále jsem byl nervóznější, jestli na něm nezanechalo stopy nedávné nachlazení. Ale hned jsem se uklidnil,“ popisuje Kupka. „Před finále jsem věřil, že může v pohodě vyhrát. I když do něho na seběhu šli, na poslední padesátce ukázal, co v něm je.“

Záda běžce Pavla Masláka zdobí tetování s olympijskými kruhy
Záda běžce Pavla Masláka zdobí tetování s olympijskými kruhy

Maslákův příběh je prostě úžasný. Už když vyrůstal, šuškalo se, že takový talent v Česku možná nikdy nebyl. Jeho první trenér Daniel Gwóźdź ho nechal v dorosteneckých letech si s atletikou jen zlehka hrát. Po přechodu na Duklu pod péči kouče Daniela Kupky, čtvrtkařského specialisty, jenž ale pomohl i desetibojaři Romanu Šebrlemu k olympijskému vítězství a titulu mistra světa, se sune dopředu díky drsné dřině.

„Makat, makat, makat. Nic jiného v tom není. A věřit si,“ říká Maslák. „Nejhorší je, když mám jít trénovat sám. Musím se hodně přemlouvat. Ale když se přemluvím, tak to stojí za to.“

Je to tak. Těžkou práci v tréninku, ke které je odolný, proměňuje v krutém světě běhu na 400 metrů v nevídané věci. Nezdá se to, ale čtvrtku jako svou hlavní trať běhá teprve třetí sezonu. Hned jak začal, před dvěma lety skolil víc než třicet let staré národní rekordy Karla Koláře a stal se mistrem Evropy. Vloni kontinentální titul obhájil v hale a na venkovním světovém šampionátu v Moskvě se dostal mezi nejlepších pět.

Maslák před halovým MS: Jedu si pro medaili a budu o ni bojovat
Video se připravuje ...

A sobotní halové finále v druhém nejlepším čase evropské historie 45,24 sekundy je dalším velkým skokem v jeho kariéře. Oproti loňské halové sezoně se zlepšil o víc než čtyři desetiny. Pokud takový posun předvede i v létě, dostanete se pod úroveň 44,50 sekundy, na dohled evropskému rekordu 44,33 Thomase Schönlebeho z mistrovství světa v Římě z roku 1987.

„Podle přepočtů to vychází, to je matematika. Čas 45,50 je v současné čtyřstovce největší světová úroveň. A je třeba si uvědomit, že je to teprve jeho třetí sezona na čtvrtce,“ upozorňuje Maslákův manažer Alfonz Juck.

„Když se to vezme podle loňska, když se oproti hale zase posunu o osm desetin, možná se zadaří…“ plánuje Maslák opatrně.

Více o tom, co Masláka čeká v nejbližší době a rozhovor s mistrem světa čtěte v pondělním Sportu!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud