23. srpna 2007 • 00:00

Atleti spoléhají na Šebrleho a Špotákovou

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvaadvacetičlený tým české atletické výpravy bude spoléhat hlavně na výkony Romana Šebrleho a Barbory Špotákové. Sbírat cenné zkušenosti si jede také osm nováčků.



Zkušenosti a mládí se mísí v české výpravě atletů na mistrovství světa. Ve dvaadvacetičlenném týmu je v posledních letech tradiční opora desetibojař Roman Šebrle i další medailová naděje Barbora Špotáková, ale také osm nováčků, kteří si přijeli zejména pro zkušenosti. Poprvé na MS bude ale i tyčkařka Kateřina Baďurová, jejíž forma by se mohla proměnit v medailový úspěch. Kouč týmu Václav Fišer bude spoléhat i na výškaře Tomáše Janků a diskařku Věru Cechlovou. "Je to vcelku silná výprava," prohlásil Fišer. Na minulém MS v roce 2005 v Helsinkách byl Šebrle druhý, Cechlová a tyčkařka Pavla Rybová třetí. Nikdo z nich nechybí ani letos. "Roman vypadá v pohodě, snad vyhraje. Bára je druhá v tabulkách, taky patří mezi favority," uvedl Fišer. Věří ve dvě medaile, ale doufá i v další cenné kovy. "Holky bych bral do třetího místa," řekl na adresu Baďurové s Cechlovou. "Také bychom moc rádi zopakovali loňské překvapení Janků," připomněl výškařského vicemistra Evropy. Šebrle je v Japonsku už skoro dva týdny a připravuje se ve městě Sukuma. Zpočátku měl problémy s horkem a aklimatizací a dnes v Ósace absolvoval nepříliš vydařený testovací závod. Koulí vrhl nevýrazných 15,26 metru a do dálky třikrát přešlápl. V pátek se do Sukumy vrátí a zpátky přiletí až na desetiboj, který se koná v pátek 31. srpna a v sobotu 1. září. "Trénink se mi nebývale povedl, všechno šlo tak, jak mělo, jsem i zdravý," liboval si před odletem Šebrle. Dnes už ale takovým optimismem neoplýval. Chce ale zlatou medaili, neboť ta mu jediná ve sbírce chybí. Desetiboj si spočítal na výkon nad 8800 bodů, což se mu podařilo naposledy při triumfu na OH v Aténách. Špotáková ustálila svou výkonnost kolem 65 metrů a bez medaile by se vracela nerada. Dokonce se nechala slyšet, že bronzové nemá ráda. "Formu mám, jsem zdravá, takže bych toho chtěla využít," prohlásila Špotáková. Její největší soupeřkou bude letos famózní Christina Obergföllová a další Němka Steffi Neriusová. S tou Špotáková prohrála loni na ME. "Takže jí to chci vrátit," uvedla. Soutěž výškařů s Janků, Jaroslavem Bábou a Svatoslavem Tonem prý bude otevřená. "Nejdůležitější je kvalifikace, pak už se může stát cokoliv," shodli se všichni tři. Postup do finále bude úspěchem pro Barboru Lalákovou, Romanu Dubnovou a Ivu Strakovou, neboť výška žen má letos dlouho nevídanou úroveň. Kvalifikace je hlavním závodem i pro Denisu Ščerbovou, bronzovou medailistku z halového ME v dálce. Poosmé je na MS trojnásobný šampion v desetiboji Tomáš Dvořák, jehož však trápí bolavá pata, poprvé si dvoudenní soutěže na šampionátu vyzkouší Josef Karas. Nováčky jsou také tyčkaři Michal Balner, koulař Antonín Žalský, Laláková a Dubnová, Baďurová, Ščerbová a kladivářka Lenka Ledvinová, čerstvá bronzová medailistka z letní univerziády. Jediným běžcem v týmu je Zuzana Hejnová, juniorská vicemistryně světa v závodu na 400 metrů překážek a semifinalistka minulého MS.


Nominace: Muži: Jaroslav Bába, Tomáš Janků, Svatoslav Ton (všichni výška), Michal Balner (tyč), Miroslav Guzdek (oštěp), Antonín Žalský, Petr Stehlík (oba koule), Roman Šebrle, Tomáš Dvořák, Josef Karas (všichni desetiboj). Ženy: Zuzana Hejnová (400 m př.), Barbora Dibelková (20 km chůze), Denisa Ščerbová (dálka), Barbora Laláková, Romana Dubnová, Iva Straková (všechny výška), Kateřina Baďurová, Pavla Rybová (obě tyč), Věra Cechlová (disk), Barbora Špotáková, Nikola Brejchová (obě oštěp), Lenka Ledvinová (kladivo).

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud