27. května 2011 • 09:07

Basketbalistka Dydeková (†37) zemřela těhotná

Autor: ČTK, bko
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO – Polsko truchlí nad smrtí někdejší nejvyšší basketbalistky světa Malgorzaty Dydekové (†37). Legendární "Margo" či "Pták", jak jí přezdívali polští fanoušci, před týdnem dostala infarkt. Tragédie je o to větší, že byla ve čtvrtém měsíci těhotenství. S manželem Davidem měla už dvě malé děti.



Hráčka, jejíž výška byla udávána od 214 do 218 centimetrů, byla v roce 1999 vyhlášena nejlepší basketbalistkou Evropy a do srdcí nejen polských fanoušků se nezapsala jen svou nepřehlédnutelnou výškou, ale i nepopiratelným talentem.

V nemocnici v Brisbane, kde působila v posledních letech jako trenérka, ležela týden v umělém spánku poté, co zkolabovala ve svém domě.

Lékaři se snažili zachránit ji i nenarozené dítě, v pátek brzy ráno se jejich snaha ukázala jako marná. Podle manažerky australského Northside Wizards nepřežilo ani dítě.

Neméně slavná sestra Dydekové polským médiím minulý týden řekla, že Malgorzata trpěla řadu let srdeční arytmii.

Polské basketbalistky budou kvůli úmrtí Dydekové hrát na turnaji v Karlových Varech, do kterého dnes vstoupí utkáním s českou reprezentací, s černou smuteční stužkou na dresech. "Celý polský basketbal prožívá smutek," uvedl polský svaz na své internetové stránce.

Populární Margo strávila řadu let v zámořské WNBA, kde hrála za Utah, San Antonio, Connecticut a Los Angeles. V devíti sezonách byla nejlépe blokující hráčkou soutěže a drží ligový rekord v počtu bloků.

Bývalá basketbalistka a nejvyšší hráčka světa Malgorzata Dydeková
Bývalá basketbalistka a nejvyšší hráčka světa Malgorzata Dydeková

V Polsku byla dlouho oporou Gdyně, v jejímž dresu se často utkávala v Evropské lize s Brnem. Dvakrát pomohla Gdyni ke druhému místu v Eurolize. Hrála také za Valenciennes, Jekatěrinburg a Valencii.

V roce 1999, kdy vyhrála s polskou reprezentací mistrovství Evropy, byla vyhlášena nejlepší basketbalistou kontinentu a nejlepším polským sportovcem.

Kariéru ukončila v roce 2008 a naposledy působila jako trenérka týmu Northside Wizards v Austrálii. S manželem Davidem měla dva syny, tříletého Davida a sedmiměsíčního Alexe.

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud